Scheiden mét kinderen

Elkaar het ja-woord geven: het is een mooie manier om elkaar de liefde te bewijzen. Hoe vol goede moed alle kersverse gehuwden elkaar ook eeuwige trouw beloven, een groot deel daarvan weet deze belofte niet waar te maken. Dat veel scheidingen gebeuren net na de zomer komt volgens veel experts omdat koppels hiermee het liefst wachten tot na de vakantie.

In Nederland werd er in 2017 bijna 35 duizend keer gescheiden. En dat aantal neemt alleen maar toe. De echtparen komen in langdurige negatieve patronen terecht, zijn het oneens over belangrijke onderdelen van het leven (opvoeding bijvoorbeeld), groeien uit elkaar etc. In sommige gevallen is scheiden dan ook zeker geen slechte oplossing. Het doel van een relatie is dan ook niet om zo lang mogelijk bij elkaar te blijven, maar om liefdevol bij elkaar te kunnen zijn. En als dat niet lukt, ook liefdevol uit elkaar te kunnen gaan.

Relatieproblemen kunnen helpen tot groei

Toch is er een grote maar. Van de 35 duizend koppels die in 2017 scheidden, had ruim de helft van deze inmiddels ex-koppels, kleine kinderen. Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 70.000 kinderen op een dag te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Een stap die volgens in sommige gevallen voorkomen kán worden.

Tijdens het Superrelatie Weekend van 365 Dagen Succesvol wordt er de verdieping ingegaan, samen én alleen. Want, relatieproblemen hoeven niet alleen te zorgen voor ellende. Je kunt relatieproblemen ook zien als kans om te groeien. David en Arjan maakten er onlangs zelfs een podcast over: ‘Wat je niet moet vergeten als je gaat scheiden.’

De vijf fases van een relatie

Om juist iets te leren van je relatieproblemen, is het handig te weten dat een relatie bestaat uit vijf fases:

  • Je bent verliefd. Je vindt alles leuk aan de ander, vindt alles goed en duikt helemaal in de wereld van de ander.
  • Je komt in de power struggle. De verliefde fase is voorbij en het is tijd voor jezelf. Je stapt terug op je eigen stukje en wilt dat de ander ook in jouw wereld komt.
  • Je komt in de status quo-fase waarin je uitgevochten bent. Er heerst (tijdelijke) vrede.
  • De crisisfase ofwel: de transformatie. De lieve vrede geldt niet langer. Er is crisis. Maar je kan dit ook zien als ‘growth trying to happen‘.
  • Single: pas wanneer je een innerlijke transformatie doorgaat, ontstaat er weer vrije liefde voor elkaar.

Wanneer jouw relatie in de crisisfase zit, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat jullie uit elkaar gaan. Sterker nog: crisis staat voor groei. Laat je in een relatie die zich in zwaar weer begeeft, ruimte ontstaan om daarover te communiceren, dan zou er prima een nieuwe fase kunnen komen. Namelijk de fase van opnieuw verliefd worden.

David meent in de podcast dat je partner jouw grootste leermeester is, júíst als de relatie gaat schuren. Als je die problemen niet weet te helen, dan gaan jullie breken. De andere optie is ‘wachten tot het misschien beter wordt’, maar daar kan je lang op wachten. Want, vertelt David, dat wordt het nooit.

Wat wél werkt? Onderzoek doen naar het punt waar het tussen jullie schuurt. Ga bij jezelf na welk deel er bij jóú wordt getriggerd. Daarin zit de les. Want in elke relatie een les zit, meent David. Zijn boodschap: “If you lose, don’t lose the lesson.” 

Ben jij klaar om weer opnieuw verliefd te worden?

Wil jij je relatie verbeteren?

Wil je weer diepgang krijgen in jullie gesprekken, je gevoel laten spreken en liefde laten zegevieren? Neem dan 2 dagen de tijd om opnieuw de verbinding met elkaar te vinden tijdens het Superrelatie Weekend op 19 & 20 september. Tof als we je daar zien!