Spijt? Doe iets met de waarschuwingslampjes in je leven

Mijn vader heeft z’n hele leven in de metaalbewerking gezeten. Opa had een fabriek, mijn vader werkte daar als jongen al en nam uiteraard de zaak over en rook tot aan zijn pensioen naar ijzerkrullen en snijolie. Maar eigenlijk had hij bakker willen zijn, met deeg aan zijn handen in plaats van metaalsplinters. Nu is hij 70, bakt voor de lol en stort zijn culinaire hart uit in de Kookclub Voor Mannen. Maar wat had ons leven er anders uit kunnen zien als het ‘Bakker Bram van Oostveen’ was geweest in plaats van ‘Machinefabriek van Oostveen’. 

Spijt heeft een doel. Het is als een waarschuwingslampje op het dashboard van je leven wat aangeeft dat er iets gefikst moet worden. Maar veel te vaak negeren we dat lampje om verwachtingen van anderen te vervullen, uit angst voor iets of iemand of door de valse gedachten dat het ‘ooit’ wel komt. Maar wat kan je voor je 70ste doen met de dingen waar je spijt van hebt?

Met spijt terugkijken op je leven

Eens die reis maken, je liefde aan iemand verklaren of die opleiding doen. Eens. En voor je het weet kabbelt het leven door en gebeurt het nooit. Maak je verlangen concreet en schrijf het op een stuk papier: Op 1 januari 2018 heb ik tickets naar Guatemala geboekt! Je zult zien dat het gaat leven, dat je informatie gaat vergaren, aan het idee went, plannen gaat maken hoe en wat, gemotiveerd bent om te sparen, je idee gaat delen met mensen. Je droom heeft ineens driedubbel meer potentie om plaats te vinden, omdat je het concreet hebt gemaakt in het nu.

Gemiste kansen zijn klaar, focus op de kansen die je nog krijgt

Als je alleen maar achteruit kijkt zie je niet wat er voor je gebeurt, dus laat die gemiste kansen los en kijk naar wat er wél mogelijk is. Te lang in een slechte relatie gezeten? Je herkent de signalen die je toen genegeerd hebt en zal diezelfde fout niet weer maken. Had ik toch maar die opleiding gedaan? Waarom zou je die richting nu niet opgaan want je weet dat je het wilt doen! Welke mogelijkheden heb je nog wel en belangrijker: wat ga je er deze keer mee doen? 

Wat als…Wat als ze me raar vinden? Wat als ik iemand teleurstel met mijn keuze? Wat als die ander mij niet leuk vindt? Wat als het niet lukt? Kansen liggen aan de andere kant van angst. Wat als het wél lukt? Doe het! Laat één teleurgesteld persoon, of twee of een hele familie je levensgeluk niet in de weg staan dus kom uit die kast, kies voor het beroep van je dromen en verklaar de liefde! Het kán wederzijds zijn maar als de ander je niet leuk vindt dan wéét je dat tenminste en kan je verder met je leven. Wat als je bedrijf wél een succes wordt en je werk hebt wat je leuk vindt én waar je geld mee verdient? Maak ‘wat als’ een drijfveer en geen obstakel. 

Zelfsabotage en belemmerende overtuigingen

Angst kan je van je pad afleiden. Niet door obstakels op dat pad maar omdat je een andere weg met minder weerstand zoekt, the easy way, want die is minder eng. Je verzint dingen die kunnen gebeuren en overtuigt jezelf dat ze waar zijn. Maar zoals je hierboven al kon lezen, gebeuren de beste dingen in het leven aan de andere kant van angst. 

Denk maar aan de spanning voor heftigste achtbaanrit die je ooit hebt meegemaakt. In de wachtrij schijt je half in je broek. Je hoort het gegil van de mensen in de rit die al bezig is. En dan rolt het wagentje dat laatste rechte stukje over en duik je naar beneden! En al je angst slaat in één keer om in euforie, plezier, adrenaline want je zit er middenin en leeft! En zodra je uit de karretjes stapt, wil je nog een keer: Je hebt je angst overwonnen en ontdekt wat er aan de andere kant te beleven is. En zo kan het in het leven ook zijn.

Wat had of zou jij willen doen en wat houdt je tegen? Deel je verhaal in de comments!