Je hebt altijd de keuze: hoe kijk je naar je leven?

We gaan ervanuit dat je, ondanks de situatie waar je in zit, altijd een keuze hebt. Je kunt er namelijk voor kiezen hoe je naar de situatie kijkt. Zoals Nick Vujicic zegt:

Wat de omstandigheden ook zijn, je hebt atijd de keuze om vanuit dankbaarheid zin te geven aan de situatie zoals die is. 

Accepteer de situatie waar je in zit en kijk of je iets kunt vinden om dankbaar voor te zijn. Je kinderen bijvoorbeeld, of het zonnetje wat buiten schijnt. De truc is om te kijken naar wat er wél is. En je dan af te vragen: hoe kan ik, vanuit mijn situatie en dankbaarheid, zin geven aan het leven? 

Hoe kun je jouw situatie inzetten voor een betere wereld?

Nick Vujicic begon bijvoorbeeld – onbetaald – zijn verhaal te delen op scholen. Zijn missie is om andere te leren hoe je omgaat met mensen die naar je kijken of die je pesten. Hij is zelf het levende voorbeeld, hierdoor werd zijn situatie van betekenis voor anderen. Inmiddels heeft hij bestsellers geschreven en wordt hij regelmatig voor enorme bedragen geboekt om te komen spreken. Hij heeft een mooi gezin en is oprecht gelukkig. Zijn ‘attitude of gratitude’ is aanstekelijk en enorm inspirerend!

Wat kun je hier nu uit leren? In jouw ellende zit een cadeau. Als je dat kunt uitpakken en leert het te zien als iets waardevols, kun je van waarde zijn voor anderen. Dát is de weg naar geluk.

Gebruik rock bottom om je af te zetten

Dit willen we van je vragen: stop met vechten en zie jezelf niet langer als slachtoffer. Dit is je vertrekpunt. Gebruik deze rock bottom om je af te zetten richting een nieuw leven. Spreek met jezelf af dat je weer gaat leven. Die verantwoordelijkheid heb je naar jezelf, maar ook – in Caro’s geval – naar je kinderen en naar het leven. Al jouw ellende heeft je hier gebracht en je ongetwijfeld veel geleerd. Doe daar wat mee. Deel je ervaringen, niet als klacht maar ter inspiratie. 

Bekijk HIER ons bijzondere gesprek met Nick Vujicic.

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.