Succes is moeilijk in waarde uit te drukken. Tenminste, wel als universeel begrip. Wat voor de één een simpele grasmaaier is, is voor de ander een toekomstdroom. En wat voor de één veel geld is, is voor de ander peanuts. Veel mensen zullen ook beamen dat je nooit genoeg geld kunt hebben.

Maakt geld gelukkig?

Toch is dat niet waar, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Er is wel degelijk een hoogtepunt in de hoeveelheid geld waarover je kunt beschikken om gelukkig te zijn. Zolang je daaronder zit, blijft het streven naar geld belangrijk. En zodra je erboven zit, is het weer veel moeilijker om er zorgeloos van te genieten. Bovendien is het fijn als er nog iets te wensen over is. Als er nog iets is om je best voor te doen.

Wat ook interessant hierbij is, is de realisatie dat niet elke vorm van geld gelukkig maakt. Ben je ook succesvol als je spontaan een grote zak geld krijgt? Bijvoorbeeld omdat je de loterij wint? Waarschijnlijk ben je daar een stuk minder trots op dan wanneer je dezelfde hoeveelheid verdiend hebt met “een gat in de markt”.

Zijn loterijwinnaars gelukkiger?

Uit onderzoeken naar geluksgevoelens van loterijwinnaars blijkt ook dat veel van hen na de eerste euforie niet per se gelukkiger zijn dan toen ze het geld nog niet hadden. Sterker nog, sommigen zijn zelfs ongelukkiger geworden. Er is niet voor niets een heel psychologenteam verbonden aan de grote loterijen.

Ik vind het leuk om hierover na te denken. Hoeveel geld maakt mij nu precies gelukkig? Wat wil ik verdienen om rustig achterover te kunnen leunen en mezelf met welverdiend pensioen te sturen?

Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?

Om dat te kunnen bepalen, is het goed om eens flink te dromen. Wat wil ik bereiken? Wat zou ik doen als ik voor het geld niet meer hoefde te werken? Waar wil ik nog naar toe?

Als ik naar mijn eigen plaatje kijk, zijn de contouren duidelijk. Ik wil genoeg geld verdienen om elke zomer een paar maanden vrij te zijn. En om op te kunnen houden met werken als ik rond de 65 ben. En ik wil mijn kinderen schuldenvrij de volwassen maatschappij in kunnen helpen. Als ik dat heb, vind ik dat ik echt succesvol ben.

Concreet betekent dit dat ik succesvol ben als ik:

  • in 9 maanden net zo veel verdien als mijn huidige jaarsalaris. Om in 9 maanden een heel jaarsalaris te verdienen, moet mijn inkomen met 25% omhoog.
  • genoeg kan sparen om mezelf zo’n 3 jaar AOW uit kan betalen (van mijn 65e tot mijn daadwerkelijke AOW-leeftijd). De AOW is (grof gerekend) zo’n € 12.000 per jaar. Hiervoor heb ik dus zo’n € 36.000 aan spaargeld nodig.
  • allebei mijn kinderen een studiefonds voor 4 jaar collegegeld en huur mee kan geven als ze 18 zijn. Het collegegeld is ongeveer € 2000 per jaar. En kamerhuur is zo’n € 4000 per jaar. Als de prijzen niet te veel stijgen, heb ik voor beide kinderen dus € 24000 nodig.

Laten we het er maar even op houden, dat ik nog wel even door moet werken om succesvol te zijn.

Mijn neefje is inmiddels ook groot. Zijn jongensdroom is nooit uitgekomen, zo begreep ik pas uit de familie-tamtam. Succesvol is hij echter wel, als je het langs de maatstaven van de grote-mensen-maatschappij meet. Hij heeft een goede studie afgerond en is aan het werk in een prima baan. Stiekem hoop ik wel dat hij ooit genoeg verdient om alsnog die grasmaaier aan te schaffen. Gewoon om het cirkeltje rond te maken. Dat lijkt mij nou het ultieme succes.