Waar ligt het probleem van de burn-out?

Veel verklaringen worden gezocht in de ratrace van het dagelijks leven. Werkgevers vragen een steeds toenemende productiviteit, het neoliberale kapitalisme beloont de sterken en straft de zwakken, sociale media fungeren als een constante aanmoediging om een spannender leven te leiden en het aantal opties om je agenda mee te vullen neemt alleen maar toe. Er is geen tijd om bij te komen, te herstellen of te reflecteren. De machinerie van werken, studeren, sporten, zorgen en ervaren beukt elk moment door.

Toch klopt er iets niet. Nog maar een paar generaties geleden werd er namelijk veel meer uur gewerkt (door mannen in donkere fabrieken, door vrouwen toen nog thuis, door het gebrek aan wasmachines en stofzuigers). Er was veel meer groot lijden, want de kindersterfte lag hoger en de armoede was overal. Er was geen vangnet. Er waren geen rechten, hooguit dat van de sterkste. Maar burn-outs? Zelden.

Daarmee is een burn-out dus een welvaartsproduct. Ofwel: hoe beter het gaat, hoe groter de kans dat het misgaat. De omstandigheden die tot burn-out leiden liggen blijkbaar niet buiten onszelf, want die zijn alleen maar beter geworden. Ze liggen op een andere plek, waar we misschien wel veel moeilijker bij kunnen: binnen onszelf.

Je krijgt geen stress van een werkgever. Of van een moeilijk project of een zure klant. Je krijgt geen stress van geldgebrek, of van hangen op sociale media. Je krijgt geen stress van een volle agenda en veel verplichtingen. Het enige waar je stress van krijgt, zijn je eigen gedachtes over die situatie. En dan vooral de gedachte hoe het zou moeten zijn.

Waar stress eigenlijk vandaan komt

De verwachtingen die je over je eigen leven hebt, bepalen een grootste deel van je teleurstellingen. Maar ook het grootste deel van je stress, je verdriet, je frustratie en je ambitie. Wanneer je je leven niet afmeet aan wat het is (in alle relatieve rijkdom en overvloed) maar aan wat het zou moeten zijn, ervaar je stress. Omdat het zelden goed genoeg is.

Je veroorzaakt je stress dus zelf. Maar wacht even, voordat je van die gedachte ook weer stress krijgt: daarmee is het niet per se jouw schuld. De gevoeligheid voor stress is van veel dingen afhankelijk: cultuur, opvoedsysteem, de relaties en ‘hulp’ in je leven, je fysieke fitheid, je financiële situatie. Vaak zijn dat dingen waar je niet voor hebt gekozen, maar die nu simpelweg (door het noodlot of het toeval) van jou zijn.

Daarmee is je stress dus niet je eigen schuld, maar wel je eigen verantwoordelijkheid. Het is nu namelijk bij jou. Het is van jou. Ongeacht wat daar allemaal aan vooraf is gegaan, welke pech daaraan heeft bijgedragen en hoe onrechtvaardig dat misschien allemaal ook is: nu is het van jou. Jouw gedachten en verwachtingen veroorzaken jouw stress.

De vraag is: wat ga je er aan doen?

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.