Persoonlijkheid vs. Situatie
Volgens de psychologen Frank Fincham en Thomas Bradbury kun je op twee verschillende manieren met negatieve gebeurtenissen in een relatie omgaan. Dit geldt in élke relatie, dus ook met je collega’s of je kinderen. Stel je voor dat je je ergert aan de theezakjes op het aanrecht en de schoenen van je partner op de vloer. De ene manier waarop je kunt reageren is door je partners persoonlijkheid de schuld te geven. Dan denk je: hij is te slordig en te lui om de zakjes weg te gooien en zijn schoenen op te ruimen. In het tweede geval kijk je naar de situatie: hij heeft de zakjes op het aanrecht laten staan, omdat hij met hetzelfde zakje nogmaals thee wilde maken. En zijn schoenen had hij uitgetrokken, omdat hij zijn benen op de bank wilde leggen, zodat ik er gezellig tegenaan kon zitten tijdens het kijken van een film. Na de film is-ie ze gewoon vergeten. Mensen die naar de situatie kijken, zijn meestal gelukkiger in hun relatie dan mensen die de persoonlijkheid van de ander de schuld geven.
Waarom is dit dan toch zo lastig?
Ieder mens is anders. Hoe je in de wereld staat, wordt voor een groot deel bepaald door de dingen die je eerder in je leven hebt meegemaakt. Positieve en negatieve ervaringen hebben je gevormd en gemaakt tot wie je bent, hoe je denkt en hoe je praat. Met name de eerste duizend dagen van je leven, ontstaan er eindeloos veel verbindingen in je brein die ook later nog effect hebben. Is de wereld een veilige plek? Hoe ga je om met conflict en dreiging? Wat betekent liefde? Wat gebeurt er als je jezelf laat zien?
Dicht bij elkaar
Dat maakt relaties ook zo ingewikkeld – en tegelijkertijd zo leerzaam en interessant. Het is meestal een bende. Zie maar eens twee mensen met al die bagage dicht bij elkaar te krijgen. Dat gaat niet vanzelf en als je dit zo op een rijtje ziet, is dat nog logisch ook. Misschien vraag je jezelf nu af: ben je dan nog te redden? Gelukkig ken je me inmiddels: ik ben optimistisch. Je kunt het wel leren.
Mis je de goede gesprekken met je partner?
Download deze 36 vragen voor meer verbinding.
Wanneer heb je voor het laatst een echt goed gesprek gehad met je partner?Niet kunnen praten met je partner los je niet op door de ander naar een cursus gesprekstechnieken te sturen. Wat er écht speelt, is dat je de verloren verbinding moet herstellen. Er zit ergens een blokkade. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek blijft. We hebben 36 vragen voor je op een rij gezet die gegarandeerd voor een goed gesprek gaan zorgen.
Onbevooroordeeld liefhebben
Om een relatie, welke relatie dan ook, te laten slagen moet je de brug durven oversteken naar de leefwereld van de ander, zonder je eigen bagage mee te nemen. En je zult de ander toe moeten laten bij jou, zonder zijn of haar bagage. Dit is spannend als je elkaar nog niet goed kent, maar ook in een lange relatie kan dit lastig zijn, omdat we dan vaak niet meer zo ons best doen ons in de ander te verplaatsen. Om je echt in elkaar te kunnen verplaatsen moet je je oordelen in je eigen belevingswereld achterlaten, zodat je onbevooroordeeld naar de ander kunt kijken.
Dat is moeilijk! Hoe meer afstand, hoe minder affiniteit, hoe meer eenzaamheid, hoe minder verbinding. Een vraag die mij helpt: brengt deze gedachte me dichterbij jou of juist verder weg? Dan kun je kiezen.