Als de relatie tussen moeder en kind moeizaam is

En hoe wáár dat natuurlijk ook is, het voelt niet voor iedereen zo. Want mama was er misschien niet toen je haar nodig had. Of mama was druk met haar eigen gedoe. Misschien maakte mama je wel kleiner dan je was – of juist groter, door je onderdeel te maken van een stuk uit haar eigen leven dat jij nog helemaal niet kon dragen. Moederdag kan dan een lastige dag zijn. Misschien voelt het hypocriet of onecht of confronteert het je met oude pijn die je liever was vergeten.

Toen onze eigen kinderen geboren werden en onze geliefden opeens veranderden in iets wat ze voor die tijd nog nooit waren geweest, viel het kwartje: op de dag dat een kind wordt geboren, wordt er óók een moeder geboren. Elke keer opnieuw, want elk kind maakt een andere moeder. De ene moeder wordt geboren als een sterke vrouw vol zelfvertrouwen en vanzelfsprekendheid, waar de andere moeder wordt geboren vol twijfel en paniek. Of alles daar tussenin.

Het beste wat je moeder heeft kunnen doen, is…

Voor kinderen is het logisch om vol verwachting naar je ouders te kijken. Zonder dat je het hoeft te zeggen, verwacht je dat ze voor je zorgen. Je verwacht dat ze je zien en er voor je zijn. Veel van ons hebben die verwachting nog steeds als ze volwassen zijn, ook met terugwerkende kracht. Als je moeder ondertussen niet aan die verwachting heeft voldaan, kun je daardoor nog elke dag de afwijzing voelen.

Wat ons helpt is deze gedachte.

Het beste dat je moeder heeft kunnen doen, is jou maken. Dat heeft ze blijkbaar gedaan, want je bent er nog om dit te lezen.

En hoe geweldig dat je er bent! Wat je allemaal al mee hebt mogen maken in dit leven. Ondanks dat misschien niet alle ervaringen positief waren, je bent er en je leeft en hopelijk geniet je ervan zoveel als mogelijk. Alles wat je moeder nog had moeten doen volgens je verwachtingen van vandaag, kun je zien als bonus en daar mag je haar dankbaar voor zijn.

Het mooie is namelijk dat je niet alleen een moeder hebt, maar dat je voor een groot deel ook je moeder bent. Haar genen maakten die van jou. Dus als je leert haar te omarmen, met alles wat er goed en slecht is gegaan in al die jaren, omarm je daarmee ook jezelf. 

De liefde voor je moeder is de liefde voor jezelf – en die mag je elke dag vieren. ❤️

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.