1: Wat deed je vroeger het liefst?

I know: spelen met poppen wordt meestal niet je beroep. Ook zegt je kleuterplezier met de blokkendoos niet direct dat je de huizenbouw in moet. Toch zit er handige info in onze passies van toen. Ze zeggen iets over onze natuurlijke aanleg en voorkeuren. Zo schreef ik vroeger honderden dagboeken vol. En als 8-jarige vroeg ik aan mijn vader of het schriftje, vol expres breed geschreven hanenpoten, qua omvang al publicabel was. Over de kwaliteit van mijn rovers-verhaal twijfelde ik hilarisch genoeg geen seconde. Wat deed jij vroeger als kind vaak, graag, langdurig en makkelijk? Waar ging je helemaal in op? Wanneer hoorde je je moeder niet als ze je riep voor het avondeten?

2: Wat doe je als niets je zou stoppen?

Dé vraag van Brits filosoof Alan Watts. ‘Iedereen laat zich leiden door geld. Maar focus je daarop, dan ben je levenslang bezig met geld verdienen. Je kunt het veel beter omdraaien. Doe wat je echt leuk vindt. Word daar steeds beter in, om er vervolgens geld mee te verdienen.’ Aldus wijlen Watts. Maar er zijn meer innerlijke stemmen die ons remmen. Als coach hoor ik bijvoorbeeld vaak: ‘Dat kan niet als je kinderen hebt.’ of: ‘Wie ben ik om zoiets neer te zetten?’ Helaas wenden we eindeloos veel creativiteit aan, om onszelf te weerhouden een droomleven te leiden. Maar als níets je zou stoppen: geld niet, onzekerheid niet, ervaring niet, opleiding en leeftijd niet. Wat zou je dan doen met je tijd?

3: Hoe wil je terugkijken?

Kijken met het perspectief van ‘de oude dakduif’ kan helpen je koers aan te passen, naar een leven dat meer vervulling geeft. Stel: je zit in de winter van je leven, en blikt terug op de tijd die achter je ligt. Wat is voor jou dan het allerbelangrijkste om terug te zien in werk, relaties en jouw bijdrage aan de wereld? Wanneer zou je intens tevreden terugkijken?

4: Hoe wil je bijdragen aan deze wereld?

Een grote vraag. Die we onszelf vaak pas stellen in een Is dit alles-stadium van het leven. Wayne Dyer heeft het over ‘de shift van ambitie naar betekenis.’ Vaak zoeken we eerst geluk en voldoening in ambities. Om ons later – vaak onvoldaan – af te vragen: ‘Wat zou ik bij kunnen dragen? Vanuit mijn talenten, en wat ik leuk en waardevol vind?’ Aan de wereld, een community, gezin of vereniging. Het kan álles zijn, en de grootte maakt niet uit. Durven handelen vanuit de wens bij te dragen, zorgt voor meer diepgang, vervulling en voldoening.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.