Drukke stad: meer behoefte aan natuur

Een stad heeft zo veel te bieden, van cultuur tot mensen tot gezellige cafétjes. Je hoeft je er niet te vervelen. Echt nooit. Er is zelfs zo veel te doen dat ik best wat vrienden heb die een bepaalde mate van ‘fomo’ hebben ontwikkeld: fear of missing out. Bang om iets te missen. Want daar waar dingen gebeuren, daar wil je zijn. Zelf ben ik gelukkig huismus genoeg om dat niet te hebben. Ik hoef niet iedere nieuwe hippe tent af. Mij maak je prima gelukkig met een avondje op de bank, kijkend naar een serietje.

Natuur zorgt voor rust

Er is alleen wel iets anders aan het stadsleven dat me een beetje begint op te breken – en dat gaat om eigenlijk het enige wat een stad niet kan bieden: natuur. Hoe mooi en rustig de Amsterdamse parken ook kunnen zijn, nergens kom ik zo tot rust als in de uitgestrekte, wilde natuur. Nu denk je misschien: hebben we in Nederland überhaupt niet heel weinig wilde natuur? Dat klopt. En als je het niet kent, weet je ook niet dat je het mist.

Pas toen ik drie jaar geleden voor het eerst op Terschelling was (ik ben een Waddeneilanden-groentje) merkte ik hoe gelukkig ik ben als er weinig is. Aan bebouwing, auto’s en mensen dan, maar aan weidsheid des te meer. Het gevoel dat je er met een boot moest komen versterkte dat alleen maar: ik was even helemaal weg. Mijn gedachten en gevoelens werden meteen ook een stuk helderder. Alsof met de stadsdrukte ook een bepaalde ruis uit mijn hoofd en lichaam was verdwenen.

Meer rust

Wil jij meer rust in je hoofd, minder stress en meer tijd voor de dingen die JIJ graag wilt doen? Neem dan een kijkje bij onze programma’s en trainingen. Ze zijn helemaal gericht op jou en de meeste programma’s of trainingen doe je in je eigen tijd en tempo waardoor je je op een eenvoudige maar zeer leuke en effectieve manier blijft ontwikkelen.

 

Tot rust komen – ook in je hoofd

Dit voorjaar ging ik opnieuw naar Terschelling en toen wilde ik er wonen. Dat was niet realistisch, maar ik realiseerde me wel ineens hoe belangrijk de natuur voor me is. Terug in de stad werd ik de eerste dag gek van de drukte. De energie die ik had opgedaan tijdens het weekendje weg was in één klap verdwenen. Tegen een vriendinnetje die ik de dag erna zag, zei ik: ‘Ik krijg altijd energie van de leuke dingen die ik hier kan doen, maar ik kom er nu achter dat leven in de stad ook energie kóst.’ Zij beaamde dit en vertelde me dat het de reden is waarom ze zo’n twee keer per week haar oude wielrenfiets pakt en zo snel als ze kan de stad uit fietst, op naar de weidsheid daarbuiten.

Sindsdien probeer ik mezelf vaker de natuur op te laten zoeken. Naar het Amsterdamse Bos, op zijn minst. Maar het is er weinig van gekomen de afgelopen maanden, moet ik bekennen. Ik heb het gewoon te druk. Doordeweeks met werk en ’s weekends met klusjes, vrienden en familie, feestjes en ook belangrijk: even helemaal niets doen.

Over een maand verlaat ik huis en haard en woon ik in een busje en gaan we volop de natuur opzoeken die ik zo mis in mijn leven. En daarmee de rust – ook in mijn hoofd.