De noodzaak van ontevredenheid

Is ontevredenheid dan slecht? Nee. Op voorwaarde dat je er niet in blijft hangen zie ik het juist als iets positiefs. Een neutraler woord voor dingen die niet lopen zoals je wilt, tegenvallers en andere uitdagingen is ‘contrast’. Door veel verschillende contrastsituaties mee te maken, besef je dat je dingen anders wilt. Je voorkeur ontwikkelt zich aan de hand van specifieke ontevredenheid, en je keuzes idem.

In het duister zie je sterren

Voorbeeld: hoe zou je ooit de eindeloos lekkere smaak van (in mijn geval) sushi (doorhalen en vervangen wat niet van toepassing is) écht op waarde kunnen schatten, als je niet ook minstens vier ronduit smerige gerechten had gegeten, zeven middelmatige schotels en drie zeven-waardige potjes? Hoe had je favoriete gerecht dan ooit een koning kunnen worden van dit kaliber?

Was je hele leven één Lalaland, dan zou je nooit nieuwe verlangens ontdekken en ontplooien. Het zou bovendien letterlijk dodelijk saai worden. Stel dat er nooit ook maar één kleine uitdaging was. Alles liep gladjes en lukte meteen, iedereen was steeds aardig, lief en begripvol, niemand viel ooit uit de toon. Ik ga bij het idee al bijna op zoek naar een touw. (In La-la-scenario zouden er alleen roze touwen voorhanden zijn, dus dan hang je er alsnog wel vrolijk bij.)

Content makes poor men rich, discontent makes rich men poor. – Benjamin Franklin

Wil jij samen met 365 jouw 2023 kickstarten tijdens een live event?

Meld je dan nu aan voor het Jouw Beste Jaar Ooit seminar op 20 januari 2023!

Ontevredenheid moet een korte pitstop zijn

We maken wensen onterecht een voorwaarde voor ons geluk, en dat is het paard achter de wagen spannen. ’Als ik die baan, man of dat banksaldo heb: dán ben ik tevreden en gelukkig.’ Zie het liever als een uitbreiding van bestaand geluk. Ik wil ook veranderingen in mijn leven. Even ga ik dan op de spiraal mee omlaag naar ontevredenheid. Dat wakkert namelijk je verlangen flink aan. Daarna is het tijd om weer omhoog te klimmen: terug naar tevredenheid met wat er al wél lekker loopt. Want vanuit het besef dat we al een overvloedig leven leiden, slaan we veel sneller en makkelijker de brug naar de realisatie van nieuwe wensen.

Oefening in tevredenheid

Neem pen en papier en zet je timer op minimaal een halfuur. Zet in het midden ‘Wat ik waardeer’, met een cirkel eromheen. Schrijf dan alle aspecten op die je waardeert in je werk, relaties, vrije tijd, aan jezelf, al zijn die als geheel niet perfect. Misschien wilde je je relatie niet opschrijven omdat die niet perfect is. Schrijf aspecten op die wél goed lopen in de relatie, dingen die je waardeert. Al schrijvend ontstaat het besef van overvloed, en een gevoel van tevredenheid. Een prima basis om straks dat wat je vanuit gezonde ontevredenheid hebt gewenst te realiseren. Met geïnspireerde acties, geduld en vertrouwen. Succes!

Miracle Roadmap: geen goede voornemens, maar een magische ‘way of life’

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? 

Miracle Roadmap is dé routekaart naar jouw mooiste leven. Samen maken we in 16 weken een ontdekkingsreis langs de vier belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Een magische reis die je kijk op het leven zal veranderen. Elk van deze thema’s werken we uit aan de hand van verschillende oefeningen tijdens de magische live seminars, krachtige online Roadmap sessies, Miracle Mantra’s en je persoonlijke Miracle Journal. Dit alles onder leiding van David en Arjan. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers die meededen aan een van onze programma’s!