Hoe kom ik uit deze negatieve spiraal?

Tip 1: Kijk eens naar hoe je dingen formuleert

Wat we vaak doen is dat we een identiteit maken van hoe het met ons gaat. Je hoort mensen weleens zeggen: “ik ben een twijfelaar”. Op het moment dat je dat zegt kun je inderdaad geen keuzes meer maken. Zo ook als je zegt “ik zit in een negatieve spiraal”. Dit is dit je werkelijkheid geworden. Dan is het knap lastig om jezelf ander gedrag aan te leren!

Je verwacht nu als het ware dat je leven steeds slechter wordt. Je zit immers in een negatieve spiraal. Als je je leven een cijfer zou geven en het is nu een 5, weet je nu al dat het – als je niets verandert – een 4 wordt, en dan een 3. Het kan alleen maar slechter gaan.

Eerst geloven, dan zien.

Wat we geloven, dat gaan we zien. Als je dus gelooft in de negatieve spiraal, ga je ook bewijs zien van dingen die niet lukken, waar je je nog slechter door gaat voelen. Probeer het om te draaien: je moet eerst geloven dat het beter kan worden voordat je het kunt gaan zien. De eerste stap is al gezet door deze vraag te stellen!

Het gaat niet om waar je vandaan komt of waar je nu bent, maar waar je naartoe wilt

Tip 2: Bedenk voor jezelf waar je naartoe wilt

Waar je vandaan komt is voor ons niet zo interessant. We doen zelfs niets met hoe het nu is. Het doet er simpelweg niet zo heel veel toe. Wat er wel toe doet, is waar je uit wilt komen. Stel dat het zou lukken om te bedenken waar je echt naar verlangt. Wat zou je het allerliefste willen in je leven? Hoe zou je leven eruitzien als je het een 10 geeft?

Als je een helder beeld hebt van hoe je leven er dan uit ziet, kun je nu al beginnen met momenten zien die bewijzen dat je leven al die kant uitgaat. Je zet dan steeds een kleine stap – eentje die je NU kunt zetten, zonder al te veel moeite – om in dat leven te gaan investeren. Om er dichterbij te komen.

Koop een boek, volg een cursus, do what it takes. Investeer in het leven wat je graag wilt hebben en je zult meteen bewijs zien dat je leven aan het veranderen is. Het betekent niet dat je er meteen bent, je hebt misschien een behoorlijk gat te overbruggen… Maar je bent wel onderweg. Dat is het belangrijkste!

Zo kom je uit je negatieve spiraal

Gebruik de bodem van de put om je af te zetten op weg naar boven. Stop met zeggen dat je in een negatieve spiraal zit en begin te investeren in het leven wat je wilt. Dan kom je er vanzelf!

Laat je ons weten of je iets hebt aan deze tips? We kijken uit naar je ervaringen, deel ze met ons in de comments.