Abseilen vanaf de Euromast – je zou om minder buikpijn krijgen

Niet zo lang geleden stonden we bovenop de Euromast in Rotterdam en wisten we dat we niet naar beneden zouden gaan met de lift. Het was een grauwe dag en het waaide hard. Over de reling van het uitkijkplatform hingen lange kabels naar beneden te wapperen in de koude voorjaarswind. De stad lag er somber bij.

Het idee was dat we over de reling zouden stappen en aan zo’n draadje naar de aarde zouden afdalen. Abseilen vanaf de Euromast. Ofwel: op 100 meter hoogte het luchtledige in. Je zou om minder buikpijn krijgen.

Wat gebeurt er als je bang bent?

Het is leuk om te zien wat er dan bij jezelf gebeurt. Wat doe je als je bang bent? In ons geval gingen alle alarmsystemen af. Eerst een fysieke reactie: buikpijn en ontzettende vermoeidheid. Toen een emotionele reactie: wie heeft dit bedacht? Wat is dit stom! En vervolgens een rationele reactie: waarom zou deze actie mij een beter mens maken? Wat levert dit mij op? Allemaal manieren om nee te zeggen.

Buiten je comfortzone gaan, is dat moed?

Eén van de grootste clichés in zelfhulp is dat je dingen moet doen buiten je comfortzone. En volgens ons is dat onzin. Wanneer je namelijk steeds maar situaties opzoekt waar je niet comfortabel bent, word je helemaal niet per se gelukkig. Het levert stress op en vooral het gevoel dat je op kracht en discipline dingen moet doen die je liever niet doet. Het heet niet voor niets je comfortzone! Van continu dingen daarbuiten doen, word je ongelukkig.

Natuurlijk is er een alternatief. Wat nou als je niet je comfortzone laat bepalen of je dingen wel of niet doet, maar je kernwaarden? Ieder mens heeft een paar van die waarden: overtuigingen die je maken wie je bent. Als je je eigen kernwaarden kent, kun je bij elke keuze die je te maken hebt, besluiten of het wel of niet bij die waarden past. En dus of je het wel of niet doet.

Moedig is de bereidheid om bang te zijn – en het toch te doen

In één klap wordt je comfortzone irrelevant: het doet er niet toe of je het spannend vindt. Het doet er toe of je het wilt. Als er niks is wat je spannend vindt, kun je ook niet moedig zijn. Ook al levert dat soms een ellendige uitkomst op. We ontdekten dat onze kernwaarden dingen zijn als ‘avontuur’, ‘vertrouwen’ en ‘vrijheid’. Shit. Opeens was er geen enkel excuus meer om niet over die ellendige reling te stappen, dus vlak daarna hingen we met windkracht zes te wiebelen op 100 meter boven Rotterdam. En zo snel mogelijk daarna met een beker warme chocomelk die comfortzone weer in.

We zijn benieuwd, wat was je grootste eye-opener in dit artikel? Hoe ga jij om met angst en je comfortzone? Deel het met ons in de comments!