Voor jezelf kiezen – dat doe je toch altijd?

Mogen we eerst even zeggen dat we ‘voor jezelf kiezen’ een beetje een rare term vinden? Mensen kiezen namelijk altijd voor zichzelf. Iedere keuze die je maakt, maak je zelf. Dat doe je omdat je er – bewust of onbewust – een belang bij hebt. Of het nu een waardevolle omgeving is of in contact blijven met een bijzonder persoon: je kiest uiteindelijk altijd zelf.

Deze vraag wil je dus eigenlijk niet meer stellen. Ook de vraag over hoe je je minder aantrekt van de mening van anderen is een beetje overbodig. We hebben namelijk net geconstateerd dat het om jou gaat. Je hebt je dus niet minder aan te trekken van de mening van anderen, maar meer van de mening van jezelf! Als je die belangrijker maakt, wordt het vanzelf makkelijker om keuzes te maken.

Als je nergens voor staat, val je voor alles

Wat je daarbij kan helpen is om alle meningen als een stromende rivier te zien. Waarom zou je midden in de rivier gaan staan spartelen als je ook rustig aan de kant kunt gaan zitten? Je kunt dan, lekker in het zonnetje, kijken naar al die meningen die voorbij komen. Wil je naar de overkant? Dan zwem je erdoorheen. Ben je ook zo weer droog.

Jij bepaalt! Voor jezelf kiezen betekent alleen maar dat je ergens voor gaat staan. Dat iemand een andere mening heeft, wil nog niet zeggen dat hij of zij gelijk heeft. Het zegt alleen waar de ander voor staat. En zolang jij nergens voor staat, val je makkelijk voor de mening van anderen.

Begin dus daar: waar sta jij voor? Als mensen dan nog wat van je vinden is dit eigenlijk alleen maar een compliment! Deel het hieronder.