Hoe voel je je echt?
De eerste afspraak die je met jezelf kunt maken is dat je goed onderzoekt wat je nou eigenlijk voelt. Omdat sommige primaire uitingen, zoals huilen of schreeuwen, zo zichtbaar zijn, denk je vaak dat daar de voordehandliggende emoties bij horen. Tranen betekent verdriet, bijvoorbeeld. Maar de meeste mensen die huilen, zijn helemaal niet verdrietig. Vaker zijn ze machteloos, of zelfs boos – en dan is het onhandig als iemand je begint te troosten. Ken uzelve, zeiden de oude Grieken al en dat begint blijkbaar bij wat je nu precies voelt.
De tweede afspraak die je kunt maken is dat je wel gevoelens hebt, maar dat je ze niet bent. Je voelt je boos, maar je bent het niet. Waarom zou je je identificeren met iets dat weer voorbij gaat? Hoewel het misschien een semantisch trucje lijkt, is het meer dan dat: je voelt meteen hoe zo’n andere formulering je de ruimte geeft. Je kunt opeens van een afstandje naar je boosheid kijken en dat laat de wind door je lijf waaien.
Stop met vechten tegen je gevoel
Als derde kun je besluiten niet met je gevoel te vechten. Het ís er gewoon. Je gevoel onderdrukken, is hetzelfde als een strandbal onder water duwen. Lukt je toch niet en kost je bakken met energie. Wanneer je stopt met ermee te vechten, kun je veel beter zien wat dat gevoel eigenlijk is: informatie. In al dat gevoel zit precies verstopt wat er voor jou toe doet, wat waarde heeft, wat belangrijk is. Je kunt beter luisteren dan vechten.
De vierde afspraak die we maakten, is misschien wel de belangrijkste: je hoeft niks met al dat gevoel. Soms voel je gewoon wat. Nou en? Ook dat gaat weer voorbij, zoals alles voorbij gaat. Het idee dat elk gevoel moet leiden tot actie, zorgt vaak voor onnodig drama. Vaak is stilzitten het beste – en gewoon wachten tot het overgaat. Je zult merken dat elke bui voorbij drijft. In het gevoel dat dan overblijft, zit alles wat je nodig hebt.
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.
Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?
David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.
De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.