Vlak voor mijn depressie was ik in aanraking gekomen met meditatie. Ik had me aangesloten bij het Sri Chinmoy meditatiecentrum in Amsterdam en zat elke ochtend en elke avond trouw twintig minuten op mijn meditatiekussen, waarbij ik probeerde om mijn neerslachtige gedachten tot rust te brengen. Zelfs tijdens mijn depressie ging ik hier stug mee door. Meditatie boorde een bron van positieve energie in jezelf aan, had ik in boeken gelezen. Ik merkte er nog weinig van, maar ik klampte me aan die belofte vast als mijn laatste strohalm.

Meditatie verlichtte de depressie

Op een dag ontdekte ik na mijn meditatie iets vreemds. Ik zag een lichtje uit mijn borst tevoorschijn komen, alsof er binnenin een zaklamp was aangegaan. Ik had geen idee of ik het me inbeeldde of niet, maar elke keer als ik me op dat licht concentreerde voelde ik me lichter vanbinnen.

Het was alsof er in mijn borstkas een motortje begon te zoemen die positieve energie aanmaakte. Voor het eerst in maanden voelde ik weer iets van levensvreugde terugkomen. Na een paar dagen waren alle donkere wolken van mijn depressie als sneeuw voor de zon verdwenen. Een ongelooflijke opluchting spoelde over me heen.

Meditatie even effectief als antidepressiva?

Toen ik eind jaren negentig met meditatie begon had het nog een hoog geitenwollensokken-gehalte. Inmiddels is mediteren even mainstream geworden als biologische yoghurt. En verschijnt de ene na de andere wetenschappelijke studie waarin de positieve effecten van meditatie worden aangetoond.

Eerder dit jaar toonde een Amerikaans onderzoek onder zeventig mensen die lijden aan een angststoornis aan dat meditatie zorgt voor lagere stresslevels. Uit een meta-analyse, een soort wetenschappelijke samenvatting, van bijna vijftig meditatiestudies kwam een paar jaar geleden al naar voren dat mediteren een aantoonbaar positief effect heeft op depressies. Dat effect was weliswaar bescheiden, maar even groot als het gebruik van antidepressiva. Zelfs in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet verscheen in 2015 een studie waarin meditatie hetzelfde effect bleek te hebben als medicijnen in het voorkomen van terugkerende depressies.

Ik realiseer me dat meditatie niet voor iedereen een geschikt middel is om van een depressie af te komen. Bij chronische depressieve klachten zijn medicijnen soms noodzakelijk. Daarnaast kan sporten helpen om het brein positieve prikkels te geven. Op goed advies kan het nooit kwaad om meditatie erbij te doen.

Niet meer in de eindeloze stroom van negatieve gedachten

Mij heeft het geholpen om niet meer gevangen te zitten in de eindeloze maalstroom van gedachten. Als er nu negatieve gedachten in me opkomen ben ik in staat om me ervan los te maken en me te focussen op positieve energie. Die energie is namelijk wie ik echt ben. Gedachten zijn als mistflarden die vanzelf oplossen in het zonlicht. Door je gedachten te observeren, leer je na verloop van tijd dat je echte ik zich achter die gedachten ophoudt.

Zo heeft meditatie me door een van de zwartste periodes van mijn leven geleid. Daar ben ik echt dankbaar voor. Ik heb geleerd een positieve draai te geven aan negatieve gedachten en emoties, zodat ze niet de overhand krijgen. Want negativiteit kan nooit de waarheid over jezelf vertellen. Wanneer je je dat realiseert, verdwijnt het vanzelf.

Wat was jouw grootste eyeopener van dit verhaal? Tof als je je reactie hieronder deelt!