Ik ontdekte al op jonge leeftijd de “kracht” van verwachtingen. Ik wilde choreograaf worden in een warm en exotisch land voor allemaal beroemde mensen. Dit ging geheel tegen de verwachting van mijn omgeving in. Wat ga je doen om genoeg geld te verdienen? En als ik eerlijk ben ging het ook tegen mijn eigen verwachtingen in. Hoe zou ik immers ooit een normaal leven op kunnen bouwen? Dus die droom werd van de tafel geveegd en ingeruild voor een rechtenstudie.

Ik rondde mijn rechtenstudie af. Ik kreeg een goed betaalde baan in de juridische sector. Ik ontmoette mijn vriend en we kochten samen een prachtig huis. En toch was ik niet gelukkig. Tot op dat moment had ik aan alle verwachting van mijzelf en mijn omgeving voldaan. Waarom gaf ik mijn leven maar een magere vijf?

Liever falen dan ongelukkig

Op een dag zat ik bij de waterrand naar alle boten te kijken. En alsof het zo moest zijn creëerde ik daar in dat moment mijn eigen boot. Mijn boot vol met verwachtingen die anderen – en ik mezelf! – oplegden. En terwijl de zon in de zee zakte, verdween mijn denkbeeldige boot uit het zicht en nam alle verwachtingen met zich mee. Het was op dat moment dat ik besloot om mijn baan op te zeggen en te kiezen om te leven vanuit mijn hart. Ik wilde liever falen dan ongelukkig – en met een magere vijf – door het leven gaan.

Van verwachten naar ontdekken en van moeten naar willen. Dat werd mijn mantra.

Laat je verwachtingen varen

Het laten varen van je verwachtingen begint door een avonturier te worden van je eigen leven. Wat voor verhalen wil je dat mensen later over jou vertellen? Hoe wil je worden herinnerd? Wat voor moois heb jij de wereld gegeven? Vraag ook hulp als het je niet alleen lukt. Verwachtingen zijn vaak diep geworteld en daarom is het niet altijd makkelijk om ze te laten voor wat ze zijn. Wees nieuwsgierig en kies op die manier voor je eigen verhaal en avontuur. Er is in het leven meer mogelijk dan dat jij denkt: wees open voor alles wat het leven te bieden heeft en kijk eens verder dan je neus lang is.

Het zijn uiteindelijk die avontuurlijke verhalen die een bron van inspiratie vormen voor anderen. Als jij je keuze maakt om je eigen verhaal te maken en echt kleur te bekennen voor jezelf maar ook voor anderen, word jij die bron van inspiratie. Durf je dat aan?

Wanneer was het moment dat jij jouw verwachtingen liet varen? Wat heeft het jou opgeleverd? Deel het met ons in de comments!