‘Hoe gaat het? Druk!’
Hoe vaak hoor jij anderen en jezelf dit zeggen wanneer je een bekende tegenkomt? De vraag (‘Hoe gaat het?’) en het antwoord (‘Druk!’) zijn een gewoonte geworden. We hebben het dan ook massaal te druk.
Als je je heerlijk voelt bij al die drukte, en merkt dat dit precies is waar je naar verlangt, waar jij je oprecht prima bij voelt, dat je geniet van alle ballen in de lucht en van de kick als je superproductief bent, én je neemt daarnaast de tijd om uit te rusten en op te laden: geen probleem natuurlijk.
Er begint een probleem te ontstaan als je merkt dat je aan een vrije avond niet meer genoeg hebt om op bij te tanken voor de volgende werkdag. Als de weekenden te kort blijken om uit te rusten van je werkweek waardoor je met een halflege accu aan de nieuwe week begint. Zodra je structureel meer ‘uitrusten-en-opladen’ nodig hebt dan er past in een avond of weekend, dan heb je structureel tijdgebrek. Resultaat: vermoeidheid en stress.
Give your brain a break
De gewoonte het druk te hebben is dan een probleem geworden. Want zodra er stress is, ben je je systeem aan het overbelasten. Nou kan je dat best een poosje hebben, als je de overbelasting daarna compenseert door relaxatie: dingen doen die je prettig vindt en die geen gerichte concentratie vergen, zoals bijvoorbeeld slapen, wandelen, ‘aanlummelen’, sporten, mediteren, mijmeren (maar niet piekeren).
Daarmee haal je jezelf uit de stressmodus en maak je de shift naar een ontspannen toestand zodat je kunt herstellen van de tijdelijke overbelasting. Trouwens, je social media checken, Netflix of iets anders met een beeldscherm telt niet mee als relaxatie, omdat dat directe concentratie vergt, en die wil je nu juist onderbreken.
De vraag is: DOE je dat ook? En: doe je dat langdurig genoeg? Grote kans van niet. Is dat erg? Ja.
Werkdruk: je to-do-lijst als bedreiging
Wanneer je stress ervaart denkt je brein: help, er is een bedreiging! Als automatische reactie van je brein vernauwt je focus zich waardoor je alleen nog gericht bent op de bedreiging. Absoluut handig in het verkeer. Bots je bijna op de auto voor je? Doordat je focus zich vernauwt tot de auto voor je, kun je razendsnel de mogelijkheden nagaan (en de beste ervan uitvoeren) om een botsing te voorkomen.
Je to-do-lijst is weliswaar geen fysieke bedreiging (zoals botsen op je voorganger dat wèl is), maar een to-do-lijst die we niet af gaan krijgen voelt wel degelijk als een bedreiging. En dus wordt dan onze focus beperkt tot onze to-do-lijst. Ons leven bestaat op zo’n moment volledig uit die to-do-lijst, en ons stressmechanisme zet ons ertoe aan om net zo lang door te jakkeren (desnoods zonder pauzemomenten) tot die lijst dan toch kan worden afgevinkt en de ‘bedreiging’ is geweken.
Waarom het niet helpt
Dat jakkeren op je to-do-lijst helpt niet. Erger: het werkt averechts. Het zorgt er namelijk voor dat je de dingen waar je van uitrust en van oplaadt er als eerste vanaf gooit. Dus juist dat uurtje de natuur in, met een vriendin afspreken, uurtje sporten, of gewoon even niksen, daarvan besluiten we vaak als eerste: NU echt geen tijd voor.
Ben je eenmaal op dat punt aangekomen, dan ga je gemakkelijk kopje onder in je eigen drukte, je lijstjes, je deadlines, je sociale verplichtingen. En dat is killing voor je plezier. Terwijl plezier juist een superkrachtig en natuurlijk ‘tegengif’ is voor stress. Je hebt nu dus – onbedoeld- je natuurlijke bescherming uitgeschakeld. En door te besluiten geen tijd te hebben voor de dingen die jou voeden, waar je lol in hebt, waar je van opknapt, die ertoe doen, ben je in feite je leven aan het uitstellen.
De illusie van de lege to-do-lijst
En jaag je voort om je lijstjes af te vinken. Maar een lege to-do lijst is als vacuüm: het heeft een waanzinnig aanzuigende werking op nieuwe klusjes, taken en andere verplichtingen. Voordat je je to-do-lijst volledig geleegd hebt, is hij aan de andere kant al lang weer volgelopen. Dat is dweilen met de kraan open.
Het is zinvoller om je te realiseren: het is nooit allemaal klaar, en dat is: PRIMA.
Wat wél helpt
- Doe altijd eerst wat jij écht belangrijk vindt. Dan is dat in the pocket. Voldoening? Check! Blij? Check! De rest kan wachten.
- Plan dagelijkse pauzemomenten in (en houd je er aan). Leg jezelf aan de oplader.
- Stop met lunchen achter je bureau. Neem adempauze.
- Loop een paar keer per dag een blokje om, ja inderdaad, helemaal naar buiten. Zuurstof en ander uitzicht doen wonderen.
- Plan verplichtingvrije vrije tijd in. Tijd met keuzevrijheid.
- Maak ruimte in je agenda om ruimte in je hoofd te maken.
- Zet die strenge kant van jou eens in om jezelf regelmatig met pauze te sturen.
- Bespaar niet op je nachtrust. Slaap helpt je te herstellen van drukte en stress.
- Plan eens een weekend helemaal niks. Het is bevrijdend om de ruimte hebben om pas in je weekend te besluiten waar je zin in hebt.
- Niet alles afgekregen? Draai het eens om: Wat gedaan is, is klaar. Het weekend kan beginnen!
Wat is jouw eye-opener van dit artikel? Leuk als je die deelt!
Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?
David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.
365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.