Dr. Gary Chapman is een Amerikaanse antropoloog en introduceerde het concept van de verschillende liefdestalen. Hij stelde zichzelf de vraag waarom zo veel relaties stranden en concludeerde dat we vaak een verschillende taal spreken. Hij schreef er het boek De 5 talen van de liefde over, een wereldwijde bestseller. Volgens Chapman heeft iedereen een primaire liefdestaal, de manier waarop je liefde uit en het beste verstaat. In totaal zijn er vijf liefdestalen, namelijk positieve woorden, lichamelijke aanraking, tijd en aandacht, cadeaus en dienstbaarheid.

Positieve woorden

Complimenten, ‘ik hou van jou’ of ‘je betekent de wereld voor mij’. Als je liefdestaal bevestigende woorden zijn, dan zijn dit fijne dingen om te horen. Je wilt namelijk graag horen wat iemand voor je voelt. Daar gaat je hart sneller van kloppen en word je warm en fuzzy van. Net zo graag als dat je positieve en bevestigende dingen hoort. De tegenhanger daarvan is overigens wel weer dat het je erg kwetst als iemand iets naars tegen je zegt. Dat vergeet je namelijk niet zo snel.

Lichamelijke aanraking

Zoenen, een hand op je arm, omhelzen, vrijen…Als lichamelijke aanraking je primaire liefdestaal is, geniet je van aanraking. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat je zelf enorm touchy bent. Lichamelijk contact geeft je wel een veilig en geliefd gevoel. Daarom is de fysieke aanwezigheid van je geliefde ook erg belangrijk. Een lange afstandsrelatie is dus niets voor jou. Dat voelt namelijk net alsof je op dieet bent. Waar je ook slecht tegen kunt is fysieke afwijzing. Dat breekt je hart.

Tijd en aandacht als liefdestaal

Ongedeelde aandacht. Echt met zijn tweetjes en alle aandacht voor jou. Als quality time je primaire liefdestaal is, zet je het liefst zelfs nog de telefoon en tv uit. Verbinding voel je door tijd samen door te brengen. Leuke dingen doen of diepe gesprekken voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent voor de ander en dat er van je wordt gehouden. Krijg je het gevoel dat iemand niet naar je luistert of geen aandacht heeft, dan ervaar je dat als kwetsend.

Cadeaus

Wie je verjaardag vergeet, staat op je shitlist. En een cadeau dat nergens op slaat, valt ook niet echt in goede aarde. (I consider myself guilty…). Als cadeaus je primaire liefdestaal zijn, gaat het niet per se om het krijgen van materiële dingen. Het gaat om de moeite die iemand voor je doet. Een goed cadeau laat namelijk zien dat iemand je goed kent en om je geeft. Cadeaus zijn simpelweg een teken van liefde.

Daden van dienstbaarheid

Je helpen een kast in elkaar zetten, naar de supermarkt gaan als jij uitgeteld op de bank zit of de belastingaangifte voor je doen. Jij voelt je geliefd als iemand de last op je schouders wat lichter maakt en jou helpt. Spreek je deze taal dan zijn daden dus daadwerkelijk belangrijker dan woorden. Komt iemand zijn beloftes niet na of schuift dingen op je af, dan ben je not amused.

Benieuwd naar jouw liefdestaal? Doe de test!

Op de website van Gary Chapman kun je een test doen. De uitslag geeft aan hoe hoog je scoort op elk van de vijf liefdestalen. Meestal heb je een voorkeur voor twee talen al steekt eentje er meestal duidelijk bovenuit. Jouw primaire liefdestaal geeft niet alleen veel inzicht in je eigen gedrag maar ook hoe je dat van de ander ervaart. Vaak spreken we namelijk dezelfde taal als we graag horen. Dus als cadeaus jouw taal zijn dan laat je meestal ook graag met cadeaus zien hoeveel je van je partner houdt. Echter als jouw partner zich vooral gewaardeerd voelt door woorden van bevestiging, kan die jouw uitingen van liefde niet horen. Dus bespreek de uitslag vooral met je geliefde! En liefdestaal spreek je trouwens niet alleen in een relatie. Ook bij vrienden, familieleden of collega’s is het jouw manier van liefde en waardering ervaren.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Waarom tijd voor elkaar maken zo belangrijk is in je relatie

Minder zin in seks door stress?