https://www.365dagensuccesvol.nl/wp-admin/post.php?post=11713&action=edit

FOMO, zelfs op vakantie

Wil jij ook nooit iets missen op vakantie? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen hebben last van het FOMO-syndroom, ofwel: the fear of missing out. Het gevoel dat je constant van alles mist: concerten, festivals, etentjes, bezoekjes aan het strand en ga zo maar door. Zeker als je in de stad woont, is er altijd wel iets te doen. Maar niet alleen als je in de stad bent.

Dat gevoel gaat vaak gewoon door op vakantie. Alleen ben je dan niet bang om etentjes, feestjes en festivals te missen, maar om niet dat ene museum gezien te hebben, niet in die mooie baaitjes gezwommen te hebben of de lokale paella niet geproefd te hebben. Stel je voor dat je thuiskomt en iemand vraagt: ‘mooie he, die ruïne daar?’ en dat jij dan moet zeggen: ‘uh, ja die hebben we eigenlijk niet gezien.’ Met als gevolg dat je ook op vakantie je agenda hartstikke volplant.

Niksen is gezond

Op zich lijkt daar nog weinig mis mee. Misschien hou je wel van veel dingen ondernemen en kan jij niet stilzitten. Maar wél als dat betekent dat je uitgeputter thuiskomt dan dat je op vakantie ging. Terwijl je juist zo aan die rust toe was. Leren onthaasten en niksen is belangrijk, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Van FOMO naar JOMO

Niks doen zou hoger in het vaandel moeten staan dan álles doen wat mogelijk is. Niks doen is namelijk hartstikke gezond: we laden ervan op en putten er kracht uit om weer van alles te doen. Als je toch alles wilt doen, is de kans groot dat je uiteindelijk alles half doet. Je geniet half van het museum en rust half uit. In plaats daarvan kan je beter de dingen die je doet, goed doen en daar met al je aandacht van genieten.

Probeer daarom van de fear of missing out te gaan naar de joy of missing out (JOMO). Huh, wattes? Bij JOMO ga je juist uit van hoe leuk het is om dingen te missen. We vertellen je waarom:

Het gras is níét altijd groener

Op social media lijkt het bij anderen misschien altijd leuker, zonniger, gezelliger en beter, maar in werkelijkheid zijn er bij anderen ook ruzies, stress en sh*tmomenten. En gelukkig maar, want dat hoort er nu eenmaal ook bij. Online zie je alleen de plaatjes van de momenten dat het leuk was. Mét filter.

De magie van alleen zijn

Festivals en etentjes zijn doorgaans hartstikke leuk en gezellig. Maar om van zulke events te kunnen genieten, heb je ook me-time nodig. Tijd om door te brengen met jezelf ofwel gewoon eens lekker alleen zijn, op te laden en even geen honderd prikkels van buitenaf te hoeven verwerken. Alleen zijn is heerlijk, je kan lekker doen wat je wilt. NIKS.

Je leeft bewuster

Ben je van hot naar her aan het rennen en druk bezig met van alles moeten, dan is er een grote kans dat je weinig stilstaat bij wat je eigenlijk aan het doen bent. Wat je ziet. Wie je ziet. Neem je de tijd voor dingen – ja, zelfs voor het niets doen – dan zul je vanzelf merken dat je ineens meer oog krijgt voor je omgeving en de dingen die er gebeuren. Het geluid van een krekel, een mooie struik met bloemen of twee kindjes die verderop aan het spelen zijn. Van ‘vervelen’ word je als het ware mindful. Je leeft dan vanzelf meer in het hier en nu.

Vervelen is gezond

Het woord verveling heeft op de één of andere manier een negatieve lading. Alsof je niets beters te doen hebt, geen vrienden hebt of niet met leuke inspiratie kan komen. Toch is het tegengestelde waar. We hebben verveling juist nodig om te kunnen genieten van de dingen die we hebben en doen. Tegenwoordig vervelen we ons veel te weinig: elk ‘verloren’ momentje wordt gevuld met telefoons of drukke agenda’s. Terwijl verveling jou ruimte biedt voor reflectie, creativiteit en productiviteit.

Het zijn de momenten dat we ons vervelen die we onthouden, waar we tot de beste oplossingen komen en dat we echt even opladen van de dagelijkse prikkels. Tijd is misschien wel het meest kostbare bezit wat we hebben. Want tijd veroorzaakt reflectie en reflectie veroorzaakt verbetering. Tijd veroorzaakt ontspanning en ontspanning veroorzaakt verbinding. Tijd veroorzaakt creativiteit en creativiteit veroorzaakt geluk. We zouden met elkaar onze tijd moeten legen, in plaats van vullen.

Heb jij ook altijd last van FOMO op vakantie? Lukt het jou om dat gevoel om te zetten naar JOMO? Tof als je het ons laat weten in de commments!