Davidji, ik ben heel benieuwd, hoe ben je zelf begonnen met mediteren?

“Op de universiteit volgde ik een les Aziatische studies. De zen-master stond in een hoek. Je moest je adem volgen en als je een gedachte had, je hand opsteken. Dan kwam hij naar je toe en sloeg met een houten stok op je rug. Na een paar weken was ik daar klaar mee. Daarna heb ik van alles en nog wat geprobeerd. Naar een kaars staren, mantra, tantra, mindfulness, chocolade-proeven-meditatie… Toen ik later in de corporate wereld werkte, stopte ik met mijn ochtendmeditatie om de vroege trein naar het World Trade Center te pakken. ’S avonds dronk ik een glas Scotch in plaats van te mediteren. Na 9/11 had ik het gevoel dat er echt iets moest veranderen.”

“Ik realiseerde me dat ik niet meer in balans was. Ik was ongeduldig en mijn relaties waren minder fijn. Op een dag liep ik in Lower Manhattan langs kartonnen dozen waar daklozen in leefden. Een man pakte mijn been en zei: ’Wat komt er op jouw grafsteen te staan?’ Het nam mij de adem. Ik begon me af te vragen wat ik wilde bijdragen aan de wereld, wat ik echt belangrijk vond. Er volgde een ontdekkingsreis die me naar India bracht en in contact met Deepak Chopra. Sindsdien mediteer ik weer dagelijks.”

Mensen noemen je een meditatie guru. Hoe ben je meditatie-expert geworden?

“Als je echt iets wilt leren, moet je er les in geven, zeggen ze. Deepak Chopra, zelf arts en healer, vroeg mij zijn bedrijf te runnen. Daar had ik veel ervaring mee. Redelijk snel zei hij: ‘Haal ook maar je certificaat als meditatie leraar.’ Vervolgens heb ik jarenlang meditatieles gegeven en gemediteerd. Elke dag, soms zes, zeven uur lang. Ik leerde al onze excuses kennen, de obstakels die je tegen komt, wat werkt en wat niet. We zijn allemaal beginners maar ik kon zo de theorie en de praktijk met elkaar verbinden. Ik ontdekte wat de emotionele, fysieke en spirituele aspecten van meditatie zijn. Al dat heeft de basis gevormd voor mijn boek De geheimen van meditatie.”

Ik ben vaak begonnen met mediteren en even vaak weer gestopt. Hoe zorg je dat je blijft volhouden?

“Tachtig procent van de mensen begint met mediteren als ze in een crisis zitten. Ze worden ontslagen, krijgen een ongeluk of hun relatie gaat uit. Zodra de crisis over is stoppen ze ook met mediteren. Ik vergelijk mediteren met tanden poetsen. Als je dat alleen zou doen als je een gaatje hebt, had je nu geen tanden meer. De sleutel is om er een ritueel van te maken, een automatisme.”

Is jouw 16 seconden meditatie dan een goed begin?

“Ja, we weten namelijk dat zelfs 16 seconden al effectief zijn! Ik wil mensen een makkelijke manier leren om hun patroon te onderbreken. Iets dat je op elk moment kunt inzetten. Bijvoorbeeld als iemand iets vervelends tegen je zegt, iets wat je knoppen drukt of je uitdaagt. Reageer je direct dan maak je waarschijnlijk niet de beste keus. De 16 seconden meditatie geeft je hersenen even ruimte om te ademen. Het is geen time out maar een time in. Je bent 16 seconden aanwezig in het nu. En aan de andere kant van de 16 seconden maak je als het goed is een betere keus hoe je op de situatie wilt reageren.”

Je zei ooit dat je altijd de keus hebt om meer liefde te tonen en gelukkig zijn. Hoe doe je dat in de praktijk?

“Ik gebruik een paar filters. Als ik in een moeilijke situatie zit, stel ik mezelf bijvoorbeeld de vraag: wil ik rust of wil ik mijn gelijk halen? Je hebt nog geen 5 seconden nodig om deze vraag te beantwoorden. Het betekent niet dat je geen grenzen hebt, het gaat erom dat je altijd een keuze hebt hoe je reageert. Ook als iemand gemeen is tegen je. Wees je bewust van elk moment. The clock is ticking, we gaan allemaal dood. Dus waar ga jij dit moment mee vullen?”

Meditatie helpt tegen stress maar werkt ook emotioneel helend. Hoe zit dat precies? 

“In het oude Egypte zeggen ze dat de god Anubis je hart na je dood op een weegschaal legt. In de andere schaal ligt een veer. Als je hart lichter is dan de veer, ga je naar de volgende incarnatie. Dat is een goede vraag om jezelf regelmatig te stellen. Hoe licht is mijn hart? En wat maakt mijn hart lichter?Iedereen heeft een rugzak met dingen die je niet meer dienen. Op onbewust niveau worden deze dingen voortdurend getriggerd. Ze zijn aan het lekken en dat brengt onrust. De vraag is of je het geduld hebt om te wachten totdat de modder weer is gaan liggen. We noemen ons human beings maar eigenlijk zijn we human doings. Meditatie geeft een beetje ruimte tussen je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Niet gedomineerd worden door iets wat jaren geleden is gebeurd. Door te mediteren leer je je gedrag bewust te kiezen in plaats van reactief te handelen.”

Stress is hoe je reageert als je behoeftes niet worden vervuld, zei je ooit. Hoe leer je daar goed mee om te gaan?

“Het gebeurt zeker twintig keer per dag dat je behoeftes niet worden vervuld. De vraag is hoe je daarmee omgaat. Kun je anderen uitleggen wat je nodig hebt? ‘Ik heb meer liefde van je nodig’ durven  we vaak niet te zeggen maar we denken wel ‘als je van me houdt, zou je mij meer liefde geven.’ We durven ons niet kwetsbaar op te stellen omdat we bang zijn een nee te krijgen. Maar je kunt oefenen je hart te openen. Kwetsbaarheid is een hele krachtige stap naar meer authenticiteit. Eerst moet je identificeren wat je behoeftes zijn. Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? Het vraagt wat oefening want vaak zijn we bang met onszelf te zijn. Zien wie je werkelijk bent en dat accepteren is moeilijk omdat we zo veel schaamte hebben en een gevoel van minderwaardigheid. Terwijl als je al je kanten, de geweldige en de stomme accepteert, valt dat weg. Meditatie is een manier om je bewustzijn te verhogen. Net als intimiteit met iemand aangaan of in de natuur zijn. Dan kun je aandacht besteden aan wat er in jou omgaat.”

Is dat de reden dat je op het Happinez Festival een workshop geeft in de natuur?

“Ja! We brengen zo veel van onze tijd binnen door. Natuur herinnert je eraan dat je onderdeel bent van een groter geheel. Je bent niet in een universum maar een geheel universum is in jou.”

Laatste vraag: je bent zelf een leraar maar wat is het meest interessante dat jij recentelijk hebt geleerd?

“Ik leer elk uur wel iets. Wat ik de laatste maanden heb ontdekt is dat het bij synchroniciteit niet gaat om de gebeurtenis aan zich. Je denkt aan een oude vriend, stapt in de lift en daar staat die op eens. Deze toeval is het universum dat zegt: hallo, opletten! Ik antwoord nu: dank je wel voor de tip en dan ga ik opletten. Op mijn gedachten, op de mensen om me heen, op wat ik zie… Het hoeven geen grote dingen te zijn maar ik let er op wat na de synchroniciteit gebeurt.”

Wat was jouw meest waardevolle inzicht? Deel het met ons in de comments! Wil je Davidji graag live zien? Op het Happinez Festival geeft hij een aantal workshops over meditatie, waaronder eentje middenin de natuur.