Een hoge lat is prima

Voor de duidelijkheid: er is niks mis met een hoge lat, zolang je jezelf er maar niet mee afranselt. En dat is precies wat je doet wanneer je verwacht dat je in één elegante boog zonder hobbels, twijfels en tegenslagen de sprong kunt maken. Wat kun je doen om zonder zelfkastijding uiteindelijk over je eigen lat te springen?

Hoe bereik je je doel?

Het antwoord zal je misschien verbazen: spring niet. Dat kan namelijk helemaal niet. Niemand kan in een rechte lijn z’n doel bereiken. Als je dat hoopt of verwacht, is dat precíes het probleem. Stel jezelf dus een andere vraag: hoe kan ik continu in beweging blijven richting mijn doel? Hieronder rekenen we af met 5 hardnekkige misverstanden.

5 Hardnekkige misverstanden over het bereiken van je doel

  • Misverstand 1: Je moet precies weten wat je gaat doen
    Niks is minder waar. Je hoeft niet de hele trap te overzien om de eerste trede te beklimmen. Haal de tijdsdruk eraf en geef jezelf de tijd om te uit te vinden wat je wilt en moet doen, en vooral hoe. De meeste mensen laten zich tegenhouden door ‘hoe’. Terwijl de antwoorden juist zich aandienen als je de tijd neemt en ideeën en routes test. Zo kom je erachter of je verwachtingen wel kloppen, en of je je doel moet bijstellen.
  • Misverstand 2: Je moet veel tijd vrij maken om je doel te behalen
    In de hectiek van alledag blijft er niet vaak veel tijd over voor onderzoek en actie. Maar je hebt ook niet per se veel tijd nodig. Elk klein stapje is de moeite waard en draagt bij aan het grote geheel. Al heb je maar vijf minuten per dag: doe elke dag íets waar je de volgende dag weer mee verder kunt. We overschatten vaak wat we kunnen doen in een dag, maar onderschatten wat we kunnen bereiken in een jaar.
  • Misverstand 3: het begin zou juist makkelijk moeten zijn
    Als een idee net nieuw is, ben je superenthousiast en heb je bergen energie. Tot zover het gemakkelijke gedeelte. Zodra het puntje bij paaltje komt, zul je problemen tegenkomen. Onvoorziene omstandigheden, rotklusjes en tegenslagen horen erbij. Die noemen we de ‘vuile meters’: de afstand die je moet afleggen voordat je ook maar aan succes kunt denken. Eerst in tientallen buurthuizen op een zeepkist gaan staan voordat je de grote zalen bereikt. Zelf overal reclame maken. Investeren. Hulp inroepen. Je richting bijstellen. Deze fase komt iedereen tegen. Hoe meer je erop voorbereid bent dat de vuile meters erbij horen, hoe makkelijker je ze aflegt.
  • Misverstand 4: Je moet jezelf gewoon voor de leeuwen gooien
    Het is waar dat we meestal pas in actie komen wanneer het écht moet. Maar je moet jezelf ook weer niet forceren. Droom je van je eigen bedrijf, maar heb je nu een leuke baan en comfortabel inkomen? Dan heb je weinig noodzaak om in actie te komen. Je baan per direct opzeggen is meestal ook niet de oplossing: dan wordt de noodzaak om snel geld te verdienen zó hoog dat je geen rust meer voelt om met kleine stapjes in beweging te blijven. Een oplossing kan zijn om je ontslag lang tevoren te plannen en aan te kondigen. Zo bouwt noodzaak zich langzaam op en kun je ondertussen de nodige kleine stappen zetten.
  • Misverstand 5: als je niet vooruit komt ben je niet gemotiveerd genoeg
    Was het maar zo simpel. Weerstand, faalangst en twijfel maskeren zich maar al te graag als: “geen tijd / ik moet er eerst meer over nadenken”. Wat de oorzaak ook is: als je niet verder komt is de oplossing altijd hetzelfde en heel simpel: maak je volgende stapje kleiner. Had je je voorgenomen om eens contact op te nemen met een belangrijk contact uit je netwerk, maar blijf je het maar uitstellen? Knip deze actie op in mini-stapjes en richt je alléén op de allereerste stap. Zoek bijvoorbeeld het telefoonnummer op, en laat het daarbij. Volgende dag zie je wel wat het volgende kleine stapje is dat je kunt opbrengen.

Babysteps richting je doel

Het zal je niet ontgaan zijn: in elke oplossing blijven die kleine stapjes terugkomen. Vele kleine stapjes maken samen een reusachtige sprong! Het is essentieel dat je je verwachtingen bijstelt. Het credo luidt dan ook: verlaag je verwachting, verhoog je intentie. Een van de beste manieren van het verhogen van je intentie is het hebben van een zogeheten missie. Waar een motiverende missie aan moet voldoen lees je in het volgende blog.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Met die misse als uitgangspunt organiseren ze seminars, webinars, schrijven ze boeken, nemen ze elke week een nieuwe podcast op en organiseren ze trainingen en programma’s.