De noodzaak van ontevredenheid

Is ontevredenheid dan slecht? Nee. Op voorwaarde dat je er niet in blijft hangen zie ik het juist als iets positiefs. Een neutraler woord voor dingen die niet lopen zoals je wilt, tegenvallers en andere uitdagingen is ‘contrast’. Door veel verschillende contrastsituaties mee te maken, besef je dat je dingen anders wilt. Je voorkeur ontwikkelt zich aan de hand van specifieke ontevredenheid, en je keuzes idem.

In het duister zie je sterren

Voorbeeld: hoe zou je ooit de eindeloos lekkere smaak van (in mijn geval) sushi (doorhalen en vervangen wat niet van toepassing is) écht op waarde kunnen schatten, als je niet ook minstens vier ronduit smerige gerechten had gegeten, zeven middelmatige schotels en drie zeven-waardige potjes? Hoe had je favoriete gerecht dan ooit een koning kunnen worden van dit kaliber?

Was je hele leven één Lalaland, dan zou je nooit nieuwe verlangens ontdekken en ontplooien. Het zou bovendien letterlijk dodelijk saai worden. Stel dat er nooit ook maar één kleine uitdaging was. Alles liep gladjes en lukte meteen, iedereen was steeds aardig, lief en begripvol, niemand viel ooit uit de toon. Ik ga bij het idee al bijna op zoek naar een touw. (In La-la-scenario zouden er alleen roze touwen voorhanden zijn, dus dan hang je er alsnog wel vrolijk bij.)

Content makes poor men rich, discontent makes rich men poor. – Benjamin Franklin

Ontevredenheid moet een korte pitstop zijn

We maken wensen onterecht een voorwaarde voor ons geluk, en dat is het paard achter de wagen spannen. ’Als ik die baan, man of dat banksaldo heb: dán ben ik tevreden en gelukkig.’ Zie het liever als een uitbreiding van bestaand geluk. Ik wil ook veranderingen in mijn leven. Even ga ik dan op de spiraal mee omlaag naar ontevredenheid. Dat wakkert namelijk je verlangen flink aan. Daarna is het tijd om weer omhoog te klimmen: terug naar tevredenheid met wat er al wél lekker loopt. Want vanuit het besef dat we al een overvloedig leven leiden, slaan we veel sneller en makkelijker de brug naar de realisatie van nieuwe wensen.

Oefening in tevredenheid

Neem pen en papier en zet je timer op minimaal een halfuur. Zet in het midden ‘Wat ik waardeer’, met een cirkel eromheen. Schrijf dan alle aspecten op die je waardeert in je werk, relaties, vrije tijd, aan jezelf, al zijn die als geheel niet perfect. Misschien wilde je je relatie niet opschrijven omdat die niet perfect is. Schrijf aspecten op die wél goed lopen in de relatie, dingen die je waardeert. Al schrijvend ontstaat het besef van overvloed, en een gevoel van tevredenheid. Een prima basis om straks dat wat je vanuit gezonde ontevredenheid hebt gewenst te realiseren. Met geïnspireerde acties, geduld en vertrouwen. Succes!

Wil je met minder stress en gedoe en meer liefde en geluk jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.