Vakantie valt vaak tegen

Tuurlijk, vakantie kan super ontspannend en inspirerend zijn. Maar geef eens toe, hoe vaak viel een vakantie tegen en kwam je niet bepaald uitgerust thuis? Er zijn een heel aantal factoren die je vakantie kunnen vergallen:

 • Ziek op vakantie: als je een drukke periode achter de rug hebt, kan je adrenalineniveau op vakantie ineens drastisch dalen. Gevolg: je weerstand daalt ook, en hup: je hebt een verkoudheid of griepje te pakken
 • FOMO: oftewel Fear of Missing Out zorgt voor een jachtig gevoel. Reizen moet leuk zijn, je wilt niks missen en propt je vakantie vol met uitjes, ritjes en bezoekjes waardoor je eigenlijk niets aandachtig kunt beleven en je net zo gejaagd bezig bent als thuis.
 • Tegenslag op reis: verlies van controle is de grootste oorzaak van stress. Band lek, hotel vies, rotweer, koffer kwijt: elke tegenslag komt harder aan als je niet in je eigen vertrouwde omgeving bent.
 • Hoge vakantieverwachtingen: de foto’s bleken inderdaad iets te mooi om waar te zijn en die romantische zonsondergangen waarop je je had verheugd zijn ver te zoeken. Het valt vies tegen!
 • Je neemt je zorgen mee op vakantie: het duurt even voor je de laatste extra hectische werkweek van je afgeschud hebt, of je hebt goedmoedig ja gezegd op de vraag of je ‘gewoon’ bereikbaar blijft. Ook al je andere zorgen hebben zich als verstekelingen in je koffer verstopt.
 • Ruzie op reis: ze zeggen weleens dat vakantie (samen met IKEA-bezoek) de grootste test is waar je je relatie aan kunt onderwerpen. Niet zo raar: je zit op elkaars lip en in combinatie met bovenstaande factoren kunnen de temperaturen ook figuurlijk hoog oplopen!

6 tips voor een vakantie zonder stress

 1. Ken jezelf. Wat wil je eigenlijk ervaren op vakantie? Vaak denken we er niet goed genoeg over na. Kijk bij het plannen van je vakantie eens kritisch naar wat je nodig hebt: wil je tot rust komen of actie, en wat is daar precies voor nodig?
 2. Koester realistische verwachtingen. Hoe beter je je voorbereidt, hoe realistischer je beeld van wat je kunt verwachten. Minder teleurstellingen betekent minder stress!
 3. Schakel tijdig terug. De verleiding is groot om in de laatste dagen nog even snel alles af te maken en voor te bereiden, maar dat zorgt voor een piek aan stress die je niet zomaar van je afschudt op reis. Neem juist op tijd gas terug, of plan zelfs al een weekje vrij voordat je vertrekt. Zo word je minder snel ziek en neemt de kans op ruzies en meltdowns bij tegenslagen af!
 4. Wees onbereikbaar. Regel ruim van tevoren dat je off the radar kunt zijn en zet die telefoon ook daadwerkelijk uit. Het werk ligt er ook nog wel als je er over drie weken weer bent!
 5. Van FOMO naar JOMO. Van Fear of Missing Out naar Joy of Missing Out. Wat heerlijk dat je nutteloos je tijd mag verlummelen! Dat die kerken er staan, betekent niet dat je ze ook allemaal moet bezoeken.
 6. When in Rome… de inwoners van je vakantieoord liggen misschien niet voor niets ’s middags op één oor. Volg hun goede voorbeeld en neem het plaatselijke ritme en de lokale gebruiken over. Zo voorkom je hitteaanvallen en frustraties over gesloten winkeltjes.

Hoe ga jij om met stress op vakantie? Overkomt het jou ook wel eens, of weet je de perfecte oplossing? Leuk als je het met ons deelt in de comments!