Liefde en relatie zijn twee verschillende dingen

De vorm van een relatie zegt namelijk niet per se iets over de inhoud. Sterker nog, relatie en liefde zijn twee aspecten die los van elkaar staan. Liefde is wat je voor elkaar voelt en bepaalt de mate van verbinding die je met elkaar op emotioneel niveau aangaat. Aan de andere kant zegt de relatie alles over hoe je de praktische kant van het verhaal georganiseerd hebt. Super veel voor elkaar voelen betekent namelijk niet automatisch dat je een verbintenis aangaat waarin je ook op elkaar kunt rekenen en dat je de praktische kant van het verhaal goed geregeld hebt. Veel mensen halen deze twee aspecten toch door elkaar, waardoor veel onnodige pijn en geruzie kan ontstaan.

Pas je niet bij elkaar, of verwar je liefde en relatie?

Hij wil drie maanden op wereldreis, zij voelt zich afgewezen. Zij wil niet trouwen, hij voelt zich gekwetst. De een stuurt 146 appjes per dag, de ander kijkt nooit op z’n telefoon. De ene partner wil elk weekend keihard partyen, de andere partner is verdrietig dat de Netflix-and-chill-momenten weinig voorkomen. Zulke verschillen kunnen leiden tot hoogoplopende drama’s. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij je je kunt afvragen of je wel écht bij elkaar past, maar eigenlijk wordt die vraag vaak te vroeg gesteld. Kijk eerst eens of onderstaande tips je kunnen helpen om liefde en relatie los van elkaar te zien.

Liefde meditatie pakket

Wil je op een dieper niveau verbinden met je partner? 

Direct starten met op een dieper niveau verbinden met je partner?
Dan is het meditatiepakket “in verbinding met jezelf en elkaar” echt wat voor jou! Dit pakket bevat 5 bijzondere meditaties die je helpen op een dieper niveau te verbinden met jezelf en je liefdespartner. Speciale Aanbieding: het ‘In Verbinding met Jezelf en Elkaar’ meditatiepakket is nu beschikbaar voor maar 11 euro!

4 tips om onderscheid te maken tussen liefde en relatie

1. Wat als het niets betekent?

Deze vraag stellen we echt niet vaak genoeg. We vullen het vaak direct in! “Hij wil niet samenwonen, dus hij houdt niet genoeg van me”. Is dit wel echt waar? Kijk uit met het woordje ‘dus’. Ga goed na of jouw pijn wel gelijk heeft.

2. Welke oude wond wordt hier aangeraakt?

Over pijn gesproken: de kans is groot dat je de afwijzing die je voelt al kent. Van vroeger. Als je je afgewezen voelt door de wens van je partner om alleen op vakantie te gaan, ga dan eens na of je je ook weleens door je ouders in de steek gelaten hebt gevoeld.

3. Staat er genoeg tegenover?

Dit is natuurlijk een belangrijk punt op het relatie-checklijstje. Dat je partner je een keer niet wil komen ophalen hoeft niet veel te betekenen als hij op alle andere momenten wel voor je klaarstaat. Pas als hij bijvoorbeeld nooit terug appt, niet thuis geeft als je hulp nodig hebt en jou altijd de troep laat opruimen kun je je gaan afvragen of deze relatie wel gelijkwaardig in elkaar zit.

4. Leer de liefdestalen verstaan

Er zijn vijf liefdestalen: fysieke genegenheid, cadeautjes, woorden, tijd voor elkaar maken en iets voor elkaar doen. Misschien word jij het gelukkigst van een knuffel en een lief woordje, terwijl jouw partner liefde geeft door voor je te koken en de vuilniszakken buiten te zetten. Als je dat niet opmerkt, kun je je tekortgedaan voelen. Als je leert zien in welke taal je partner jou liefde geeft, wordt het makkelijker deze te ontvangen en er blij mee te zijn.

De superrelatie

Wanneer je liefde en relatie niet meer door elkaar haalt ben je in staat om te stoppen met claimen en elkaar vrij te laten in de vorm waarin je van elkaar houdt. Dan komt de superrelatie in beeld: het hoogst haalbare liefdesniveau waarin je elkaar accepteert zoals je bent. Wil je leren hoe jij je relatie kan verbeteren en versterken? Zodat jij en je partner onvoorwaardelijk kunnen blijven groeien in je relatie? Ontdek het in de Training Love Quest!