Deel je dromen!

In gesprek met een vriend vertelde hij wat er gebeurde toen hij zijn droom deelde met de mensen om hem heen. Enthousiaste reacties, aanmoedigende berichten van mensen die wel iemand kennen die hem zou kunnen helpen en zelfs een persoon die meteen geld overmaakte onder het mom van “dan kun je alvast beginnen”. Hoe tof is dat?! Het laat precies zien wat ik bedoel: als je je droom niet deelt, kun je het wel vergeten dat het ooit een succes wordt.

Natuurlijk is dat spannend. Want als je hardop zegt waar je van droomt, kunnen mensen er iets van vinden. Ze kunnen het te gek vinden of compleet absurd. Ze kunnen er op “aan gaan” en je willen helpen. Ze kunnen je uitlachen. Ze kunnen denken “dat kan ik beter!” en er met je idee vandoor gaan.

Maar als je het niet deelt, weet je het nooit. Dan blijf je zitten met een droom die nooit uitkomt. Pijnlijk. Niet doen wat je echt wilt uit angst voor wat anderen ervan vinden is een van de dingen waar mensen het meeste spijt van hebben op hun sterfbed. Ook pijnlijk: als je iemand ziet die het wel doet en er wel een succes van maakt – even los van of zijn/haar droom lijkt op die van jou.

Door het hardop uit te spreken, zet je het in de wereld

Dus, hier is de uitdaging: deel je droom. Schreeuw het van de daken of fluister het zachtjes tegen iemand die je vertrouwt. Doe dit vanuit een overtuiging van overvloed: er zijn genoeg ideeën voor iedereen en zelfs als iemand met je idee aan de haal gaat, is zijn/haar uitvoering per definitie anders dan die van jou omdat hij/zij jou niet is. Gooi die website eindelijk in de lucht, neem dat filmpje op waar je al weken tegenaan hikt. Doe wat je moet doen om jouw droom letterlijk de wereld in te helpen: spreek het hardop uit.

En je zult zien: er zullen ineens mensen op je pad komen die je willen helpen. Er zullen mogelijkheden ontstaan die je voorheen niet eens voor mogelijk hield. Er zullen deuren openen en sluiten en je zult erachter komen wat er moet gebeuren om in kleine stapjes richting die droom te wandelen. Bijna… vanzelf.