Omgaan met moeilijke mensen, hoe doe je dat?

Laten we vooropstellen dat “moeilijke mensen” een breed begrip is. Iemand die in jouw ogen een moeilijk persoon is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. De ene persoon heeft bijvoorbeeld moeite met mensen die heel dominant zijn; de ander heeft eerder moeite met personen die zich passief en afwachtend opstellen.

Bij omgaan met moeilijke mensen gaat het er dan ook niet om óf iemand moeilijk is. Het doet er niet toe of jij gelijk hebt door te zeggen “Dat is een lastig persoon!”. Het gaat erom dat jij leert omgaan met lastige mensen op een manier die jou minder negatieve energie kost en waarbij je dicht bij jezelf blijft. Hoe doe je dat: bij een ander laten wat van de ander is en daardoor lichter door het leven gaan? Dit zijn 7 tips.

Alvast een tip vooraf: lees ook ons artikel over de DISC-profielen. Dat kan je ook inzicht geven in waarom je met de ene persoon heel goed door één deur kunt en juist moeite hebt met de ander.

1. Zie in omgaan met moeilijke mensen een spiegelkans

Zie in lastige mensen ook een spiegel. Of een mogelijkheid om te leren. Probeer je focus af te halen van wat je allemaal stom en vervelend aan de ander vindt. Focus op jezelf:

  • Waarom heb jij moeite met deze persoon? 
  • Waarom doet het gedrag of de uitspraak van de ander iets met jou? Waarom heb je er bijvoorbeeld moeite mee als iemand zich dominant opstelt of erg negatief is?
  • Wat raakt het bij jou? Doet het je denken aan iets uit het verleden?
  • Wat kun je er misschien van leren? 
  • Is er ook iets wat de ander jou leert?

Leert het gedrag van de ander je bijvoorbeeld om jouw gemoedstoestand niet te laten bepalen door de ander, om grenzen aan te geven of om je assertiever op te stellen? Als je door die bril kijkt, dan bestaan er geen lastige mensen meer. Dan bestaan er alleen mensen die jou een kans bieden om jezelf te leren kennen en je verder te ontwikkelen.

Je kunt het zelfs nog groter trekken: wees dankbaar voor de mensen die het je moeilijk maken. Klinkt gek, maar er zit een kern van waarheid in. Zonder dominante mensen zou je misschien niet zo goed hebben geleerd om grenzen aan te geven. En merk je dat je vaak in de negatieve energie van anderen wordt meegetrokken? Dan is dat voor jou een teken dat je mag leren om trouw aan jezelf te blijven.

2. Blijf vriendelijk terug

Weersta de verleiding om in woede te vervallen of lelijk terug te doen. Is de ander bijvoorbeeld heel negatief? Probeer dan niet óók in negatief gedrag te vervallen. Wordt de ander heel boos op je? Blijf dan rustig. Als je zelf meegaat in de “lelijkheid”, gooi je alleen maar extra olie op het vuur en komt dat de gespreksuitkomst en jullie band niet ten goede. 

Geef liever zelf het goede voorbeeld door bijvoorbeeld positief en vriendelijk te blijven. Het is aan de ander wat diegene daarmee doet. Maar je weet dan in elk geval zeker dat jij niet bijdraagt aan deze sfeer.

Ruis naar rust

Heb jij snel een oordeel klaar staan?

Dan hebben we een cadeautje voor je.

Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Wat zou er gebeuren in je leven als je stopt met oordelen? In dit werkboekje hebben we een aantal vragen en oefeningen voor je verzameld die je zullen helpen bij het bewust worden van je oordelen, zowel over anderen als over jezelf.

3. Plaats een denkbeeldige muur tussen jou en de ander

Merk je dat je jezelf vaak verliest in gesprekken met een bepaald persoon? Triggert je moeder bijvoorbeeld vaak schuldgevoelens bij je? Of is die ene vriendin áltijd negatief en kom je standaard met een zwaarmoedig gevoel terug van afspraken met haar? Besef dan dat je de ander niet kunt veranderen, maar dat je wel kunt veranderen hoe jij omgaat met deze moeilijke mensen. Ga je mee in de negatieve emotie of besluit je om bij de ander te laten wat van de ander is?

Het helpt om in gedachten een muurtje of een luchtbel om je heen te plaatsen als je het contact met de ander ingaat. Een soort veilige afstand tussen jou en die persoon, waardoor bij de ander blijft wat van diegene is en bij jou blijft wat van jou is. Kwetsende uitspraken raken je daardoor minder, en problemen van de ander voelen daardoor minder snel als problemen waar jij iets mee moet. 

4. Geef liefdevol grenzen aan

Het kan natuurlijk zijn dat de ander overduidelijk een grens over gaat. In dat geval is het belangrijk om dat te laten weten. Accepteer geen dingen die voor jou niet oké voelen, hoe moeilijk de ander het ook heeft. Er zijn grenzen. 

Probeer je grenzen op een constructieve, liefdevolle manier aan te geven. Dus niet “Houd nou eens op met…”. Dat levert alleen maar meer weerstand en discussie op. Zeg liever zoiets als:

  • “Als je op die toon praat, dan stop ik het gesprek hier en gaan we later verder.”
  • “Zullen we over dit gespreksonderwerp stoppen? Ik merk dat we er zo niet uitkomen.”
  • “Het kwetst me dat je dit zegt.”
  • “Dit vind ik geen aardige en terechte uitspraak.”

Op die manier ben je wel aardig richting de ander, maar voorkom je tegelijkertijd dat je jouw principes volledig overboord gooit. Je blijft daarmee trouw aan jouw behoeften en aan jezelf.

5. Wees nieuwsgierig naar het gedrag van de ander

Mensen afwijzen of negeren maakt het contact er niet beter op. Probeer eens met een andere insteek het gesprek in te gaan. Reageert de ander in jouw ogen op een moeilijke of vervelende manier? Ontdek dan waarom diegene dat doet. Stel vragen zonder oordeel en wees nieuwsgierig. Waarom voelt diegene weerstand? Waarom is diegene zo negatief? Waarom staat hij niet open voor jouw oplossingen of suggesties?

Vaak zal je merken dat er meer achter zit. Misschien heeft de ander het op dit moment thuis lastig. Wellicht triggert jouw gedrag iets ouds bij de ander. En het kan ook zijn dat jullie onbewust langs elkaar heen praten. Zodra je het bespreekbaar maakt, kom je sneller weer tot een goed gesprek. Zodra je weet wat erachter zit, kun je daar rekening mee houden of snap je in elk geval de reactie van de ander beter.

6. Ga vanuit rust het contact in

Kost het contact met een bepaald persoon je veel energie? Of merk je dat jullie gesprekken vaak niet zo lekker lopen? Dan is het extra belangrijk om het contact in te gaan vanuit rust. Haal bijvoorbeeld even adem voordat je de telefoon opneemt als diegene belt. Of neem 5 minuten de tijd voordat je het gesprek ingaat. Dan kun je veel beter afstand nemen van jouw emoties en rustig en energiek het contact aangaan. Ook dat helpt om bij jezelf te blijven en je minder te laten leiden door je eigen emotionele reacties.

Merk je dat je na zo’n afspraak veel piekert over het gesprek of boos bent over het gedrag van de ander? Als dingen echt niet door de beugel kunnen, kun je er altijd achteraf iets van zeggen. Als het gedrag boosheid in je triggert, kun je die boze reactie onderzoeken. Waarom maakt dit je zo boos? Kun je hier iets mee? Of kijk of je iets rustgevends kunt doen, zoals mediteren of een wandeling maken, om de boosheid te laten wegebben.

7. Vergeef de ander voor waar diegene niet toe in staat is

Iemand vergeven kan jou én de ander veel brengen. Vergeving betekent niet dat je tegen de ander zegt “Jouw gedrag is prima”. Nee, je doet vergeven vooral voor jezelf. Het betekent accepteren dat de ander is zoals die is en misschien niet tot bepaalde dingen in staat is. De ander heeft misschien niet het vermogen om empathisch te zijn, om rekening te houden met jouw emoties of om uit zichzelf ruimte vrij te laten voor jouw behoeften. Dat is vervelend of zelfs pijnlijk. Maar dat praat je ook niet goed door de ander te vergeven.

Oprah Winfrey verwoordt heel mooi waar vergeven wel over gaat:

“Vergeven is het opgeven van de hoop dat het verleden anders geweest kon zijn.”

Je komt niet verder als je steeds blijft hopen dat dingen anders waren gelopen of vasthoudt aan de pijn die iemand je brengt. Vergeven helpt om te focussen op waar je wél invloed op hebt. 

Je kunt bijvoorbeeld besluiten om je minder te laten leiden door de emoties van de ander. Of om minder vaak af te spreken met iemand die je veel negatieve energie kost. Of je kunt liefdevol grenzen blijven aangeven. Dáár heb je invloed op. 

Als je je focus afhaalt van alles wat je niet aan die persoon kunt veranderen en de focus houdt bij jezelf, dan kost omgaan met negatieve mensen direct veel minder energie.

Meer over mensen die je (onbewust) kwetsen?

Een tijdje geleden bespraken we het onderwerp in de podcast. Luister die aflevering hier via Spotify of klik op de mediabalk hieronder.