Ik ben gek op oude meisjesboeken. Joop ter Heul, Een Zomerzotheid: heerlijke, geestige verhalen over jonge dames die worstelen met school, vriendinnenperikelen en de zoektocht naar een geschikte man om mee te trouwen en kinderen mee te krijgen. Eind goed al goed. Kun je je moderne, tegenwoordig haast verplicht feministische neus voor ophalen, maar een ding is zeker: het leven was toen massa’s eenvoudiger!

Onze overgrootouders hadden een overzichtelijk leven: ze hadden een baan, bedrijf of waren huisvrouw en dat was dat. Je was blij dat je niet verhongerde en je deed je plicht. Zo veel mogelijkheden waren er immers niet: je kon niet zomaar van beroep veranderen, opklimmen ging tergend langzaam en als je voor een dubbeltje geboren was… werd je nooit een kwartje. Hun leven was in onze ogen maar zwaar: je moest hard, veel en lang werken, als je ziek werd dan was je de sigaar. Maar, je had geen keus! En daar schuilt precies het geheim.

Keuzestress maakt gek

Tegenwoordig is de sky the limit: de mogelijkheden liggen voor het oprapen. Elke paar jaar een leukere baan, promotie, studie erbij, je leven omgooien: het kan allemaal. En dan hebben we het alleen nog maar over je carrière! Privé word je ook overspoeld door een lawine aan keuzes en verwachtingen. Kon je vroeger ’s avonds bij kaarslicht misschien een breiwerkje in elkaar flansen of een potje klaverjassen, tegenwoordig wil je quality time, Netflix (and chill), een mooi huis, dineetjes geven met geborduurde servetten, avontuurlijk op vakantie, workshops volgen, er leuk uitzien, afval scheiden, biologisch, fairtrade, lokaal en koolhydraatarm eten, klimaatneutraal ademen, kinderen krijgen, ze opvoeden zonder hen te traumatiseren en o ja, tussendoor ook nog even slapen.

Als je geen keus hebt, maak je je ook niet druk: heeft toch geen zin en je weet niet beter. Maar we hébben de keus en zijn daarmee drukker dan ooit tevoren.

Werkdruk was nog nooit zo hoog

Ook op het werk worden hogere eisen gesteld dan vroeger: we zijn de afgelopen veertig jaar steeds meer van handarbeid overgegaan naar hoofdarbeid. Dit doet, samen met al het vergaderen, oplossen, samenwerken, plannen en multitasken tussen alle mailtjes en appjes door een enorm beroep op je mentale, sociale en emotionele belastbaarheid. Berichtjes en telefoontjes kunnen je ook na zes uur nog achtervolgen en omdat je bij je sollicitatie had aangegeven dat je flexibel en stressbestendig bent, kun je niet meer met goed fatsoen zeggen dat je na werktijd liever off the radar bent. Bovendien: iedereen doet toch mee aan het nieuwe werken? Je wilt geen muitende slapjanus zijn.

Het is duidelijk dat de verwachtingen hoger liggen ooit: zowel bij onszelf als bij werkgevers. Omdat het KAN. Maar, kan het misschien ook anders?

Manieren om stress te aan te pakken

Gelukkig beginnen we door te krijgen dat we toe zijn aan een andere aanpak. Meditatie en coaching tijdens en na werktijd worden een steeds normaler fenomeen, flexibele werktijden rukken op en steeds meer mensen lijken hun eigen koers te bepalen, getuige het recordaantal zelfstandig ondernemers dat ons land op dit moment telt. Werknemers in Frankrijk hebben sinds vorig jaar het recht om niet te reageren op werkgerelateerde berichten buiten werktijd. Mindfulness is zo populair omdat bezig zijn met één ding tegelijk zo lijkt op de goeie ouwe tijd waarin je takenpakket nog te overzien was. Een trend waar je ook steeds meer over hoort is minimalisme: kleiner wonen met weinig spullen.

Het is duidelijk dat we te midden van alle overdaad behoefte aan hebben aan mínder.

Leren omgaan met stress door persoonlijke ontwikkeling

We leven in een tijd waarin het belangrijker is dan ooit om goeie keuzes te maken. Het aanbod om uit te kiezen is tenslotte groter dan ooit. We hebben dit alleen absoluut nog niet onder de knie. Geen wonder: we hebben het nooit geleerd. Dit verklaart de huidige opmars van persoonlijke ontwikkeling; je leert jezelf en je grenzen kennen, en daaruit vloeien andere en betere keuzes met als uiteindelijk gevolg: minder stress! Tenzij je daar weer stress van krijgt natuurlijk 😉

Wat denk jij: was het leven vroeger minder stressvol? Deel je gedachtes met ons in de comments!