Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning, waarbij de draaglast groter is dan de draagkracht. Deze disbalans kan ervoor zorgen dat een persoon uit evenwicht raakt en negatieve symptomen gaat ervaren, zowel lichamelijk als geestelijk. Stress is niet altijd erg, gezonde stress helpt je te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Wanneer stress echter aanhoudt en je lichaam niet meer rustig wil worden, spreken we van chronische stress. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

De oorzaken van stress

Om stressloos door het leven te kunnen gaan, is het belangrijk om vast te stellen waar je stress van krijgt. Dit kan zowel iets werkgerelateerds zijn als in de privésfeer liggen. Als we echt eerlijk tegen onszelf durven te zijn, weten we eigenlijk wel waardoor we stress ervaren. Slaan jouw stressmeters echter op hol en heb je geen idee waardoor dat komt? Houd dan eens een energiedagboek bij en noteer meermaals per dag hoe je je voelt en hoe dat zo komt. Vaak kun je na enige dagen al wel bepaalde verbanden ontdekken. Wees hierbij niet te hard voor jezelf: stress is heel goed nieuws en kan je helpen een gelukkiger leven te leiden.

Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we mailen je wekelijks met nieuwe inspirerende podcast onderwerpen!

Tips voor leven zonder stress

Voor een leven zonder stress bestaan geen magische trucs of kant-en-klare recepten. Wel kan het helpen te accepteren dat stress tot op zekere hoogte bij het leven hoort en om het te ervaren als een cadeautje. Stress is namelijk een signaal van je lichaam dat iets of iemand in je leven spanning of druk veroorzaakt. Het ‘uitpakken van dit cadeau’ kan helpen stress te voorkomen en verminderen. Een open en nieuwsgierige instelling helpt hierbij. 

‘‘Wat voel ik?’ en ‘waarom ervaar ik dit zo?’ zijn dan ook goede vragen om aan jezelf te stellen als je stress ervaart. Soms kan het best lastig zijn om antwoorden op deze vragen te vinden. Daarom raden we je aan je gedachtegang van je af te schrijven. Net als bij een ingewikkelde rekensom wordt het eenvoudiger om tot antwoorden te komen als je het vraagstuk voor je ziet. Ook helpt het je gedachten beter te verwerken en je bewuster te worden van wat er zich in je hoofd afspeelt.

Stress voorkomen

Hoe je tegen stress aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe je ermee omgaat. Zo maakt frustratie over stress het vaak alleen maar erger, waar acceptatie de druk van de ketel haalt en helpt rustiger te worden en meer ontspannen te raken. Weten hoe je stress kunt voorkomen kan ook helpen. Welke situaties echter stress veroorzaken, verschilt per persoon. Probeer dit daarom eerst voor jezelf in kaart te brengen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

  • Cancel mensen die veel energie kosten. Ben je altijd moe of uitgeput na een gesprek met je moeder of met die ene vriend? Denk er dan eens over na om het contact te beperken of geheel te verbreken. Hoewel dit enorm pijnlijk en verdrietig kan zijn, is dit soms de beste oplossing om stress te voorkomen.
  • Leef een luchtiger leven. In de huidige tijd raken onze agenda’s steeds voller en zitten we meer en meer met onze hoofd in onze telefoon. Dit zorgt ervoor dat onze geest continu geprikkeld wil worden. Geven we hier niet aan toe? Dan kan dat stress veroorzaken. Een minder volle agenda en down time kunnen helpen meer lucht in je leven te ervaren.
  • Houd op met uitstellen. Of het nou gaat om een huishoudelijke klus of een lastige taak op het werk, uitstelgedrag maakt ons brein onrustig en kan een hoge mate van stress opleveren. Bewustwording van deze weerstand is een goede eerste stap om uitstelgedrag te verminderen en de regie weer terug in handen te krijgen.
  • Stop met multitasken. Multitasken is niet alleen slecht voor je productiviteit, het zorgt er ook voor dat je stress levels omhoog schieten. Probeer je daarom op één taak te focussen. Ook een rustige werk- en/of leefomgeving helpt hierbij. Ons brein moet namelijk ook de prikkels om ons heen verwerken.

Stress verminderen

Stress is niet altijd te voorkomen. We kunnen namelijk niet alle situaties uit de weggaan die een stressreactie opleveren. Wel kunnen we invloed uitoefenen op de mate waarin we stress ervaren, zodat een vecht- of vluchtreactie minder snel of niet wordt getriggerd. Ook beter met stressvolle situaties omgaan? Neem dan deze tips ter harte!

    • Leef in het moment. Stress ontstaat vaak doordat we gebeurtenissen uit het verleden overdenken of controle proberen uit te oefenen op iets wat ons nog te wachten staat. Hierdoor worden we uit ‘het hier en nu’ gehaald en zitten we veel in ons hoofd. Dit maakt stress er niet beter op, dus probeer aanwezig te zijn en van het huidige moment te genieten.
  • Vier dankbaarheid. Je dankbaar voelen kan ontzettend helpen, vooral in moeilijke tijden. Door dankbaar te zijn ervaar je namelijk minder stress. Een mooi schrift kopen werkt stimulerend om dankbaarheden op te schrijven. Ook dankbaarheidmeditaties en het versturen van dankbaarheidskaartjes kunnen je helpen beter in je vel te zitten.
  • Beweeg voldoende. Oké, dit is misschien wat cliché, maar wel waar. Beweging stimuleert namelijk de aanmaak van neurotransmitters als endorfine en dopamine en zorgt ervoor dat stresshormonen beter afgebroken kunnen worden. Ook helpt het je hoofd leeg te maken en beter te slapen. 
  • Zorg goed voor jezelf. Naast voldoende bewegen is het ook belangrijk om gezond te eten. Ook voeding heeft een grote invloed op onze stresslevels. Daarnaast helpt het om goed voor de dag te komen. Neem dus ‘s ochtends de tijd voor de spiegel en trek een leuke outfit aan. Je zult merken dat dit een enorm verschil maakt.

Conclusie: is leven zonder stress mogelijk?

Vanuit een theoretisch oogpunt zouden we nee moeten zeggen. Ons brein probeert ons namelijk te beschermen voor gevaar door stresshormonen te laten produceren. Wat we echter wel in de hand hebben, is de mate waarin we ons hierdoor laten beïnvloeden. Leren hoe we met stress om kunnen gaan, kan dus zeker helpen een meer stressvrij leven te leiden. Ben je benieuwd hoe ook jij beter met stress om kan leren gaan? Ons webinar Leven zonder Stress leert je anders aan te kijken tegen drukte en spanning, zodat ook jij stress achter je kunt laten en elke dag met frisse energie en inspiratie kunt beginnen.