Waarom trekken we ons aan wat mensen van ons denken?

Herkenbaar? Niet zo vreemd. We doen het (bijna) allemaal. De mens is namelijk een groepsdier en voelt zich het lekkerst – lees: veiligst – met een groep gelijkgestemde, goedkeurende mensen om zich heen. Die beschermen je namelijk van het gevaar van buitenaf. Maar het gevaar zit misschien wel dichter bij dan je denkt: dat je je leven zó leeft dat iedereen om je heen er blij van wordt, behalve jij zelf.

Lange tijd deed ik dat ook. Totdat ik mezelf op een warme, plakkerige avond in Suriname onderaan de fles goedkope rode wijn tegenkwam en geen idee had wie ik was. Ik wist wél dat ik alles behalve gelukkig werd van de vrouw die ik daar zag zitten. Dus gooide ik het roer om. Ik besloot om de touwtjes in handen te nemen en mijn leven vanaf dat moment zelf in te richten. Bij elke keuze die ik maakte dwong ik mezelf om even de stemmetjes van al die anderen op stil te zetten, zodat ik die van mezelf eindelijk kon horen.

Het resultaat is een leven waar ik enorm blij van word. Waarin ik elke keuze zelf maak. Waarin ik nog steeds wel om advies vraag, maar uiteindelijk toch m’n eigen plan trek. Waarin ik 100% kan zeggen dat ik mezelf ben, in elke situatie. Of ik nu bij mijn ouders op de bank zit of aan de lunchtafel met mijn collega’s: dit is wie ik ben en you either like it or you don’t.

Zou jij dat ook graag willen? Stel jezelf dan eens de volgende vragen. Ze hebben mij enorm geholpen!

#1: Weet je wel wat jij wilt?

Of je nu drie maanden gaat reizen of elke week een uurtje in je eentje gaat sporten, zorg voor meer alleen-tijd. Het liefst ook nog alleen-tijd waarin je gedwongen wordt om zelf keuzes te maken, zonder dat iemand daar iets van kan vinden. Pas dan kom je erachter dat je a. heel goed zelf kan kiezen en b. er een heleboel dingen zijn die je anders misschien nooit had gedaan, maar wel enorm blij van wordt. Zo kom je erachter wat jij wilt!

#2: Weet je wel wat je denkt?

Onze gedachten zijn niet meer dan een wirwar van meningen, opvattingen en gewoontes… van anderen. Ga maar eens bij jezelf na: hoeveel van wat je denkt en vindt heb je zelf bedacht? Helemaal leuk: welke gedachten zijn duidelijk van je moeder? En van de juf op de lagere school? Het helpt als je ze in hun stemmen afspeelt in je hoofd. Maakt het een stuk overzichtelijker – en makkelijker om je eigen stem eruit te filteren.

TIP: als je het lastig vindt om uit te vogelen wat er zich daarboven allemaal afspeelt, schrijf het dan eens op. Pak pen en papier en begin gewoon te schrijven. Het hoeft nergens over te gaan, niet samenhangend te zijn, niemand hoeft het te lezen. Pas als je hoofd leeg is lees je het terug en voilá: welkom in je eigen gedachten!

3#: Moet iedereen je leuk vinden?

‘Als iedereen je leuk vindt, heb je geen persoonlijkheid,’ zei een werkgever ooit tegen mij. Eerst werd ik er boos om – want ‘iedereen vindt mij toch leuk?!’ – maar ik begin het steeds beter te begrijpen. Het is namelijk ONMOGELIJK om iedereen te vriend te houden. Je moet jezelf steeds weer in andere bochten wringen, nieuwe rollen aanmeten en ook nog eens bijhouden bij wie je wat wel en niet kunt doen of zeggen. Ver-moe-iend. Er is maar een persoon waar je hoe dan ook de rest van je leven mee opgescheept zit. Juist: jezelf. Kun je er maar beter voor zorgen dat je daar blij van wordt!

#4: Is het waar wat jij denkt dat anderen van je denken?

Lees die nog maar een paar keer. Vaak vullen we namelijk voor anderen in wat ze denken. En daarmee maken we het ALTIJD erger dan het is. Ga er maar vanuit dat wat je denkt dat iemand van je denkt niet waar is. Mocht je twijfelen, vraag het dan een keer. Hoewel, als je toch bezig bent met je niks aantrekken van wat anderen van je denken, is het misschien maar beter als je het niet weet.

#5: Voor wie leef je?

Vraag je eens af voor wie je leeft. Juist: dit is JOUW leven. Aan het eind ervan ben jij de enige die kan bepalen of het leuk, zinvol, fijn, plezierig of wat dan ook is geweest. Niemand anders kan dat! Onthoud dit: in haar boek ‘Top 5 Regrets of the Dying’ schrijft de Australische verpleegster Bonnie Ware dat het op nummer 1 staat van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen: dat ze hun leven niet meer naar hun eigen wensen hadden ingericht. Dat ze zich te veel hadden laten leiden door wat anderen van ze vonden, dachten of verwachten.

Besluit NU dat het hier ophoudt. Dat vanaf nu je eigen leven begint. Wees jezelf, ongeacht wat anderen daarvan vinden! Heb je iets aan deze vragen gehad? Deel het met ons!

Merel leeft veel, leert veel en deelt veel. Ze werkt als copywriter en blogger en wil van elke dag een feestje maken. Ze is van mening dat het leven veel te snel voorbij gaat en dat we daarom allemaal best wat meer echt mogen leven, maar vindt het ook lastig om daar handen en voeten aan te geven. Over die ontdekkingsreis schrijft ze onder andere voor 365 Dagen Succesvol. Lees hier meer artikelen van Merel.