Waarom trekken we ons aan wat mensen van ons denken?

Herkenbaar? Niet zo vreemd. We doen het (bijna) allemaal. De mens is namelijk een groepsdier en voelt zich het lekkerst – lees: veiligst – met een groep gelijkgestemde, goedkeurende mensen om zich heen. Die beschermen je namelijk van het gevaar van buitenaf. Maar het gevaar zit misschien wel dichterbij dan je denkt: dat je je leven zó leeft dat iedereen om je heen er blij van wordt, behalve jij zelf.

Lange tijd deed ik dat ook. Totdat ik mezelf op een warme, plakkerige avond in Suriname onderaan de fles goedkope rode wijn tegenkwam en geen idee had wie ik was. Ik wist wél dat ik alles behalve gelukkig werd van de vrouw die ik daar zag zitten. Dus gooide ik het roer om. Ik besloot om de touwtjes in handen te nemen en mijn leven vanaf dat moment zelf in te richten. Bij elke keuze die ik maakte dwong ik mezelf om even de stemmetjes van al die anderen op stil te zetten, zodat ik die van mezelf eindelijk kon horen.

Het resultaat is een leven waar ik enorm blij van word. Waarin ik elke keuze zelf maak. Waarin ik nog steeds wel om advies vraag, maar uiteindelijk toch m’n eigen plan trek. Waarin ik 100% kan zeggen dat ik mezelf ben, in elke situatie. Of ik nu bij mijn ouders op de bank zit of aan de lunchtafel met mijn collega’s: dit is wie ik ben en you either like it or you don’t.

Zou jij dat ook graag willen? Stel jezelf dan eens de volgende 5 vragen. Ze hebben mij enorm geholpen!

#1: Weet je wel wat jij wilt?

Of je nu drie maanden gaat reizen of elke week een uurtje in je eentje gaat sporten, zorg voor meer alleen-tijd. Het liefst ook nog alleen-tijd waarin je gedwongen wordt om zelf keuzes te maken, zonder dat iemand daar iets van kan vinden. Pas dan kom je erachter dat je a. heel goed zelf kan kiezen en b. er een heleboel dingen zijn die je anders misschien nooit had gedaan, maar wel enorm blij van wordt. Zo kom je erachter wat jij wilt!

#2: Weet je wel wat je denkt?

Onze gedachten zijn niet meer dan een wirwar van meningen, opvattingen en gewoontes… van anderen. Ga maar eens bij jezelf na: hoeveel van wat je denkt en vindt heb je zelf bedacht? Helemaal leuk: welke gedachten zijn duidelijk van je moeder? En van de juf op de lagere school? Het helpt als je ze in hun stemmen afspeelt in je hoofd. Maakt het een stuk overzichtelijker – en makkelijker om je eigen stem eruit te filteren.

TIP: als je het lastig vindt om uit te vogelen wat er zich daarboven allemaal afspeelt, schrijf het dan eens op. Pak pen en papier en begin gewoon te schrijven. Het hoeft nergens over te gaan, niet samenhangend te zijn, niemand hoeft het te lezen. Pas als je hoofd leeg is lees je het terug en voilá: welkom in je eigen gedachten!

3#: Moet iedereen je leuk vinden?

‘Als iedereen je leuk vindt, heb je geen persoonlijkheid,’ zei een werkgever ooit tegen mij. Eerst werd ik er boos om – want ‘iedereen vindt mij toch leuk?!’ – maar ik begin het steeds beter te begrijpen. Het is namelijk ONMOGELIJK om iedereen te vriend te houden. Je moet jezelf steeds weer in andere bochten wringen, nieuwe rollen aanmeten en ook nog eens bijhouden bij wie je wat wel en niet kunt doen of zeggen. Ver-moe-iend. Er is maar een persoon waar je hoe dan ook de rest van je leven mee opgescheept zit. Juist: jezelf. Kun je er maar beter voor zorgen dat je daar blij van wordt!

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

#4: Is het waar wat jij denkt dat anderen van je denken?

Lees die nog maar een paar keer. Vaak vullen we namelijk voor anderen in wat ze denken. En daarmee maken we het ALTIJD erger dan het is. Ga er maar vanuit dat wat je denkt dat iemand van je denkt niet waar is. Mocht je twijfelen, vraag het dan een keer. Hoewel, als je toch bezig bent met je niks aantrekken van wat anderen van je denken, is het misschien maar beter als je het niet weet.

#5: Voor wie leef je?

Vraag je eens af voor wie je leeft. Juist: dit is JOUW leven. Aan het eind ervan ben jij de enige die kan bepalen of het leuk, zinvol, fijn, plezierig of wat dan ook is geweest. Niemand anders kan dat! Onthoud dit: in haar boek ‘Top 5 Regrets of the Dying’ schrijft de Australische verpleegster Bonnie Ware dat het op nummer 1 staat van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen: dat ze hun leven niet meer naar hun eigen wensen hadden ingericht. Dat ze zich te veel hadden laten leiden door wat anderen van ze vonden, dachten of verwachten.

Besluit NU dat het hier ophoudt. Dat vanaf nu je eigen leven begint. Wees jezelf, ongeacht wat anderen daarvan vinden! Maar hoe kies je dan voor jezelf?

Hoe trek ik me minder aan wat anderen van mij vinden?

Het is een van de meestgestelde vragen die we krijgen: hoe trek ik me minder aan van wat anderen van mij vinden? We hebben een paar tips voor je verzameld in deze video!

Hoe kies ik voor mezelf?

‘Voor jezelf kiezen’ is eigenlijk een beetje rare term, mensen kiezen namelijk altijd voor zichzelf. Iedere keuze die je maakt, maak je zelf. Dat doe je omdat je er – bewust of onbewust – een belang bij hebt. Of het nu een waardevolle omgeving is of in contact blijven met een bijzonder persoon: je kiest uiteindelijk altijd zelf.

Deze vraag wil je dus eigenlijk niet meer stellen. Ook de vraag over hoe je je minder aantrekt van de mening van anderen is een beetje overbodig. We hebben namelijk net geconstateerd dat het om jou gaat. Je hebt je dus niet minder aan te trekken van de mening van anderen, maar meer van de mening van jezelf! Als je die belangrijker maakt, wordt het vanzelf makkelijker om keuzes te maken.

Als je nergens voor staat, val je voor alles

Wat je daarbij kan helpen is om alle meningen als een stromende rivier te zien. Waarom zou je midden in de rivier gaan staan spartelen als je ook rustig aan de kant kunt gaan zitten? Je kunt dan, lekker in het zonnetje, kijken naar al die meningen die voorbij komen. Wil je naar de overkant? Dan zwem je erdoorheen. Ben je ook zo weer droog.

Jij bepaalt! Voor jezelf kiezen betekent alleen maar dat je ergens voor gaat staan. Dat iemand een andere mening heeft, wil nog niet zeggen dat hij of zij gelijk heeft. Het zegt alleen waar de ander voor staat. En zolang jij nergens voor staat, val je makkelijk voor de mening van anderen.

Begin dus daar: waar sta jij voor? Als mensen dan nog wat van je vinden is dit eigenlijk alleen maar een compliment!