Opgroeien zonder verbinding

Het rooskleurige beeld dat vaak rondom adoptie hangt – dat een kind uit een arm land een betere toekomst krijgt in Nederland – klopt niet met Sams jeugd. Al als kind voelde Sam zich niet thuis in haar gezin. Er zou eigenlijk een Indonesisch meisje komen, en de kinderkamer was voor dát meisje bedoeld. Dat kreeg Sam al op jonge leeftijd te horen, waardoor ze zich niet echt welkom voelde.

Bovendien was Sams gezinssituatie niet ideaal. Ze groeide op met twee gehandicapte broers, die veel zorg nodig hadden. Het gezin woonde in een groot huis en had veel geld, maar haar ouders leefden alsof elk dubbeltje omgedraaid moest worden. Zo droeg Sam kleding van haar broers, iets waarmee ze op school werd gepest. Terwijl ze droomde van lange haren, werden haar zwarte lokken kort geknipt. En waar haar gezinsleden dol waren op rustige vakanties in huisjes in the middle of nowhere, hunkerde Sam naar gezelligheid.

Daarnaast werd Sam misbruikt door haar adoptievader. Ze wist destijds niet beter. Pas toen ze haar eerste vriend kreeg, ging ze beseffen dat haar adoptievader dingen had gedaan die je meestal alleen met een geliefde doet. 

Praten heelt

Jarenlang hield Sam het misbruik voor zichzelf. Ze voelde zich er zelfs schuldig over: had ze het misbruik niet op zichzelf afgeroepen door zelf bij haar vader te gaan liggen? Pas later vielen alle puzzelstukjes op z’n plek: het was niet haar schuld. 

Dat besefmoment kwam voor het eerst tijdens het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. De hechtingsproblemen van vroeger werkten door in Sams relaties, waaronder de relatie met haarzelf. Ze was klaar om daar korte metten mee te maken en stapte met volle overtuiging het jaarprogramma in.

Het programma leerde haar te praten. “We moesten op een gegeven moment onze gesprekspartner iets vertellen wat nog niemand van je wist. Daar vertelde ik voor het eerst over het misbruik. De ander mocht niet reageren, dus dat voelde veilig.” Het was een enorme opluchting, en vormde voor Sam het startschot om ook dit thema bespreekbaar te maken en het langzaamaan te kunnen verwerken.

Levensverhaal opschrijven zonder tranen

Over haar jeugd, de zoektocht naar zichzelf en alles wat daaruit voortkwam, schreef Sam het boek ‘Niet geboren op mijn verjaardag’. Achter de titel gaat een verhaal schuil: er is vroeger met haar adoptie gefraudeerd. In haar papieren zijn geen gegevens of handtekening van haar biologische moeder te vinden. Ook klopte Sams geboortedatum niet. Het schimmige adoptiebureau dat haar adoptie had geregeld, zat er flink naast: het had 17 december 1981 moeten zijn, terwijl in haar paspoort nog steeds 4 juli 1981 staat. 

Hoewel Sam veel heeft meegemaakt, is haar verhaal zeker geen verdrietig verhaal. Sam beschrijft in haar boek juist ook de krachtige keerpunten in haar leven. Al die momenten waarop ze ging beseffen dat wat haar was overkomen haar toekomst niet hoefde te beïnvloeden.

“Het schrijven van het boek zal wel helend zijn geweest”, zeggen mensen vaak tegen Sam. Zelf ziet ze dat anders. “Ik heb tijdens het schrijven geen traan gelaten, omdat ik alles al de jaren daarvoor in het jaarprogramma [de voorloper van Miracle Roadmap, red.] stukje bij beetje had verwerkt. Zonder 365 Dagen Succesvol had ik dit verhaal nooit kunnen opschrijven.”

Je hebt altijd een keuze 

Eén van de keerpunten was voor Sam het moment dat ze Arjan en David hoorde zeggen “Je kunt kiezen: ben je toeschouwer of deelnemer?”. Opeens besefte ze dat je elke dag zelf een keuze hebt om iets van je leven te maken. Sam leerde ook spannende dingen aan te gaan. “Ik leerde om grenzen aan te geven op het moment zelf. Daardoor durf ik meer. Als het toch niet goed voelt, kan ik dat aanvoelen en er op dat moment alsnog mee stoppen.”

Een ander belangrijk inzicht voor haar was het principe van autoriteit. “Er werd gevraagd ‘Bij wie leg jij de autoriteit?’. Ik legde die heel lang bij mijn adoptievader. Het was alsof ik steeds met mijn kindertekening bij hem aankwam in de hoop erkenning te krijgen voor hoe mooi die wel niet was. Maar die erkenning kwam niet. Het was een eye-opener dat ik de autoriteit bij mezelf moest leggen.” Dat steunde haar om het contact met haar adoptieouders definitief te verbreken en haar eigen pad te volgen.

Ho, wacht even met verder lezen...

In september is het weer zover!

Dan starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Het is een magische reis waarin je een nieuwe manier van kijken, voelen, denken en vertrouwen zult ontwikkelen. Meld je aan voor de interesselijst en je wordt als eerste op de hoogte gebracht als de deuren openen!

Van docent naar pubquizbedrijf

Als ik Sam vraag wat haar belangrijkste les is, heeft ze daar geen pasklaar antwoord op. “Dat zijn er te veel om op te noemen. Het programma gaat in op vier belangrijke vlakken in je leven: liefde, geld, gezondheid en werk. Je gaat dus aan elk aspect werken. Ik dacht dat het bij mij vooral aan liefde schortte, maar ook op andere vlakken bleek er werk aan de winkel.”

Sam dacht bijvoorbeeld dat haar werkleven dik in orde was. Ze werkte als docent Nederlands en had het zeker naar haar zin. Maar was dit het écht? “Arjan vertelde dat veel mensen gaan werken in een beroep waar ze in gerold zijn. Maar wat als dat niet je passie is?” Dat zette Sam aan het denken. De spelletjes en uitjes vond ze altijd het leukst aan haar werk. Mensen verbinden en plezier hebben – dát wilde ze. 

Ze maakte een plan voor een eigen bedrijf, en leerde haar belemmeringen aan de kant te zetten en er oplossingen voor te bedenken. Zo stopte ze met haar baan in het onderwijs en maakte ze van pubquizzen haar werk. Vanuit haar eigen bedrijf Sam’s Pub Quiz organiseert ze (teambuildende) quizzen met op maat gemaakte vragen over de deelnemers, 30 Seconds-toernooien en andere unieke teamuitjes. Met in totaal meer dan 170 vijfsterrenreviews op Google is Sam’s Pub Quiz zeker een succesvol bedrijf te noemen.

Van spelletjes spelen je werk maken

“Werk is ook een uitje voor mij. Ik sta in de kroeg, verbind mensen met elkaar, heb het betaald leuk én heb mensen om me heen die het leuk vinden wat ik doe. Dat is fantastisch!”, vertelt Sam stralend. “Als ik een werkdag heb, zeg ik niet ‘Ik moet werken’, maar ‘Ik ga een pubquiz presenteren’.”

Wat Sam anderen wil meegeven? Dat je zelf de regie kunt pakken om te doen wat jij leuk vindt. “Als ik als alleenstaande moeder zonder familie geld kan verdienen op een manier die mij blij maakt, dan moet iedereen dat kunnen.”

Leef jouw mooiste leven met de Miracle Roadmap

Sam vertelt in haar boek uitgebreid over haar ervaringen met de programma’s van 365 Dagen Succesvol. Een wandelend reclamebord, noemt ze zichzelf grappend. “Ik ben gewoon heel enthousiast en raad iedereen aan om aan de live programma’s deel te nemen. Bij een 365-programma, zoals Miracle Roadmap, neem je alle stappen die nodig zijn om de regie over je eigen leven terug te pakken. Als ik het kan, kun jij het ook!” 

Heb je vragen over de programma’s van 365 Dagen Succesvol? Sam vertelt je graag meer over haar ervaring. Stuur haar gerust een connectieverzoek op LinkedIn om verder te praten.

sam niet geboren op mijn verjaardag