Soms hoor je of lees je uitspraken van mensen die je meteen raken. Deze uitspraak, een reactie van ene Jan Janssen op een masterclass van 365 Dagen Succesvol, deed dat met me. En niet alleen met mij, maar ook met ruim 250 andere mensen die het bericht op Facebook like-ten. Tijd voor een onderzoekje!

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Al jaren probeer ik mensen te overtuigen van mijn idee dat het okay is om voor jezelf te kiezen. Ik deed het lang onder de noemer ‘Geluk is een keuze’, de naam van mijn persoonlijke blog. Het stuitte vaak op weerstand, want men is al snel geneigd om ‘voor jezelf kiezen’ te lezen of horen als ‘egoïstisch.’ Ben ik het dus niet mee eens. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer mensen die doorhebben dat er wel degelijk een verschil is tussen positief en negatief egoïstisch zijn. Mocht je nog een beetje twijfelen, hier heb je een drietal voorbeelden van wanneer het een en wanneer het ander geldt. Wellicht heb je er wat aan.

Wat is positief egoïsme? Een voorbeeld:

 • Positief egoïstisch is de verjaardag van je buurvrouw/neefje/goudvis van de derde tante van je beste vriendin overslaan omdat je:
  a. moe bent
  b. tot over je oren in het werk zit
  c. geen zin hebt
  d. liever op een andere dag afspreekt zodat je de tijd hebt voor elkaar.
 • Negatief egoïstisch is de verjaardag van je beste vriend/moeder/lievelings- collega overslaan omdat je te druk bezig bent met
  a. jezelf
  b. jezelf
  c. jezelf
 • Geen van beide, maar wel sociaal geaccepteerd (lees: niet meer doen) is gewoon maar naar elke verjaardag (of ander sociaal evenement) gaan omdat dit nu eenmaal van je verwacht wordt en je anders weer moet uitleggen waarom je er niet was en daar geen zin in hebt.

Nog een voorbeeld.

 • Positief egoïstisch is ‘nee’ zeggen tegen iets wat je niet kunt/wilt/mag doen. Of het nu gaat om werk, privé of bijvoorbeeld in opdracht van de fysio: leer je eigen grenzen aan te geven.
 • Negatief egoïstisch is ‘nee’ zeggen tegen iets wat je prima kunt/wilt/mag doen maar je liever in de spiegel kijkt dan een ander te helpen.
 • Geen van beide, maar wel sociaal geaccepteerd (lees: niet meer doen) alles doen wat men van je vraagt of aan je oplegt; je grenzen constant overschrijden en uiteindelijk zelf met de spreekwoordelijke gebakken peren zitten.

Vooruit nog eentje dan!

 • Positief egoïstisch is genieten van de laatste bitterbal op de schaal zonder je ervoor te schamen of net zo lang te wachten tot iemand de laatste pakt die jij eigenlijk wilde of dat ‘ie niet meer te vreten is omdat ‘ie koud is geworden.
 • Negatief egoïstisch is alle bitterballen opeten en niks overlaten voor anderen.
 • Geen van beide, maar wel sociaal geaccepteerd (lees: niet meer doen) is: geen bitterballen eten. Daar is (bijna) nooit een excuus voor. Live a little!

Je grenzen bewaken

De voorbeelden hierboven zijn natuurlijk gekscherend, maar voor veel mensen waarschijnlijk wel herkenbaar. Ga het maar eens bij jezelf na: hoe vaak doe je iets tegen je zin in? Schaam je je ergens voor? Had je iets graag anders gewild, maar ‘dat gaat nu eenmaal niet zo?’ Ooit was ik ’s werelds grootste pleaser: ik vond mezelf aan het andere eind van een vijf jaar durende relatie helemaal niet meer leuk omdat ik zo was veranderd – om hem maar in de buurt te houden. Toen ik van die roze wolk afviel, besloot ik alle laagjes van wat anderen van me wilden, vonden en verwachtten van me af te pellen en mezelf te leren kennen.

Nee zeggen kun je leren

Ik moest daar echt voor kiezen. Dag in, dag uit, ongeveer vijf jaar lang dwong ik mezelf om voor elke beslissing even stil te staan bij wat IK ervan vond. Wilde ik dit echt, of deed ik het omdat iemand anders het wilde? Ging ik naar die verjaardag omdat het van me verwacht werd of omdat ik het leuk vond om er te zijn? Deed ik wat ik deed uit angst om niet leuk gevonden te worden of uit liefde voor mezelf?
Voor mij betekent positief egoïstisch zijn precies dat: leren wie je bent, groeien waar je kunt, weten waar je voor staat en daar ook echt voor te gaan staan. Ja, soms kost dat je een vriendschap. Soit. Als zij je niet kunnen handelen zoals je bent, zou ik snel m’n tranen drogen. Dit is JOUW leven.

Onderschat alsjeblieft niet hoeveel er kan veranderen door een keer rechtsaf te gaan waar je normaal links zou gaan. Durf die power, die in je zit, te erkennen en je eigen te maken. Weet wat je waard bent en accepteer niets minder. Dat, beste mensen, is volgens mij de sleutel tot een gelukkig leven en dat gun ik iedereen.

Vind jij nee zeggen soms ook zo lastig? Hoe ga je ermee om? Laat je reactie hieronder achter!

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Waarom het cruciaal is om tijd voor jezelf te nemen

Met deze 8 stappen kun je je altijd goed voelen