Je ex leren loslaten

Accepteer dat loslaten van een geliefde betekent dat je moet rouwen. Rouwen is het verwerken van een emotioneel trauma of een heftige verandering zoals een sterfgeval. Maar ook bij het verbreken van een liefdesrelatie rouw je dus. En dat is een proces. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd met haar model over rouwverwerking. Het onderscheidt vijf fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De volgorde kan verschillen, de fases duren niet even lang of lopen door elkaar heen. Echter eentje overslaan is helaas geen optie.

Het liefst wil je de plek naast je natuurlijk zo snel mogelijk vrij maken. Ruimte scheppen voor een nieuwe liefde en zorgen dat jij bevrijd bent van je ex. Besef dat rouwen een proces is en tijd nodig heeft. Probeer je emoties de ruimte te geven. Pijn, boosheid en verdriet horen erbij. Pas als je ze toelaat, kun je helen. Wees alert als je snel in een volgende relatie stapt. Vaak zoek je iemand uit die vooral niet zo is als je ex. Iemand die het gemis verzacht en voor afleiding zorgt waardoor je die vervelende emoties niet zo hoeft te voelen.

Zo kom je los van je ex

Onderstaande tips en oefeningen helpen je om je verder los te weken van je ex en in vrijheid verder te kunnen leven. Wees oplettend als iets weerstand oproept. Vaak geeft dat júíst aan waar de knelpunten zitten.

#1 Mis je je ex? Bedenk wat het is dat je mist

Misschien zijn het de kookkunsten, het gevoel van geborgenheid of de lichamelijke aandacht. Bedenk vervolgens hoe je precies dat aan jezelf kan geven. Oefen om dit stuk uit jezelf te halen en de kwaliteiten te ontwikkelen die daarvoor nodig zijn. Dat maakt je sterker, minder afhankelijk van je ex en toekomstige partners.

#2 Afstand creëren doe je zo

Nee, het is geen teken van volwassenheid om meteen na het verbreken van je relatie vrienden te worden. Goed voor jezelf zorgen is dat wel, dus verbreek het contact tenminste voor een tijdje. Stop foto’s, cadeaus en andere spullen die je aan je ex herinneren in een doos of geef ze lekker weg. Koppel je ook online los, op Facebook of WhatsApp bijvoorbeeld.

Het geeft rust als je niet steeds geconfronteerd wordt met de ander. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden of niet. Niet met iedereen kun je vrienden worden na een break-up. En dat hoeft ook niet. Bedenk dat iemand soms gewoon een plek in je hart heeft, ook al heb je geen contact.

#3 Reflecteer en schrijf het van je af

Boosheid, verdriet, frustratie… Schrijf het van je af. Bedenk wat de relatie je heeft gekost. Waarop heb je ingeleverd? En bedenk wat de relatie je heeft gebracht. Wat heb je geleerd? Waar ben je dankbaar voor? Bedenk als laatste wat jouw rol was. Jullie waren er beide bij toen het misging. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken van de relatie. En vergeef jezelf.

#4 Bedenk welk deel van je ex of de relatie nog aan je plakt

Wat wil je nog niet kwijt? Is dat de zorg voor elkaar of de seksuele aantrekkingskracht? Het kan ook iets negatiefs zijn, bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis. Schrijf een kaart of brief en bedank je ex voor de tijd samen en de lessen die je hebt geleerd. Probeer er positief naar te kijken, ook al was de ervaring dat niet. Je ex was niet voor niets in je leven.

Laat je ex in liefde gaan: stuur het kaartje op of stop het zonder adres in de brievenbus. Het gaat er niet om of je ex het ooit leest, het gaat erom dat jij afscheid neemt. Blijft er nog iets opduiken? Doe dan deze visualisatie: stel je voor dat je ex voor je staat en leg jouw handen in de handen van je ex. Zeg dan: “Ik laat je gaan in liefde.” Leg vervolgens je handen op je hart en voel hoe je ex je leven verlaat.

Toch is het verwerken van een break-up een flink proces. Al helemaal als de relatie plots wordt verbroken. David en Arjan hebben daar gelukkig advies voor. Kijk je mee met de video hieronder?

Je gebroken hart geen aandacht geven? Geen goed idee

Een gebroken hart willen we het liefst zo snel mogelijk laten helen. Liefdesverdriet is immers geen pretje en kan grote invloed hebben, ook op je werk. Maar, dan rest de vraag natuurlijk: hoe? Behandel je een gebroken hart net als een gebroken been en moet er gips omheen of moet het wellicht nóg een keer breken om beter te herstellen?

Je hebt een gevoel van groot verdriet en eenzaamheid. Wat nu? Niks nu. Doorwerken want ‘the show must go on‘, dooreten en drinken, doorpraten over werk, doorslapen, door druk zijn en leuk doen. Maar wat blijft, is een verwonding. Een soort gebroken been, maar dan niet zo fysiek. Wat gebeurt er als je een gebroken been hebt? Je gaat naar het ziekenhuis. Het wordt onderzocht, er worden foto’s gemaakt en een diagnose gesteld. Sommige breuken moeten opnieuw gebroken worden om vervolgens nog beter te herstellen. Dit alles doe je zodat je in de toekomst weer zo optimaal mogelijk kan lopen.

Hartstikke belangrijk dus, dan je het in die tijd rustig aan doet en goed voor jezelf zorgt. En dat je je ex nog steeds mist, is oké. In de onderstaande video lichten David en Arjan toe hoe je dat kunt oplossen.

Een gebroken hart helen: hoe doe je dat?

Met een gebroken been, zou je vast niet doorlopen en denken ‘het slijt wel’. De situatie moest waarschijnlijk eerst eens van alle kanten bekeken worden. En als de diagnose is vastgesteld, welke behandeling kies je dan om weer te helen? Goede gesprekken met een vriend of vriendin? Consulten bij een therapeut of coach? Aandacht is waar het om gaat. Aandacht van anderen en vooral van jezelf.

Wat er gebeurt als je niet behandelt? Het hart zal zich verharden. Zich inkapselen (hallo bindingsangst) zodat niemand het meer kan kwetsen. Je beschermt het, net zoals gips je been beschermt. Logisch, die pijn ga je toch niet wéér aan? Maar wanneer en hoe verwijder je het gips van je hart? Door het los te weken of met een cirkelzaag? Beide manieren werken, als er maar voldoende motivatie (lees: noodzaak) is.

Aandacht voor de liefdesspier

Bij 365 Dagen Succesvol noemen we dat een verzwakte ‘liefdesspier’, als je liefdesverdriet hebt, is hij minder sterk en soepel. Je verliest vertrouwen in de draagkracht ervan en gaat nieuwe situaties – ofwel relaties – niet snel meer aan. Als je besluit dat je weer iemand wil toelaten, dan zul je moeten trainen om die spier weer krachtig te maken. Zie het als mentale fysiotherapie. Aandacht geven aan wat er gebeurd is. Aandacht geven aan jouw stuk hierin. Hoeveel identiteit ontleen je aan een ander? Welke angst ligt hieraan ten grondslag? Waarom kies je nu juist degene die jou zo triggert?

Als je deze spier de juiste aandacht geeft, hoef je niet hompelend door je liefdesleven, maar word je langzaam weer sterker.

Ben je single, maar eigenlijk wel toe aan een leuke relatie?

Mooi! Ook jij kunt namelijk een leuke relatie krijgen. Maar daar is meer voor nodig dan alleen maar daten. Doe dan mee met onze gratis masterclass van Single naar Samen waarin we je alles vertellen over het van single naar samen gaan.

Je hebt nog steeds een relatie met je ex

Als het contact met je ex moeizaam verloopt, is het lastig om te stoppen met ruziemaken. De verbinding die jullie ooit hadden is weg, en daar is nog niets voor in de plaats gekomen. De oplossing voor het hebben van goed contact, ligt in het herstellen van die weggevallen verbinding. Hoe pak je dat aan?

Het begint met de realisatie dat je met je ex nog steeds een relatie hebt, ondanks dat de liefde voorbij is. Zo lang je met elkaar te maken hebt, voor de kinderen bijvoorbeeld, heb je een bepaald soort relatie met elkaar, en het is absoluut mogelijk om hierin een goed, liefdevol contact met elkaar te hebben.

We zijn verslaafd aan liefde

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat we allemaal verslaafd zijn aan liefde. Dat is niet zo gek, al van jongs af aan zijn we gewend aan de liefde en zorgzaamheid van onze ouders. Liefde kan dan ook een opvulling zijn aan je eigen gebrek in zelfliefde.

Is jouw relatie omdat het oprecht een verrijking is of vind je het vooral fijn om niet alleen te zijn? Het gebeurt vaak dat mensen in een ongezonde relatie terecht komen, zich suf zoeken op datingsapps of maar bij een ex blijven terugkomen om voor die vervullende liefde. Menselijke trekken, maar om écht een gezonde liefdesrelatie aan te gaan, zal je eerst voor een gezonde relatie met jezelf willen zorgen. Je zult dan zien, dat je die liefde vanzelf ook om je heen vindt.

Hoe lang duurt liefdesverdriet?

Je voelt ‘m vast al aankomen. Er is geen wetenschappelijke formule voor de verwerkingstijd van liefdesverdriet. Hoeveel tijd je nodig hebt, ligt aan zó veel verschillende factoren. De rouw om een oude liefde heeft simpelweg ruimte nodig. Je ex kan zelfs voor altijd in je hart blijven en daar hoeft hij of zij ook niet weg. We hopen dat je met bovenstaande tips het verdriet beter en sneller kan verwerken. Weet dat ieder het op z’n eigen tempo doet.