“Ja maar, ik ben er toch voor je?”
Niet kunnen praten met je partner komt bij de beste koppels voor. Ook bij 365 Dagen Succesvol horen we het regelmatig. Laatst nog. Een vrouw vertelde dat ze baalde dat haar man totaal afwezig leek. Zodra zij over haar gevoelens begon te praten, leek haar partner compleet dicht te klappen. Hij was er nooit voor haar, vond ze. Vooral niet op de lastige momenten waarop ze hem nodig had. De arm om haar heen ontbrak. De lieve woorden ook.
Haar partner snapte er andersom niets van. Hij zit toch naast haar als ze verdrietig is en haar hart wil luchten. Hij streelt soms zelf over haar hand, die zij vervolgens vaak geërgerd wegtrekt. Hij legt zijn mobiel weg en is niet aan het werk tijdens zo’n gesprek. Hoe kon ze dan zeggen dat hij er niet voor haar was? Hij zát daar toch?!
Maar zij was resoluut: “Je bent er wel, maar je bent er niet écht”. Ze wilde lieve dingen horen. Gerustgesteld worden. Een knuffel krijgen. Iets horen als “Ik begrijp je, lieverd. Wat vervelend voor je!”. Dat alles kreeg ze niet. Haar partner bleef stil, hmhm’de af en toe en streelde enkel haar hand, zonder haar eens echt stevig te knuffelen. Telkens raakte ze teleurgesteld dat het niet ging zoals zij had gehoopt.
Leven op twee planeten
Emanuela Deyanova (relatietherapeut, auteur van het boek ‘Oneindige liefde’, spreker en expert op het gebied van liefde en relaties binnen 365) keek tijdens een live-dag met dit stel mee. Wat ging er nu eigenlijk mis tussen hen? Het probleem was niet de slechte communicatie, maar de verloren verbinding. De verwachtingen werden niet uitgesproken. Beide partners leefden vooral op hun eigen planeet en stelden zich niet nieuwsgierig op naar hoe het op de andere planeet (die van hun partner) werkt.
- De man wist helemaal niet wat “er voor me zijn” voor zijn vrouw betekent. Zijn definitie van “er voor haar zijn” was heel anders dan die van haar.
- De vrouw verwachtte van alles van de man, maar sprak dat niet concreet uit. Daardoor werd ze steeds teleurgesteld.
Wat als de vrouw zou vertellen wat het voor haar betekent dat haar man naar haar luistert? En wat als de man eerlijk is in zijn onvermogen en bereid is om te luisteren naar wat zij zocht? Dan had de vrouw misschien helemaal niet gezegd “Ik kan niet praten met mijn partner”. Dan waren zij samen op zoek gegaan naar wat er speelde en wat anders kon.
Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?
Dan is dit echt iets voor jou.
Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.
De verloren verbinding
De uitspraak “Met diegene kan ik niet praten” floept er soms al snel uit. Veel mensen zoeken het probleem dan bij de ander. Die persoon kan jou niet goed aanvoelen. Diegene heeft geen goede communicatieskills. De ander is niet duidelijk. Of juist té duidelijk en bot. Maar het begint niet met leren praten, wel met leren luisteren. Vanuit oprechte interesse je openstellen voor de ander.
Wat er aan de hand is, is dit: je bent de verbinding verloren. Dat voel je, en dat doet pijn. Om dat nare gevoel niet te hoeven ervaren, schiet je in beschermingsmechanismen. Je wordt boos, raakt geïrriteerd over kleine dingen of roept in de vluchtigheid dingen als “Je luistert ook nooit naar me”. Het gevolg is dat jullie nog meer uit verbinding raken.
Waar zit de blokkade?
Niet kunnen praten met je partner los je niet op door de ander naar een cursus gesprekstechnieken te sturen. Wat er écht speelt, is dat je de verloren verbinding moet herstellen. Er zit ergens een blokkade. Jij kunt je niet verplaatsen naar de planeet van de ander. De ander misschien ook niet naar die van jou.
Een blokkade kan van alles zijn. Denk aan:
- Iemand is bang het verkeerde te zeggen en zegt daarom maar niets.
- Iemand ervaart een schuldgevoel door wat de ander zegt. Misschien voelt diegene zich aangevallen en klapt hij of zij daarom dicht.
- Lastige gesprekken of bepaalde uitspraken triggeren misschien onverwerkte trauma’s. Dat maakt het lastig om te blijven luisteren.
- Iemand legt de lat heel hoog. Daardoor komt er een druk op te liggen om wel het goede te zeggen en komen er wellicht helemaal geen woorden uit.
- De ander weet helemaal niet wat je verwacht of nodig hebt (of andersom). Jij bent teleurgesteld als je niet krijgt wat je wilt, terwijl je partner helemaal niet weet wat je wilt.
Door die blokkade ben je niet meer écht aanwezig in de situatie. Je bent niet echt bij jezelf, maar ook niet echt bij de ander.
Niet kunnen praten met je partner? Zo doe je het wel!
Uit verbinding gaan is dus vaak de oorzaak als je denkt niet te kunnen praten met je partner. Want geloof ons: praten kan iedereen. Maar kun je je ook écht openstellen, stoppen met oordelen, begrip tonen en eerlijk naar jezelf kijken?
Dit zijn 5 dingen die je zelf kunt doen om beter te communiceren met je partner, juist tijdens die lastige gesprekken die je liever niet had gehad (maar die o zo waardevol zijn!).
- Wees nieuwsgierig en oordeelloos. Kijk of je zonder oordeel naar de ander kunt kijken. Zodra je gaat oordelen over de ander (“Jij communiceert nooit” of “Waarom ben je altijd zo rationeel?”), kijk je anders. Stel je open voor wie de ander is en hoe die reageert. Wees nieuwsgierig waarom de ander iets vindt of zegt of naar wat de ander nu denkt. Stel vragen en stel je oordeel uit. Dan is het makkelijker om de verbinding terug te halen.
- Probeer vanuit rust het gesprek aan te gaan. Voer het gesprek niet als jullie allebei gespannen zijn en op scherp staan. Laat het bezinken en kom er later op terug, wanneer jullie allebei relaxed zijn. Dan schiet je minder snel in oordelen en kun je sowieso beter luisteren.
- Geef aan wat je verwacht. Wat betekent “met elkaar praten” voor jou? Wat hoop je van de ander te krijgen als je zegt “Kun je niet gewoon eens naar me luisteren?”. Wat voor jou – op jouw planeet – heel gewoon is (naar iemand luisteren betekent voor jou een knuffel geven en liefdevolle dingen zeggen), is dat voor een ander niet. Communiceer erover. Dan kunnen jullie elkaar beter geven wat de ander zoekt.
- Zoek uit wat je mist en praat daarover. “Niet kunnen praten met je partner” is een nogal brede uitspraak. Wat bedoel je er precies mee? Vind je dat de ander slecht luistert? Te veel praat? Te rationeel is? Te weinig begrip toont? Onderzoek wat er in jouw ogen misgaat in jullie gesprekken. Leg dat vanuit oprechte nieuwsgierigheid voor aan je partner. Zonder oordeel. Dus niet “Waarom luister je nou nooit naar me?”, wel “Ik merk dat je aandacht afdwaalt. Wat gaat er in je om?”. Met boosheid en irritatie wordt het gebrek aan verbinding erger. Met een oprecht nieuwsgierige vraag haal je de verbinding opnieuw aan.
- Zie jullie communicatie ook als je eigen spiegel. Het is niet erg als jullie het niet altijd met elkaar eens zijn. Het is oké om soms gefrustreerd te zijn of zelfs vast te zitten. Zoals Emanuela altijd zegt: “Een crisis of frustratie zorgt voor groei, als je er maar over deelt en de pijn niet voor jezelf houdt. Daarmee verlies je namelijk jezelf én de ander. Wees bereid te leren van elkaar.” Relaties werken als een spiegel. Soms een fijne spiegel, soms een confronterende. Maar sta ervoor open in die spiegel te kijken. Dan verlies je jezelf niet én sta je dichter bij de ander.
Wil jij leven met meer liefde, verbinding en plezier?
Ben jij de sprankeling in je relatie verloren? Staat je relatie onder druk? Of worstel je met een lastige blokkade bij jezelf? Relaties zijn één van de thema’s die tijdens ons flagship programma Miracle Roadmap uitgebreid aan bod komen. Je leert om op een liefdevolle manier te kijken naar jezelf, naar anderen en naar de wereld. Zonder oordeel. Zo leer je om te gaan met je eigen verleden, effectief te communiceren en je op een dieper niveau te verbinden met anderen (wie dat dan ook zijn).
Wil jij meer uit je leven halen, meer verbinding en liefde voelen, en je relaties op een mooie manier verdiepen? Schrijf je in voor Miracle Roadmap en maak in 16 weken de reis van je leven.
Ben je nieuwsgierig of dit iets voor jou is? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan kijken we samen of het programma nu in je leven, in je agenda en in je portemonnee past.