Voor wie de hype rondom de 34-jarige opruimgoeroe helemaal gemist heeft, dit is haar punt: spullen zorgen voor onrust. Zorg daarom voor minder spullen in je huis en ruim de rest op een effectieve manier op. Zoals de meeste zelfhulp is die boodschap niet nieuw of baanbrekend, maar wat Kondo slim deed was er één cruciale vraag aan toevoegen: does this spark joy? Oftewel, brengt het bezitten van dit ding jou een vonk van vreugde? Mooie vraag, die je bij veel spullen doet twijfelen: waarom heb ik dit eigenlijk nog?

Marie Kondo buiten huis

Toch heb ik er een probleem mee. Want als je jezelf die vraag gaat stellen over vreugde, met als doel meer rust in je hoofd en je leven, waarom begin je dan met het opruimen van je huis? Volgens mij zijn er effectievere routes. Het opruimen van je agenda bijvoorbeeld: wat zou er gebeuren als je jezelf bij alles waar je agenda vol mee staat afvraagt of het je vreugde brengt? Dát is pas informatie.

Hetzelfde geldt voor je vriendenkring: wat zou er gebeuren als je minder tijd gaat doorbrengen met de mensen waar je al een tijdje geen energie meer van krijgt? Of juist méér tijd met die mensen waar je stapelgek op bent? Dát sparkt pas joy.

Je kunt zelfs nog een stap verder zetten: ruim je eigen gedachtes eens op. Als je jezelf durft te gaan betrappen op alle irrationele, angstige en onhandige overtuigingen die je de hele dag denkt en vervolgens jezelf daarbij afvraagt of deze gedachte je nog een vonk van vreugde geeft, dan ben je in balans voordat je het in de gaten hebt. De beste plek om te mariekondoën is je eigen hoofd.

Maar, moet je altijd blij zijn?

Ik vond die focus op spullen dus maar stom. Maar ook de joy-vraag is een beetje dubieus, omdat het suggereert dat je de hele tijd blij moet zijn, alsof je een flipperkast bent die geregeerd wordt door je toevallige emoties van dat moment. Zo wijs zijn die kortetermijn-emoties vaak helemaal niet. Soms maken de dingen die je op korte termijn heel ongelukkig kunnen maken, je op lange termijn juist gelukkig.

Maar ik had buiten mijn liefje gerekend. Sinds dit jaar op Netflix een documentaire verscheen over Marie Kondo, is ze bloedfanatiek het huis gaan reorganiseren. Alle troep weg. Kleding in een rolletje. Alleen de joy behouden. En ik vind het heerlijk. Het geeft rust en overzicht en we wonen groter dan ik dacht. Als je nooit van gedachte verandert, leer je nooit iets. Dus wat ik echt heb gekondood, is mijn eigen mening.

Wil je een leven met minder stress?

Heb jij het gevoel dat je écht tegen een burn-out zit? Neem contact op met je huisarts of bedrijfsarts die je bij het proces kan begeleiden. Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaaropleiding. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!