Maar waarom manipuleren mensen?

Er is over het algemeen weinig nodig om je rot te laten voelen als familie tegen je zegt dat ze teleurgesteld in je zijn, ‘na alles wat ze voor je hebben gedaan!’. Maar waarom zou iemand een geliefde moedwillig met deze woorden willen kwetsen? Er zijn twee redenen waarom mensen tot manipulatie overgaan en de eerste is angst. Angst vanuit het niet kunnen bereiken van het gewenste resultaat, simpelweg door wie ze zijn. Angst uit de overtuiging dat iedereen en het leven an sich ‘tegen’ ze is en ze hierdoor bij voorbaat niets kunnen bereiken. Manipulators zijn vaak ook extreme tekort-denkers: iedereen heeft het beter en liefde, succes of geld is niet voor hen weggelegd. Onder deze angst zit reden nummer twee: minderwaardigheid. Een manipulator heeft de overtuiging dat ze een succesvol leven, liefdevolle relatie of financieel succes niet wáárd zijn. Zoals ze hun eigen leven zien, zo behandelen ze naasten ook: respectloos en grensoverschrijdend om gedaan te krijgen wat ze nodig hebben. Dat is hoe hun leven altijd is geweest, ze weten gewoon niet beter.

Waarom laten we ons manipuleren?

Ook dit heeft met minderwaardigheid te maken en de hang naar liefde, positieve aandacht, bewondering of respect. (Omdat je dit als kind niet hebt meegekregen of niet in een huidige relatie vindt.) Een manipulator weet exact waar jouw flatteerknopje zit en zal je eerst vertellen dat je geweldig bent, speciaal zelfs of dat je ergens beter in bent dan wie dan ook! Je voelt je gezien, geliefd, misschien wel bijzonder, want die geliefde persoon ziet al het goede in je. Awwwww…. en dan *flats!* klappen de kaken van de haai dicht en voor je het weet rij je drie uur ’s nachts in je pyjama rond met je ladderzatte zus op de achterbank, omdat ze anders niet naar huis kon komen. Je wilt haar tenslotte niet teleurstellen, je bent haar favoriete, speciale familielid! Maar het gevoel van nodig zijn, is niet hetzelfde als oprechte liefde, erkenning of respect. En dat is wél wat je hoopt te krijgen en daarom trap je er elke keer weer in. De stille verwachting dat je de relatie kunt verbeteren en die broodnodige liefde zult voelen, als je maar geeft wat ze nodig hebben. Toch?

Hoe herken je en stop je manipulatie?

Hoe herken en stop ik manipulatie? Door validatie van wie jij bent en respect en liefde voor jezelf niet van buitenaf te halen. En hoe je dat doet, lees je in deel twee van deze blog.

Herken jij je in het voorbeeld van Lonneke? Heb jij je wel eens gemanipuleerd gevoeld? Of manipuleer jij er makkelijk op los? We horen graag hoe jij hier tegenaan kijkt. Laat het ons weten in de reacties!