De relatie van Monica en Bart ging een tijd lang hard bergafwaarts en ze stonden op het punt van scheiden. Mede dankzij de lessen van Emanuela bij Miracle Roadmap hebben Monica en Bart elkaar weer teruggevonden. Het gaat nu heel goed en hun relatie heeft weer nieuw vuur gekregen. Toch is er een grote hobbel waar Monica buikpijn van krijgt. Bart drinkt veel alcohol.

Een obstakel

Ze schrijft ons: “Als Bart drinkt, dan is onze liefdevolle verbinding weg. We hebben het zo fijn als hij niet drinkt en ik heb die verbinding zo nodig, maar door de drank verandert hij. Hij wordt niet agressief of vervelend, maar wel botter en onverschilliger en dat vind ik erg moeilijk. Bart heeft gezegd dat hij alleen in het weekend drinkt, maar dat blijkt toch moeilijk te zijn. Het weekend wordt al snel drie dagen of er is doordeweeks ook wel een extra reden om te drinken. Een borrel, verjaardag, en zo wordt het al snel 4 dagen drinken en 3 dagen verbinding.” 

Eenzame strijd

Een verslaving is vaak een eenzame strijd. De persoon die verslaafd is wil dat vaak zelf ook niet, maar heeft niet de juiste tools om te dealen met het gemis, leegte of de pijn die daarachter verscholen is. Zoals wij het zien zijn er in deze relatie eigenlijk drie elementen aanwezig. Bart, Monica en de alcohol. Systemisch gezien zou je zelfs kunnen uitzoeken voor wie die drank eigenlijk staat. Bij verslaving is het vaak zo dat het iets vervangt. Zoals verdriet, gemis of het onderdrukt een gevoel, bijvoorbeeld eenzaamheid.

Bart zou in dit geval kunnen uitzoeken wat hij onderdrukt met alcohol. Hij ervaart ergens een leegte of iets wat niet geheeld is en dat wordt opgevuld door drank. De drank is dus niet de boosdoener, maar de pijn, het verlangen of gemis dat wordt gecamoufleerd door de drank.

Wil je hier meer over weten?

Luister dan ook de podcast ‘Uit verbinding door verslaving” waarin we uitgebreid ingaan op de vraag van Monica. Klik hieronder op de mediabalk of ga naar je favo podcast kanaal.