Omgaan met onzekerheid: er bestaat geen constante jij

Evan Thompson is professor aan de Universiteit van British Columbia en kijkt er anders tegenaan. Hij zegt dat vanuit zijn vakgebied, de neurowetenschap, er helemaal niet zoiets bestaat als het ‘zelf’. Alles verandert de hele tijd: de cellen in je lichaam vervangen zichzelf, je hersenen functioneren steeds op andere wijze, alles wat je beschrijft als iets van jezelf is in werkelijkheid een vloeibaar en beweeglijk ding. Het enige wat hetzelfde blijft, is dat het continu verandert. Er bestaat geen constante jij.

In eerste instantie klinkt dat eng. Juist de onzekerheid over wie we zijn, maakt dat er nu zo’n krampachtig debat is over alles wat riekt naar identiteit. Het is die onzekerheid die leidt tot de gekste kunstgrepen om onszelf houvast te geven. Plotseling moeten we het Wilhelmus gaan zingen, mogen meisjes alleen roze jurkjes aan en moet Piet per se zwart blijven – want anders weten we niet meer wie we zijn.

Wat als onzekerheid niet eens hoeft te bestaan?

Toch is het uitgangspunt van professor Thompson veel fijner. Stel je voor dat er geen afgebakende versie van jou bestaat? Dat je niet hoeft te kiezen tussen het ene hokje en het andere? Omdat je weet: mijn lichaam en geest ontwikkelen zich steeds. Ik heb geen stabiele identiteit. Vandaag ben ik anders dan gisteren en morgen zal het weer anders zijn. Dan hoef je er ook niet meer onzeker over te zijn. Onmiddellijk dienen zich de mogelijkheden aan voor groei, experiment, twijfel en verandering. Als je niet meer wordt beperkt door de gedachte over wie je bent en wie je zou moeten zijn, ben je ineens alles. Dat is een onwaarschijnlijk bevrijdend idee. En op verjaardagsfeestjes is het ook gewoon heel grappig, als iemand aan je vraagt: wie ben jij – en jij bloedserieus kunt antwoorden: ik ben alles. En jij?

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!