Is er vertrouwen in jullie relatie?

Dit is de gedachte: zie jouw eigen emoties, de liefde voor de ander en het vertrouwen in de ander als een bankrekening. Daarop kan iemand storten, door iets fijns te doen, of iemand kan juist opnemen door iets vervelends met je uit te halen. De hoogte van de rekening schommelt dus. Hoe hoger de bankrekening van jouw geliefde bij jou is, hoe meer vertrouwen en liefde.

Maar hij (of zij) kan ook rood staan bij je, doordat hij bijvoorbeeld te weinig aandacht aan je heeft geschonken. Wat je wilt ontdekken is hoe je een zo hoog mogelijke bankrekening bij de ander krijgt, zodat de ander dus overstroomt van liefde en vertrouwen in jou. Je zult merken: omdat het overstroomt, stroomt het vanzelf weer terug naar jou. Hoe hoog is je bankrekening nu? Jouw punten bij de ander? En de punten van de ander bij jou?

Het doel is om een zo hoog mogelijke emotionele bankrekening te krijgen, zonder dat het ook maar een keer ten koste gaat van jezelf. Zo doe je dat:

1. Ontdek waarmee je punten verdient

We kennen het voorbeeld van een relatie waarbij de man elke avond ruim een uur in de keuken stond om schitterende gerechten te bereiden. Voor hem was eten heel belangrijk en hij ging er daarom als vanzelfsprekend van uit dat hij daarmee ook zijn best deed voor zijn vrouw – en dus op haar rekening stortte. Hij heeft het haar nooit gevraagd.

Op een middag ontdekten ze tijdens ons seminar dat dit een enorm misverstand was: zijn vrouw vond het eigenlijk heel jammer dat hij steeds zo lang in de keuken stond na hun drukke werkdag. Ze had veel liever gezien dat ze samen, onder het genot van een wijntje, de dag bespraken in plaats van druk te zijn in de keuken. Zijn activiteiten achter het aanrecht, waarmee hij dacht punten te verdienen, kóstten hem in werkelijkheid punten.

2. Ontdek wat je punten kost

Je kunt niet alleen storten op een emotionele bankrekening, maar je kunt er ook van opnemen. Soms zelf hele grote happen, zoals wanneer je de ander kwetst of tekortdoet. Maar vaker met kleine dingen, zoals niet zien wanneer ze naar de kapper is geweest of een gezamenlijke afspraak vergeten.

3. Geef en verwacht niets

Het kan zijn dat jij heel veel stort op de rekening van de ander en weinig terugkrijgt. Dat kan gebeuren. Ga nooit chanteren, maar blijf wel open het gesprek voeren over wat je verwacht in  een relatie en wat je nodig hebt. Het kan ook zijn dat de ander een tijdje meer investeert dan jij. Dat is ook oké – raak niet in paniek. Het is genoeg om te laten blijken dat je ziet wat de ander allemaal doet en dat je dat ontzettend waardeert. Bedank gewoon. Dat is genoeg.

4. Zeg sorry

Soms zeg je wat onhandigs en dat kost je punten. Helemaal niet erg, dat gebeurt iedereen. Het gaat pas fout wanneer je de situatie niet herstelt en er een stil verwijt blijft bestaan: opeens lijkt er een dikke rente op je negatieve saldo te komen. De allersnelste manier om onenigheid om te buigen naar een goede sfeer, is door ‘sorry’ te zeggen, of ‘het spijt me’ of ‘dat had ik niet moeten zeggen’. Hoe eerder je sorry zegt, hoe beter.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?