De liefde vinden: drie belangrijke voorwaarden voor een goede relatie

Eisen schrappen en vooral geen oppervlakkige wensen koesteren. Het klinkt allemaal prachtig politiek correct. Toch geloof ik dat helder definiëren waar je behoefte ligt, helpt bij het vinden van een partner. Wanneer de juiste dingen op jouw checklist staan, heeft dit wel degelijk nut. En hoewel ik het heerlijk vind om te fantaseren over wat een droompartner allemaal in huis mag hebben om mijn hart te veroveren, is mijn lijstje eigenlijk heel kort. Ik heb drie simpele voorwaarden waarover niet valt te onderhandelen.

Verantwoordelijk

Nu ik richting veertig ga, vind ik niets zo rampzalig als omgaan met mensen die nog altijd hun omgeving overal de schuld van geven. In plaats daarvan wil ik graag bij iemand zijn die de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven, fouten, en onze relatie. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor elke relatie die je aangaat. Of je het nu leuk vindt of niet. En ook ik heb relaties gehad waarin ik verwachtte dat de ander mijn problemen ging oplossen. Maar gelukkig heb ik geleerd dat geloven dat de oplossing van je probleem bij de ander ligt, juist het probleem is.

Zelfkennis en bewust leven

Intelligent zijn, is uitermate handig en leuk. Maar wanneer je bewustzijn zich op het niveau sluimertoestand bevindt, helpt goed feiten kunnen stampen je heel weinig. Daarom wil ik graag met iemand in zee die vooral zichzelf wil leren kennen en openstaat om ook zijn donkere kant te ontmoeten. Ik geloof dat zelfkennis zorgt voor een beter leven en het begin is van alle wijsheid.

Groei en persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je bezig bent met jezelf te ontwikkelen, kan dit wennen zijn voor je omgeving. En dat is helemaal oké. Merk je alleen dat de ander badinerend doet over de stappen die je zet, dan kun je je afvragen of hij of zij voor jou de juiste partner is. Voor mensen die willen groeien, helpt het wanneer de omgeving ook gelooft in het belang van ontwikkeling. Niet alles is nu eenmaal voorbestemd en ligt vast. Mensen die geloven in groei, weten dat een relatie zich ontwikkelt met de tijd, en dat investeren noodzakelijk is.

Jouw checklist is je innerlijk kompas

En waarom weet ik nu zo zeker dat dit de juiste checklist is? Omdat het mijn kernwaarden zijn die op het lijstje staan en dit dus net zo goed een checklist voor mezelf is. Zo leg ik mijn relaties langs de meetlat van mijn persoonlijke waarden. Geen eisen die ik aan een ander opleg, maar het fundament van mijn persoonlijkheid en daarmee mijn innerlijk kompas. En op die manier de ingrediënten voor de relaties die ik aanga. Check!

Wat is jouw grootste eyeopener van dit artikel? We lezen het graag terug in de comments!