Stefanie legde ons een probleem voor waar ze al haar hele leven mee zit. Ze stelt zich afhankelijk op van haar partners, heeft verlatingsangst, voelt de behoefte hun telefoons te checken. En dat terwijl ze haar vriendjes juist altijd idealiseert en zelf ook haar uiterste best doet een ideale vriendin te zijn. Haar wereld draait kortom om haar relatie. Wat doe je tegen zo’n onzekerheid?

Help, ik vertrouw mijn vriend niet!

Ben jij eigenlijk wel klaar voor een relatie? Cliché maar waar: je moet eerst van jezelf houden voor je van een ander kunt houden. Je kunt niet pas bestaan als er iemand anders van jou houdt! Telkens bevestiging zoeken en vriendjes controleren gaat je geen succesvolle relatie opleveren. Je jaagt je partners hiermee juist weg en dat zorgt weer voor een vicieuze cirkel. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen en stoom je jezelf klaar voor een gelukkige relatie?

Wat wantrouwen en afhankelijkheid eigenlijk zeggen

Je wantrouwen en afhankelijkheid zegt niets over je liefdesrelatie maar over jezelf. De relatie met jezelf is de belangrijkste én langste relatie van je leven. Wanneer je daar aan werkt en deze relatie onder controle hebt zal ook je afhankelijke gedrag veranderen. Geloof dat je leuk genoeg bent! Dan zul je ook niet meer de neiging hebben je zo vast te klampen.

Tip: kijk ook eens naar de relaties met familieleden en vriendschappen. Hoe stel je je daarin op? Misschien gaan je problemen nog veel verder terug. Probeer dan eerst de achterliggende oorzaken te achterhalen.

Wat was jouw eye-opener van dit artikel? We lezen het graag terug in de comments!