Voor de duidelijkheid: wij doen het ook. Toch blijft het een rare bevalling, al die gedachtes uit je eigen hoofd zomaar vormgegeven en gedrukt op een stapel te zien liggen, overgeleverd aan alle mensen die er iets van vinden. De vraag blijft: waarom doen we dat?

De betekenis van in je leven

Een oud Chinees gezegde vertelt ons dit: een mens heeft in zijn leven maar vier dingen te doen. Een huis bouwen, een boom planten, een kind krijgen en een boek schrijven. Omdat als je goed kijkt, het precies die vier elementen zijn die ervoor zorgen dat je betekenis ervaart in je leven. Daarmee wordt het opeens een fundamenteel lijstje. Uit onderzoek blijkt dat mensen op hun sterfbed niet terugdenken aan hoeveel plezier ze hebben gehad of hoeveel spullen ze hebben gekocht, maar vooral aan de mate waarin ze betekenis hebben gehad in het leven van anderen. Om een betekenisvolle schrijver half te citeren: zodat het niet onopgemerkt is gebleven.

Het huis dat je bouwt, staat symbool voor de zorg die je hebt over de mensen om je heen. Je geeft ze letterlijk een dak boven hun hoofd en daarmee veiligheid en geborgenheid.

De boom die je plant symboliseert het goedmaken van alles wat jij hebt verbruikt. Tegenwoordig zouden we zeggen: je verkleint je ecologische voetafdruk, omdat je daarmee de natuur heelt die heeft moeten wijken voor jouw leven.

Het kind dat je krijgt, staat voor het doorgeven van het leven: je zorgt dat jouw familie blijft bestaan en op die manier vind je in ieder geval biologische betekenis.

Het boek tenslotte, gaat over je wijsheid. Je laat de wereld beter achter dan je hem hebt aangetroffen, omdat je alles wat jij hebt geleerd vastlegt voor het nageslacht. Zo hoeven ze niet dezelfde fouten te maken als jij.

Wat is jouw betekenis?

Aristoteles zei al dat geluk veroorzaakt wordt door het gevoel van betekenis. Jammer genoeg zei hij er niet bij hoe je die betekenis dan zou moeten vinden, afgezien van een beetje deugdzaam leven leiden. De handvatten van de Chinezen zijn een stuk concreter: huis, boom, kind, boek, als een symbolisch to do-lijstje. En een aanmoediging bovendien: schrijf alsjeblieft je eigen boek als je dat wilt en laat niemand je vertellen dat jij dit niet kunt.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Diamond is ons meest krachtige programma gebaseerd op onze succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.