We hebben moedige meisjes nodig, geen perfecte

Ik moet direct denken aan de TED Talk die ik een tijd geleden luisterde: ‘Teach girls bravery, not perfection‘ (12:55 min, 3,3 MLN views). Reshma Saujani inspireerde me met haar verhaal om te oefenen om mijn perfectie wat meer los te laten, m’n moed te gaan trainen, en mijn dochter op te helpen groeien tot een moedige vrouw. 

Ze vertelt hoe zij zich op haar 33e kandidaat stelde in de Democratische voorverkiezingen. Ze verloor weliswaar, maar voor het eerst van haar leven had ze iets gedaan dat écht moedig was, en waarbij ze zich niet druk maakte of ze wel perfect zou zijn. Zij maakt zich zorgen dat we onze economie en onze maatschappij tekort doen, omdat we onze dochters geen moed bijbrengen. Dit tekort aan moed zorgt ervoor dat er te weinig vrouwen zijn in beta-wetenschappen, in bestuursraden, in het parlement, eigenlijk overal.

Moedig zijn kun je leren

De aanstekelijke TED Talk van Caroline Paul ‘To raise brave girls, encourage adventure’ (12:42 min, 1,5 MLN views) gaf me mooie handvatten om mijn eigen moed, durf en zelfvertrouwen te trainen en zo het goede voorbeeld aan mijn dochter (en natuurlijk ook zoon) te geven, door:

  • buiten m’n comfortzone te treden
  • m’n veerkracht aan te spreken
  • vertrouwen te hebben in mezelf en mijn eigen beslissingen. 
  • in plaats van “wees voorzichtig, anders doe je je pijn”, “pas op, straks val je”, “niet doen dat is gevaarlijk” te zeggen ze ‘risicovol’ te laten spelen (skateboarden, in bomen klimmen, klauteren in de speeltuin)
  • te stoppen met ze voor alles te waarschuwen (want als je zegt: ‘pas op je gaat je pijn doen’, of ‘niet doen dat is gevaarlijk’, dan zeg je eigenlijk dat ze zichzelf niet moeten uitdagen, dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze bang zouden moeten zijn.

Voorvechtster van onderwijs voor Masaï-meisjes

Van het verhaal van Kakenya Ntaiya ‘A girl who demanded school’ (15:09 min, 2,5 MLN views) was ik misschien nog wel het meest onder de indruk. Zij is bescheiden en krachtig tegelijk, en een moedige voorvechtster van onderwijs én afschaffing van het besnijdenisritueel bij de Masaï. Zij laat zien hoe je bergen kunt verzetten door te geloven in wat goed is, in je kracht en in gelijke rechten voor mannen en vrouwen, door te geloven in je missie, en te beginnen met kleine stapjes.

Zelf een moedig voorbeeld zijn voor mijn dochter

Ik probeer iedere dag een beetje meer moedig te worden, en zo een voorbeeld te zijn voor mijn dochter. Zodat zij kan opgroeien tot een van die inspirerende vrouwen die bijdraagt aan een eerlijker en welvarender toekomst, waarbij vrouwen en mannen gelijke partners zijn in de oplossing van de problemen van klimaatverandering, politieke conflicten, economische groei, preventie van ziekten en wereldwijde duurzaamheid. Girls, you can do anything. Happy International Day of the Girl! 

Op welke manier probeer jij een inspirerend voorbeeld te zijn voor je dochter? Deel je ervaringen in de comments.