Omgaan met negatieve mensen zónder dat het energie kost
Sommige mensen hebben er een handje van het glas als halfleeg te zien. Dat is zuur voor henzelf. Maar het kan ook vervelend zijn voor jou als je steeds merkt hoe diegene jouw humeur in een paar minuten weet te verpesten.
Dat alles is niet gek! Misschien heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en heb je daardoor al snel de neiging om de sh*t van een ander te fixen of te sussen. Je gaat er dan onbewust volledig in mee. Of wellicht ben je hoogsensitief en ben je daardoor extra gevoelig voor een negatieve sfeer of spanning. Het kan ook zijn dat je onzeker bent en dat jij je kritiek of negatieve feedback daarom erg aantrekt.
Hoe dan ook, om allerlei redenen kan omgaan met negatieve mensen een uitdaging zijn. Het vreet energie wanneer iemand met negativiteit strooit alsof het kleurrijke confetti is. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat negatieve mensen minder impact op je hebben. En dat op een positieve manier! Dit zijn 6 tips die je daarbij helpen.
1. Laat bij de ander wat van de ander is
Dat iemand anders negatief is of in de klaagmodus zit, zegt meestal niets over jou. Het zou zomaar kunnen dat een ander simpelweg eerder het negatieve dan het positieve ziet. Misschien is je leidinggevende gewend om eerder verbeterpunten mee te geven dan waardering op het werk uit te spreken. Het zou ook kunnen dat je collega thuis in een vervelende situatie zit en zich door een huilbaby en discussies met zijn partner niet helemaal top voelt. Dan is dát misschien de reden voor de negativiteit.
De negatieve buien van een ander zijn iets van die persoon, niet van jou. Probeer daarom de negativiteit ook bij de ander te laten. Ik weet het: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het begint met jezelf soms toespreken “Dit gaat over de ander, niet over mij”. Of wat ook helpt: visualiseer dat er een bakstenen muur tussen jou en de ander staat. Jullie kunnen wel over die muur heen praten. Maar de gevoelens, emoties en uitspraken van de ander kunnen er niet dwars doorheen gaan om jou heel hard te raken.
Besef dat jij niet óók een rotdag hoeft te hebben omdat de ander dat toevallig heeft. En als de ander nu in de klaagmodus zit, hoef jij je vrolijke humeur niet direct achter je te laten. Liever niet zelfs!
2. Grijp je kans om grenzen aan te geven
“Je grenzen aangeven” klinkt meteen zo groots en heftig. Alsof je hard met je vuist op tafel moet slaan om nu eens even schreeuwend je punt te maken. Maar nee, gelukkig kan het subtieler. Vind jij grenzen aangeven lastig? Zie deze negatieve mensen dan als de uitgelezen kans om ermee te oefenen. Moeilijke mensen zijn namelijk niet alleen maar vervelend. Bizar maar waar: ze zijn soms ook een “cadeau”. In die zin dat ze je helpen om te werken aan de punten waar jij nog moeite mee hebt. Zoals grenzen stellen dus!
Merk je dat het contact je opbreekt, omdat iemand wel heel negatief is of steeds focust op de gebreken? Laat het dan op een aardige maar duidelijke manier weten:
- Gaat je collega bijvoorbeeld altijd alleen maar in op dingen die beter kunnen? Geef aan dat je haar feedback waardeert, maar het mist dat ze nooit uitspreekt wat wél goed gaat.
- Klaagt je vriendin nu al een uur over allerlei kleine dingen die tegenzitten? Geef na een tijdje op een subtiele manier aan “Ja, het is wel echt rot allemaal. Zullen we anders overgaan naar iets vrolijkers?”.
- Baal je ervan dat er op het werk veel geroddeld wordt? Spreek je collega’s erop aan en laat weten dat je dit vervelend vindt. Zeg dat ze feedback beter rechtstreeks aan die persoon kunnen geven.
- Vind je het vervelend dat je schoonmoeder zich steeds met de opvoeding van je kinderen bemoeit? Zeg het eerlijk. Geef aan dat je het fijn vindt dat ze meedenkt, maar dat jullie je eigen weg in de opvoeding aan het vinden zijn en het wel redden.
Heb jij snel een oordeel klaar staan?
Dan hebben we een cadeautje voor je.
Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Wat zou er gebeuren in je leven als je stopt met oordelen? In dit werkboekje hebben we een aantal vragen en oefeningen voor je verzameld die je zullen helpen bij het bewust worden van je oordelen, zowel over anderen als over jezelf.
3. Zwak de negativiteit af (waar dat kan)
Je hoeft niet alle negatieve struggles van de ander om te denken naar iets positiefs. Als jij roept “Ah, die regen is heerlijk voor de plantjes!”, dan zal de gemiddelde regenhatende gesprekspartner je eerder achter het behang willen plakken dan daar positiever van te worden.
Maar als je vindt dat de ander écht om niets zeurt, kun je het wel afzwakken. Daarmee laat je de ander zien dat jij het minder somber inziet en geef je het gesprek een positievere draai.
Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- “Jeetje, het is al de hele week prutweer.” > “Het is niet heel zonnig geweest inderdaad. Maar morgen schijnt het op te knappen.”
- “Nou, wat een rotdag! De stoplichten stonden allemaal op rood. Ik belandde in een enorme file en toen kwam ik ook nog te laat bij mijn afspraak.” > “Dat klinkt als veel pech. Gelukkig ben je nu lekker thuis!”
- “Ik kan die collega echt niet luchten. Ze doet haar werk slecht, is altijd te laat, snapt nergens wat van en gaat ook nog eens om half 5 al weg.” > “Jullie hebben inderdaad andere werkhoudingen. Gelukkig is ze wel heel goed in creatieve ideeën bedenken.”
- “Tjonge jonge, dit is nu al de vijfde keer dat de supermarkt mijn favoriete brood niet heeft. En dan zijn ook nog eens de rijstwafels op. Wat kun je er nog wél kopen?”. > “Nou, gelukkig een heleboel! Maar laten we hopen dat die producten er snel weer zijn.”
Op die manier haal je de negatieve lading van het gesprek en help je de ander een handje om er positiever in te staan.
4. Laat jezelf van je positieve kant zien
Bij omgaan met negatieve mensen helpt het in ieder geval niet om zelf net zo hard te gaan klagen. Ga ook niet vurig de discussie aan. Daarmee gooi je alleen maar meer olie op het vuur (= voer voor extra negativiteit).
Wat beter werkt? Blijf bij je positieve zelf. Laat jezelf, al voordat diegene iets heeft gezegd, van je positieve kant zien. Geef een compliment, benoem iets positiefs (“Joh, wat een heerlijk zonnetje vandaag!”) of vraag naar iets leuks (“Heb je nog lekker gegeten in dat restaurant gisteren?”). Je kunt de ander niet veranderen. Maar je kunt met jouw eigen positiviteit wel anderen in positieve zin aansteken.
5. Luister, maar wring jezelf niet in de reddersrol
Heb je een vriendin die alsmaar kleine problemen lijkt te hebben? Of zit je collega elke dag wel ergens mee? Probeer niet direct met oplossingen op de proppen te komen. Voel je ook niet verantwoordelijk om de ander uit de situatie te redden. Negatieve mensen hebben soms – hoe gek dat ook klinkt – een zekere behoefte aan drama in hun leven. Je kunt nog zo hard je best doen om het voor ze weg te maken of tips voor te geven, maar waarschijnlijk zitten ze daar niet op te wachten.
Het beste wat je kunt doen, is simpelweg luisteren. Geef geen tips, maar toon begrip en geef aan dat het inderdaad vervelend klinkt. En stel een grens zodra de negativiteit uit de hand loopt. Na een half uur mag je gerust zeggen: “Zullen we het nu over iets anders hebben?”.
6. Omring je met mensen die je wél een positief gevoel geven
Je collega’s en familieleden kun je niet inruilen voor nieuwe, positieve exemplaren. Jammer maar helaas! Wel kun je deels zelf kiezen hoeveel je je omringt met negatieve mensen en hoe vaak je juist met andere, meer positieve mensen bent.
Ze zeggen weleens dat je het resultaat bent van de 5 mensen met wie je het meest omgaat. Zit jij 3x per week op de koffie bij je volop klagende schoonmoeder? Dan is dit misschien een goed moment om dat aantal afspraken terug te schroeven en bijvoorbeeld vaker af te spreken met een vriendin of iemand anders die je meer positiviteit brengt.
Ga bij jezelf na met welke mensen jij de meeste tijd doorbrengt en welk gevoel zou jou geven. Merk je dat de mensen met wie je je veel omringt jou vooral veel negativiteit brengen? Probeer het contact terug te schroeven en kijk welke andere mensen je vaker kunt zien.
P.S. Wist je dat je bij Miracle Roadmap altijd in een fijne cirkel met gelijkgestemden zit? Ook dat kan je dierbare (en upliftende) connecties voor het leven opleveren.