Waarom wil je wel of geen kind?

Relatiecoach Martin Goedknegt adviseert om eerst in je eigen verlangen te duiken. ‘Het begint volgens mij voor beide partners met introspectie. Zoom helemaal in op de vraag: Waarom wil ik eigenlijk zo graag kinderen? Of: waarom wil ik ze juist niet?’ Hij voegt toe dat je vooral geen genoegen moet nemen met oppervlakkige antwoorden als: “Dat lijkt me gewoon leuk’”, of: “Het is een sterk gevoel.” Volgens hem is er altijd een diepere drijfveer te vinden. En juist die is zo belangrijk… Het zegt heel veel over hoe jouw leven idealiter vorm zou krijgen en hoe jij in het leven wilt staan.

De dans rondom de kinderwens;waarom het zo vaak misgaat

‘Waar het rond dit thema vaak misgaat, is dat veel partners weinig of geen begrip hebbenvoor de wens van de ander. En soms gaan ze zo op in hun eigen wens, dat er geen ruimte overblijft om echt te kunnen zien, voelen en horen wat er in hun geliefde omgaat. Bovendien: iets wat je niet goed snapt, is vaak moeilijk om te accepteren. En uit dat onbegrip en gebrek aan acceptatie kunnen heel gemakkelijk frustraties en conflicten ontstaan.’

Om dit te voorkomen is het dus essentieel om goed aan de ander uit te kunnen leggen waarom je iets wel of niet wilt. Dat kan alleen als je het zélf van haver tot gort snapt. Bovendien sta je ook nog veel steviger in je verlangen als je meer over de achtergrond ervan weet. Tot slot helpt het om de knoop door te hakken als dat nodig is; wanneer je allebei een andere wens blijft houden. Op die manier maak je in elk geval een zeer bewuste keuze om voor kinderen te gaan.

Een ‘instructeur’ kan echt geen kwaad

‘Als we leren autorijden is het heel normaal om daar een instructeur bij te vragen. Anders duurt het niet alleen lang; er kan ook schade ontstaan onderweg. Dat is ook zo met het groeiend (zelf)bewustzijn. Iemand met meer ervaring en afstand die de juiste vragen kan stellen, kan je helpen om ver voorbij het niveau te komen van ‘Het lijkt me leuk; kinderen.’ Heb je enige twijfel of vraagtekens bij dit thema? Dan raad ik je van harte aan om zo’n verkenningstocht niet alleen te doen, maar juist met hulp van een ervaren coach of andere hulpverlener,’ aldus Goedknegt.   

Maar die verantwoordelijkheid dan?!

Dat we in liefdesrelaties regelmatig geconfronteerd worden met onze rugzak uit het verleden is overal bekend. Maar wist je dat bij de vraag of je wel of geen kinderen wenst, die rugzak je evengoed parten kan spelen? Heel vaak gaat dit onbewust, tót je met een coach op introspectie gaat; dan kun je belangrijke inzichten krijgen. ‘Nare ervaringen uit het verleden kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het krijgen van kinderen als een te grote en te spannende verantwoordelijkheid voelt. Zodra die oude pijn oplost, kan er ineens ruimte ontstaan voor een kinderwens. Maar het kan ook zijn dat iemand juist ontdekt dat de kinderwens niet uit hem of haar zelf komt, maar uit de omgeving. Al te vaak komen er kinderen omdat men denkt dat ‘het hoort’, of omdat de omgeving of de religie er druk op legt,’ aldus Goedknegt.

Begrip voor jezelf, en voor de ander

‘Het ‘ja’ of ‘nee’ over kinderen krijgen komt natuurlijk lang niet altijd voort uit een trauma. Er kunnen talloze sterke redenen zijn om ze wel of niet te willen in je leven. En het zou mooi zijn als we daar met zijn allen meer begrip voor op kunnen brengen. In plaats van erover te oordelen.’ Misschien helpt het om eerst zelf vierkant achter je keuze te gaan staan, dan de ander te supporten in zijn of haar wens, en dit ook door te trekken naar wat je omgeving doet.

Probeer eerst de ander te begrijpen

Heb je allebei je eigen motivatie helder? Dan is het tijd om in gesprek te gaan. Waar je eerst helemaal op jezelf hebt gefocust, kan het nu juist helpen om de ander eerst alle ruimte te geven om te vertellen. Denk aan Stephen Covey’s principe: ‘Probeer eerst de ander helemaal te begrijpen, dan pas om begrepen te worden.’

Probeer echt te begrijpen wat hem of haar drijft. Kijk dan of dit jou helpt om begrip op te brengen voor de wens van de ander. Ook al is dit iets anders dan wat jij verlangt. Lukt het vervolgens ook om je partner te accepteren zoals hij/zij is? Met of zonder kinderwens? De opbrengst van dit gesprek kan zijn dat jullie elkaar beter begrijpen en elkaars verlangen eindelijk kunnen accepteren.

Blijft desondanks het verschil overeind? Dan sta je samen voor een lastige keuze: blijf je ondanks dit verschil samen? Hopelijk sta je dan in elk geval nog steviger geworteld in jouw persoonlijke verlangen en hebben jullie ongeacht de uitkomst nog steeds respect en genegenheid voor elkaar.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!