Het duurde jaren voordat ik doorhad dat mijn beeld van liefde best een beetje scheef was. Het zit ‘m niet in grote gebaren, de duurste verlovingsringen of “forever and always.” De Disney-versie van romantiek is niet per se realistisch, datzelfde geldt voor de gemiddelde “we-botsten-tegen-elkaar-aan-op-straat-de-tijd-stond-stil-en-de-wereld-om-ons-heen-vervaagde-terwijl-een-gospelkoor-een-liedje-inzette-ontmoeting” in romcoms. Jammer joh.

Het zit ‘m in de kleine dingen

Waar het wel in zit, en dat vergeten we met z’n allen voor mijn gevoel vaak, zijn de kleine dingen. De manier waarop hij al jaren (bijna) elke avond voor me kookt. Als mijn ogen bijna dichtvallen maar ik toch even langs de Mac rijd voor een ijsje voor hem.

Maar ook in die hand die ik me herinner van vroeger, toen ik naast mijn moeder in de auto zat. Ze moest plots remmen en altijd was daar dan die hand, voor mijn borst, of ik nu in de riem zat of niet. Beschermend. Het zit in de manier waarop mijn vader me muziekfilmpjes stuurt van zijn favoriete bands, en dan belt of ik het wel heb gezien. Geluk is het enige wat zich vermenigvuldigt als je het deelt, toch?

Liefde is zoveel meer dan grootse gebaren

Misschien is het voor jou wel dat extra uurtje slaap wat je lief je gunde door de kids vroeg op de ochtend mee naar buiten te nemen. Of hoe jullie samen kunnen gieren om inside jokes die niemand anders begrijpt. In samen dansen in de woonkamer – of in de kroeg – als jullie nummer gedraaid wordt. Hoe je partner al jarenlang elke dag je lunch smeert en inpakt. Dat je thuiskomt na een lange, stressvolle dag en dat er een warm bad, een glas wijn en je lievelingsprogramma klaarstaat.

Samen op zondag in je joggingbroek pizza, bier en Netflix bingen. Dat berichtje van je beste vriendin, dat je krijgt als je elkaar al een paar weken niet hebt gezien: ‘ik denk aan je en ik hoop dat het goed gaat!’ De manier waarop je ouders nog steeds vragen hoe laat je thuis was. Hoe die vriend vraagt of je meegaat naar de wedstrijd van zijn lievelingsclub.

Ik kan nog wel honderd voorbeelden bedenken. En dat is precies waar het om gaat: in elke relatie wordt de liefde op honderden verschillende manieren gedeeld. Natuurlijk droomt elke vrouw van zo’n Richard-Gere-in-limousine-moment (of, zoals ik, van een huwelijksaanzoek die meteen overgaat in een bruiloft), en ik zeg niet dat je niet je best hoeft te doen en af en toe flink uit mag pakken. Graag zelfs, want waarom niet?

Blijf alert op de kleine gebaren

Vergeet alleen niet alert te blijven op de kleine gebaren, opmerkingen en blikken. Vaker dan niet zit het in de kleine, ogenschijnlijk losstaande en onbelangrijke tussen-de-bedrijven-door-momenten. Momenten waar je, als je niet uitkijkt, makkelijk overheen kijkt. Momenten die er het eerst bij inschieten wanneer je gaat letten op de dingen die niet goed gaan in de relatie. Maar open je ogen: dat je ze niet ziet betekent niet dat ze er niet zijn. Wedden dat er veel meer liefde is dan je eigenlijk dacht?