De sprong wagen: fulltime ondernemen

De stap naar fulltime werken als masseur zette Lobke niet zomaar. Ze heeft al sinds 2018 haar eigen massagepraktijk: Massage to Move in Roosendaal. Maar jarenlang werkte ze daarnaast in de zorg voor verstandelijk beperkten en gaf ze hooguit een paar massages per week. Van haar massagepraktijk haar volledige werk maken? Dat leek Lobke een mooie, maar ook een veel te spannende stap. “Omdat ik alleenstaand ben, voel ik extra druk dat er voldoende brood op de plank moet komen. Tegelijkertijd kwam mijn praktijk niet echt van de grond door het werk dat ik ernaast deed.

Vorig jaar durfde Lobke eindelijk echt de sprong te wagen. Het werd haar steeds duidelijker wat ze miste in haar loondienstwerk en wat ze eigenlijk wilde. “Ik miste het om één op één met mensen te werken. Er was in groepsverband weinig ruimte om echt de diepte in te gaan.” Toen er gedoe was op haar werk, besefte ze voor het eerst “Ik hoef mijn schouders er niet alwéér onder te zetten om er toch iets van te maken. Ik ga voor wat mij wél blij maakt.” Dat was volledig gaan voor haar eigen massagepraktijk.

Oké zijn met dingen niet weten

Lobke maakte de stap naar het fulltime ondernemerschap terwijl ze Miracle Roadmap volgde. “Dat programma heeft me geholpen om onder andere oude dingen af te ronden, bijvoorbeeld dingen die ik nooit had uitgesproken richting mijn ex-partner. Ook leerde het me om niet in de paniek te schieten over de vraag of ik zonder mijn vaste baan wel voldoende inkomsten zou hebben. Al die tijd had ik vanuit angst bepaalde keuzes niet gemaakt. Tijdens Miracle Roadmap leerde ik om te berusten in het niet weten. Nu besloot ik niet in de angst terug te vallen door wél met vertrouwen mijn baan op te zeggen. Ja, je weet niet hoe het loopt, maar dat hoeft ook niet altijd.”

Meer flow in het ondernemen

Na twee rondes Miracle Roadmap had Lobke behoefte om, naast haar persoonlijke ontwikkeling, te werken aan haar ontwikkeling als ondernemer. Haar voornaamste verlangen? “Ik geef op dit moment vooral 1-op-1-massages tegen een uurtarief. Nu is het vaak afwachten hoeveel mensen er die week of de week erna zullen komen. Daar hoop ik minder afhankelijk van te worden.” Verder stapte Lobke het coachprogramma in met een duidelijk doel: “Ik wilde handvatten krijgen om mijn praktijk fijner, groter en beter te maken. Ook wilde ik meer flow ervaren in hoe ik het ondernemen aanpak, bijvoorbeeld door dichter bij mezelf te blijven.”

Stilstaan bij je missie

Lobke volgt het coachprogramma nu een maand, maar heeft er naar eigen zeggen al veel uit gehaald. “Het helpt me om dankzij het programma gericht aan mijn bedrijf te werken en stil te staan bij wat ik doe en waarom. Verder is het fijn dat het programma begint bij het begin, dus bij wat je missie is. Dat is iets waar ik altijd hard aan voorbij ging. Doordat ik mijn eigen missie niet zo duidelijk had, volgde ik vaak maar de missie van een ander. Dat pak ik nu anders aan.”

Het belangrijkste wat Lobke bij zichzelf merkt, is dat ze meer stilstaat voordat ze keuzes maakt of stappen zet. “Ik was vaak al bezig met de oplossing, terwijl ik eerst bij mijn missie moet stilstaan. Dan zette ik stappen waarvan ik later dacht ‘Past dit wel bij waar ik voor sta?’.” Op zulke momenten zet ze nu eerder een stap terug. “Nu mijn eigen missie steeds duidelijker wordt, kan ik op een fijnere en betere manier een bijdrage leveren. Voor mijn klanten, maar ook voor de organisatie waarvoor ik als franchisenemer werk.”

zingeving

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

In ons gloednieuwe webinar krijg je eindelijk helderheid op wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt in het leven – in je werk of op andere vlakken. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.

Workshops geven zónder tl-licht

Iets anders wat Lobke door het coachprogramma leerde, is dat je soms gewoonweg dingen moet doen en stappen moet zetten. De eerste stap waar zij nu volop voor gaat, is een massageworkshop organiseren. “Ik wil workshops geven waarbij het niet alleen draait om leren masseren. Het gaat er vooral om op een lichaamsgerichte manier bewustwording te creëren. Tot nu toe heb ik o.a. een paar workshops gegeven waarbij partners leren elkaar te masseren. Daar wordt enthousiast op gereageerd, en ik vind zelf de afwisseling tussen mijn praktijk en workshops geven heel fijn.”

Bij het organiseren van de workshops kwam opnieuw het ‘eerst stilstaan bij je missie, dan een keuze maken’ goed van pas. Lobke vertelt: “Ik had al bijna genoegen genomen met een massageruimte op een sportpark. Maar dat is helemaal niet de ruimte die mij past door de felle tl-verlichting en koude uitstraling. Eerder zou ik dan alsnog ‘ja’ hebben gezegd. Nu ga ik op zoek naar iets waar ik wel blij van word.”

Vertrouwen dat het goed komt

Los van de vele buiten-haar-comfortzone-stappen die Lobke zet, heeft het programma haar naar eigen zeggen veel vertrouwen gebracht. “Eerder had ik niet zoveel vertrouwen dat het goed zou komen met mijn praktijk. Ik wist niet hoe ik het allemaal moest gaan doen. Nu heb ik dat vertrouwen wel. En als het niet goed komt, dan zoek ik wel iets anders. Zo sta ik er nu in.

Lobke concludeert: “Ik kan nu beter rustig blijven met het idee dat dingen zich wel ontwikkelen. Eerder schoot ik dan in de stress en maakte ik keuzes uit angst om toch zekerheid te hebben over bijvoorbeeld mijn inkomsten. Nu probeer ik oké te zijn met dingen niet weten.”

Volgende stappen

Voor de toekomst heeft Lobke nog meer mooie plannen. “Ik hoop nog meer klanten te kunnen helpen, ook via workshops. Verder heb ik al mooie stappen kunnen zetten. Zo heb ik de opleiding tot massagetherapeut, waarmee ik in 2018 ben gestart, alsnog afgerond. Daardoor kon ik me aanmelden voor de beroepsvereniging en worden mijn behandelingen nu vergoed door de zorgverzekeraar. Daarmee zijn mijn massages voor meer mensen bereikbaar.”

“Overall zie ik nu nog meer dat ik de wereld iets te bieden heb. De mensen die bij mij komen, kan ik echt een stap verder helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Massages helpen om meer uit je hoofd te komen en weer verbinding met je lijf te maken. Het leert je o.a. te voelen waar spanning zit. Daardoor kun je beter ontspannen, en word je je bewust van stressveroorzakers en van je eigen grenzen. Dat alles maakt het makkelijker om voor jezelf te zorgen.”

Welke missie daar exact bij hoort? Daar is Lobke nog de juiste woorden voor aan het vinden. “Het heeft in ieder geval te maken met vrede in jezelf vinden. Als iedereen dat meer kan ervaren, dan wordt de wereld een stukje mooier.”

Jouw coachpraktijk laten bloeien?

Op de vraag of ze het coachprogramma zou aanraden, reageert Lobke enthousiast: “Absoluut! Bij een eigen coachpraktijk komt veel meer kijken dan alleen helder krijgen wat je wilt aanbieden. Het is fijn om zulke praktische ondersteuning te krijgen bij hoe je je praktijk kunt opstarten of verder ontwikkelen. Het inspireert, daagt je uit, geeft focus en helpt je uit je comfortzone te gaan.”

Wil jij, net als Lobke, leren hoe je met jouw coachpraktijk meer impact maakt voor anderen en stappen zet om jouw praktijk naar een next level te tillen? Lees meer over het 365-coachprogramma. Ontdek hoe je in 7 stappen een bloeiende praktijk opbouwt als coach zonder dingen te doen die niet bij je passen.