Charmant, zelfverzekerd en ambitieus. In eerste instantie weten narcisten je vaak om te tuin te leiden. Ze lijken leuk en aantrekkelijk. Alleen vanbinnen voelen ze zich niet zo. Terwijl ze roepen dat ze beter zijn dan de rest en het beste verdienen, schuilt achter hun gedrag een groot minderwaardigheidsgevoel en laag zelfvertrouwen. Om dat te compenseren, hemelen ze zichzelf op en smachten naar bewondering. Dan hoeven ze de leegte en onzekerheid niet te voelen. Maar wacht eens even, wie voelt dat nou graag? En iedereen wil toch wel eens bewonderd worden?

Je bent echt een narcist!

We kennen allemaal wel iemand die we stiekem of tijdens een ruzie uitmaken voor narcist. Als iemand geen rekening met je houdt. Zichzelf net te geweldig vindt of anderen manipuleert voor zijn eigen doelen. Op internet zijn veel tests te vinden om narcisten te herkennen. We hebben de belangrijkste kenmerken van een narcist voor je op een rij gezet:

Hij/zij:

  • Verlangt naar extreme bewondering.
  • Heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en de verwachting als superieur behandeld te worden.
  • Is geobsedeerd door succes, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde.
  • Ziet zichzelf als ‘heel speciaal’ en wil alleen met andere heel speciale mensen (met een hoge status) omgaan.
  • Denkt bijzondere rechten te hebben en verwacht een uitzonderlijke behandeling van anderen. Of dat anderen meegaan met zijn of haar verwachtingen.
  • Maakt misbruik van anderen om zijn of haar eigen doelen te bereiken.
  • Heeft een gebrek aan empathie en is niet in staat zich in anderen te verplaatsen.
  • Is vaak jaloers of denkt dat anderen jaloers zijn op hem of haar.
  • Is arrogant of toont hooghartig gedrag.

Herken je iemand in deze beschrijving? Natuurlijk zul je wat kenmerken herkennen maar een narcist heeft heel veel van deze kenmerken. Een narcistische stoornis is echt iets anders dan een narcistisch trekje. Het valt in hetzelfde cluster als de antisociale en borderline persoonlijkheidsstoornis. Ja, echt. Het is daarom ook een diagnose die een psycholoog of psychiater hoort te stellen. En laten we eerlijk zijn, we vertonen allemaal wel eens narcistisch gedrag.

Normaal narcisme

Geef je jezelf complimentjes of schouderklopjes? Als het goed is wil je ook het beste voor jezelf. En soms, soms heb je gewoon geen zin om rekening te houden met een ander en wil je doen wat jij wilt. Mhm. Op de website van Psychologie Magazine kun je een online test doen die meet hoe hoog je scoort op narcisme. Leuk om eens te checken hoe narcistisch je eigenlijk zelf bent.

We zijn natuurlijk reuze benieuwd! Herken jij jezelf in de bovenstaande kenmerken? En wat liet de test jou weten? Laat een reactie achter in de comments!