Liefdesverdriet verwerken: hoe doe je dat?

Volgens mij had ik de formule van m’n vader overgenomen. Na bijna veertig jaar scheidden zijn wegen van die van m’n moeder. Het loslaten van die berekening op zijn eigen relatie bood niet het meest rooskleurige vooruitzicht, al vond ik een verwerkingsproces van bijna vier jaar, na zo’n lang samenzijn, best realistisch klinken. Volgens David de Kock van 365 Dagen Succesvol kun je er met gemak zelfs veel langer over doen. Zijn berekening gaat uit van de helft van de tijd van de totale lengte van je relatie. In het geval van m’n ouders een nogal deprimerend idee. Al bestaat er in de liefde natuurlijk geen wetenschappelijke formule. Hoeveel verwerkingstijd je nodig hebt, ligt aan zó veel verschillende factoren.

De markt verkennen

Zelf was ik na een periode van heftig liefdesverdriet na een maand of vijf klaar om de datingmarkt op te gaan. Tinder werd mijn beste vriend. Ik vond het één grote snoepwinkel en datete er flink op los. Tot het leeg begon te voelen. Ik ontmoette genoeg leuke mannen, maar verliefd? Dat werd ik niet. Toen ik op date was met iemand die verrukt vertelde over hoe snel hij over zijn ex heen was, knapte ik volledig af. En toen moest het moment van de rekening betalen nog komen. De date in kwestie bleek hoognodig zijn mail te moeten lezen en – to make matters worse – omschreef hij me de volgende dag via een WhatsApp-bericht in één woord. Dat deed ’ie bij al zijn dates. Ik delete Tinder van m’n telefoon en voelde me op meerdere fronten terug bij af. Maar ja, terug naar wat eigenlijk?

Weer alleen

Het was misschien een diepere fase van verwerking waar ik inging. Met de focus opnieuw op mezelf, in plaats van op mannelijke afleiding. En met de nodige gedachten en herinneringen aan m’n ex. Zonder naar hem terug te willen. Want dat het goed was zo, dat voelde ik heel sterk. Maar hij zat nog in m’n hart.

Hoe ik mijn liefdesverdriet uiteindelijk verwerkte

En daar zit ’ie nog steeds. Sterker nog, hij hoeft er ook nooit uit. Dit is de conclusie: ik ben ervan overtuigd dat je ex altijd een plek blijft houden in je hart. Het geeft geen zin om hem (of haar) te wegpoetsen. Pas bij dat besef kwam er bij mij ruimte.

Afgelopen weekend kwam hij op bezoek. Zijn wijnglazen ophalen, die ongemerkt een paar jaar waren achtergebleven en na een grondige schoonmaak tevoorschijn kwamen. Mijn ‘nieuwe’ vriend, die hij nog niet eerder had ontmoet, was er ook. Het verliep heel ontspannen. Door wie zij zijn. En doordat we allebei een nieuwe liefde hebben. Er is bij mij zelfs een kindje op komst.

Achteraf denk ik dat de wond van de breuk zich pas helemaal dichtte toen ik al een tijdje in m’n nieuwe relatie zat. Ik schrok wat het soms nog met me kon doen als ik het over mijn ex had. Of hoe ik die ene keer in het vliegtuig, op weg naar m’n vriend die me zou komen ophalen, opeens oude WhatsApp-conversaties tussen ons teruglas. Terwijl de tranen over m’n wangen biggelden. Waar ik vroeger had gedacht dat dat niet oké was, weet ik nu beter. Ieder z’n eigen tempo. De rouw om een oude liefde heeft simpelweg ruimte nodig. Zelfs in een nieuwe relatie. En als dat stuk echt een duidelijke (en vredige) plek heeft ingenomen – hoe verdrietig of frustrerend sommige zaken ook zijn geweest – , pas dan zul je zien dat je samen met het opbouwen van nieuwe herinneringen een verbroken relatie écht te boven komt.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: Voor het 9e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.