Is dit de grootste misvatting in je liefdesleven?

‘Je Zou Toch Moeten Weten Dat’ (of JZTMWD) is misschien wel de grootste misvatting in je liefdesleven. Je partner kent je toch? Hij of zij zou toch moeten weten wat je nodig hebt? Het tegendeel blijkt waar. De meeste mensen zijn er veel te druk mee om zichzelf en hun eigen leven op de rit te houden, om goed te kunnen bedenken wat een ander nodig heeft. Wanneer je blijft wachten tot je lief helemaal zelf aanvoelt waar je behoefte aan hebt, kun je wachten tot je een ons weegt: het gaat niet gebeuren. Bijna niemand leest de ondertitels in de liefde.

De kans is groot dat je dat ergens al lang weet en onbewust gekozen hebt voor een andere oplossing: manipulatie. Veel mensen proberen te krijgen wat ze nodig hebben door álle middelen in te zetten, behalve de rechtstreekse vraag. Ze gaan zwijgen, ontwijken, heel veel drama maken, boos worden, chanteren, hun seksualiteit inzetten, klagen, zich terugtrekken, vleien, en ga zo maar door. Alle middelen lijken geoorloofd om de ander te laten snappen wat je nodig hebt. Vaak werkt het overigens voor geen meter. Mensen hebben haarfijn door wanneer ze gemanipuleerd worden en doen dan vaak juist precies het tegenovergestelde: stik er maar in.

Waar heb je behoefte aan?

Het alternatief is makkelijk en moeilijk tegelijk. Wat zou er gebeuren als je gewoon zonder omwegen zou vertellen waar je behoefte aan hebt? Vraag expliciet om wat je wilt. Het is makkelijk, want het scheelt veel manipulatie en frustratie en het is supereerlijk. Maar het is ook moeilijk, want opeens kan het ook gebeuren dat de ander ‘nee’ zegt en die afwijzing probeer je koste wat kost te voorkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat liefdesrelaties zonder JZTMWD, waarin beide partners simpelweg zeggen waar ze behoefte aan hebben, een stuk meer ontspannen en gelukkig zijn. Omdat – en dat is nou zo leuk – de ander je vaak heel graag wil geven wat je wilt, maar simpelweg niet weet wat dat is.