Narcisten lijken zelfverzekerd, maar niets is minder waar. Het krachtige imago is slechts gecreëerd om onzekerheid te camoufleren. Het gedrag van de narcist is weliswaar totaal verschillend als dat van bijvoorbeeld de pleaser, maar in de kern zijn ze nagenoeg hetzelfde. Beiden hebben een (onbewuste) overtuiging in de trant van; ‘ik ben niet goed genoeg’.

Ze hebben als het ware een andere afslag genomen. Waar de pleaser de oorzaak bij zichzelf zoekt, schuift de narcist deze bij de ander in de schoenen. Daardoor is het gedrag van een narcist heel anders dan dat van een pleaser.

Een narcist houdt niet van zichzelf

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houdt een narcist niet van zichzelf. Het lijkt vaak wel zo, omdat ze openlijk uitstralen hoe geweldig ze zichzelf vinden. Ze houden echter niet van zichzelf, maar van hun gecreëerde imago. En dat is heel wat anders. Naar de buitenwereld willen ze sterk, krachtig, autonoom en vol zelfvertrouwen overkomen. Ze blazen zichzelf als het ware op, vaak is dat letterlijk te zien aan hun lichaamstaal.

Het is een ‘rol’ van het ego die uit zelfbescherming wordt gecreëerd. De narcist dekt op deze manier zijn onzekerheid toe, voor zichzelf en de buitenwereld.

“Een narcist dekt zijn diepe negatieve gevoelens over zichzelf toe met een volmaakt zelfbeeld.”

Veel mensen vragen zich af hoe je nu het beste met een narcist kunt omgaan. Deze 7 tips helpen je daarbij!

Tip 1: laat je eigenwaarde niet beïnvloeden door een narcist

Onthoud: Hij is net zo onzeker als jij. Om zich beter te voelen streeft een narcist naar een ongelijkwaardige verhouding met de mensen om zich heen. Een narcist doet zijn uiterste best om de ander klein(er) te houden. Door dat te doen voelt hij zichzelf namelijk sterker, is hij de bovenliggende partij. Alleen dan kan hij ‘overleven’. Hij doet er alles aan om de ongelijkwaardige verhouding in stand te houden. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen!

Tip 2: kijk naar de persoon achter het gedrag

Nagenoeg iedereen heeft een (onbewuste) beperkende overtuiging in de trant van; “ik ben niet goed genoeg, ik ben zwak, ik doe er niet toe, ik ben …”. Dus ben je geen narcist, maar bijvoorbeeld een pleaser of een perfectionist; ook jij dekt jouw beperkende overtuiging toe met een door jou gecreëerd imago. Alleen de manier waarop je dat doet, is anders.

Tip 3: val de narcist nooit aan waar anderen bij zijn

Ook in één op één situaties is het beter de narcist in zijn waarde te laten. Je gaat de strijd toch niet winnen. Hoe harder jij de strijd aangaat, hoe harder hij om zich heen zal slaan. Dat doet hij zowel openlijk als achter je rug om. Voor hem is alles geoorloofd. Jij bent een gevaar dat aangepakt moet worden.

Tip 4: laat de narcist in zijn waarde (in zijn waan)

De narcist is zelf nooit de schuldige, het ligt altijd aan de ander. Daarmee maken zij zich als het ware slachtoffer van alles wat er om hen heen gebeurt. Ze schuiven de verantwoordelijkheid voor alle narigheid in hun leven in de schoenen van de omgeving. Het nadeel daarvan is dat ze daarmee eigenlijk zeggen; “ik ben goed en jij bent fout dus jij moet veranderen”. Dat is ook de reden waarom narcisme zo hardnekkig is. Iemand die altijd de ‘fout’ bij zichzelf zoekt (een pleaser bijvoorbeeld), staat open voor persoonlijke groei, voor verandering van zichzelf. De narcist wil zichzelf niet veranderen, maar de ander, want die doet het ‘fout’. Geen geweldig vertrekpunt voor persoonlijke groei.

Tip 5: probeer een narcist niet te veranderen… dat is een kansloze missie

Zolang de narcist zelf niet inziet wat het “probleem” is, zal hij/zij niet snel veranderen. De slachtofferrol is daarvoor te sterk. Probeer de narcist dus niet te veranderen of te dwingen om in te zien dat er een probleem is. Dat heeft geen zin!

Tip 6: Neem zelf de verantwoordelijkheid

Je zal vast en zeker hebben opgemerkt dat er mensen zijn die het goed kunnen vinden met een narcist. Dit betekent dus dat zij een manier hebben gevonden om met hem om te gaan. Ga dus op zoek naar een manier die voor jou werkt. Wellicht betekent dit dat je het contact moet verminderen of zelfs helemaal verbreken.

Heb jij ervaring met narcisten? Deel jouw ervaring en eventuele tips met ons in de comments!