Maar is dat ook zo? Ben je als je een gezin moet onderhouden gegijzeld? Kun je geen dromen meer najagen? Ik bepleit het tegenovergestelde. Hier lees je hoe je ook met kinderen je droom kunt leven en alvast een begin kan maken met bijvoorbeeld een eigen onderneming.

Gezin en ondernemerschap – het kan!

De eerste valkuil waar je niet in moet trappen is je gevangen voelen in het ouderschap. Met enige regelmaat hoor ik ouders in mijn omgeving verzuchten: “Als ik geen kinderen had, dan zou ik zeker voor mezelf beginnen” of “Ik heb altijd wel iets anders willen doen, maar dat kan niet door de kinderen”. Dit zijn belemmerende gedachten die je niet verder brengen als je een droom hebt.

Wil je starten met ondernemen? Wil je een nieuw carrièrepad bewandelen? Denk dan eens na over hoe dit wel zou kunnen in combinatie met kinderen. Kan het nu, of over een paar jaar? Maak een plan, zet een stip op de horizon. Maar vooral: erken dat de optie er is. Gun jezelf die mogelijkheid. Dat is stap één.

Eigen bedrijf starten in de tropenjaren: neem kleine stappen

Uit eigen ervaring weet ik dat je leven verandert met kinderen. Ik werkte fulltime in mijn eigen webwinkel voordat de kinderen kwamen. Toen ik moeder werd moest ik al vrij snel toegeven dat het te veel was. Toch wilde ik parttime blijven werken. Liefst voor mezelf. In de eerste twee jaar van mijn moederschap ben ik daarom gaan onderzoeken wat ik wel zou kunnen en willen doen. Stap voor stap ben ik een plan gaan maken.

Ik besprak het met mijn partner. Samen bedachten we dat freelancewerk het beste zou passen bij mij in deze levensfase. Schrijven is mijn passie. Daar wilde ik mijn werk van maken. Ik begon met het zoeken naar potentiële opdrachtgevers in mijn kennissenkring. Ondertussen bedacht ik manieren om mijn webwinkel te verkopen of af te bouwen. Geleidelijk aan wilde ik de balans laten verschuiven zodat ik dichter bij mijn droom zou komen: mijn eigen schrijfbureau.

Het klinkt misschien gemakkelijk, maar dat proces duurde dus twee jaar! Door er iedere dag mee bezig te zijn (al was het maar vijf minuten) groeide ik erin en verliep de overgang soepel. Kleine stappen geven rust (omdat niet meteen alles moet) en energie (omdat je er naar toe werkt).

Betrek je kinderen bij je dromen en onderneming

Wat ook een rol kan spelen als je een gezin hebt, is schuldgevoel. Door te kiezen voor je eigen droom besteed je misschien minder tijd aan de kinderen. Maar bedenk dan: ‘Wat levert het omgekeerde me op’? Een vader of moeder die een nieuw avontuur wil aangaan, maar dit niet doet vanwege de kinderen? Het kan echt naast elkaar bestaan. Sterker nog. Je kunt je kinderen betrekken bij de dromen die je hebt. Ze zullen ervaren dat jij ergens gepassioneerd over bent.

Ze kunnen (als ze oud genoeg zijn) meedenken. En het allerbelangrijkste: je bent een positief voorbeeld. Ik denk hierbij aan mijn eigen vader. Die op z’n vijftigste begon met ondernemen. Nog steeds is hij voor mij een inspiratiebron. Omdat hij de moed had, het enthousiasme en later ook het succes. Ik heb als kind alles van dichtbij meegemaakt en dat geeft mij vertrouwen voor mijn eigen toekomst.

Begin vandaag voor jezelf

Het voorbeeld van mijn vader bewijst voor mij dat er tijd genoeg is. Toch kun je vandaag al beginnen. Bedenk voor jezelf eens wanneer voor jou het juiste moment is om je droom te verwezenlijken. In het geval van mijn vader was dit op z’n vijftigste. Maar het kan ook eerder of later als dat beter past bij je gezinsleven. Maak een eerste stap door het op te schrijven en te bespreken met je omgeving. Vertel over je plannen en onderzoek ondertussen of je plan levensvatbaar is.

Wat is er nodig voor je onderneming of je carrièreswitch? Wie zijn je potentiële klanten? Praat met mensen die al doen wat jij graag wil doen. Of nog beter, ga op zoek naar je eigen eerste klant. Kortom, geef je droom een actieve plek in je leven. Dichtbij of verder weg. In kleine stapjes werk je er naar toe. Je zult zien dat je er sneller bent dan je denkt!

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars en seminars.